Recept: Kako napraviti smjesu za dijetalni musli

Musli predstavlja doručak sastavljen od pahuljica napravljenjih od žitarica i sušenog voća. Pahuljice u sebi sadrže rastvorljiva sirova biljna vlakna, vitamin B, kalcijum i gvožđe. Suho voće je bogato vitaminima, mineralima i voćnim kiselinama, dok su sjemenke izvor vitamina E i B1, u sebi sadrže mangan, magnezijum i bakar, selen, vitamin B5, folne kiseline i vlakna. Musli u sebi sadrži složene ugljene hidrate, i zbog toga se produžava osećaj sitosti, kad ga jedete nego kod druge hrane. Musli se koristi u medicinske i dijetalne svrhe i dovodi naše telo u ravnotežu. Svaka pojedinačna stavka u musliju ima svoje prednosti koje povoljno utiču na naše zdravlje, reguliše se masnoća u krvi, šećer, trigliceridi i ostalo. Jedna vrsta smjese za dijetalni musli se sastoji iz:

Kako napraviti smjesu za dijetalni musli

Potrebni sastojci

100 g ovsenih pahuljica
100 g pšeničnih pahuljica
100 g raženih pahuljica
100 g ječmenih pahuljica
100 g susama
100 g mekinja
100 g lanenog semena
100 g kokosa
100 g bundevinog semena
100 g suhog grožđa i
50 g cimeta.

Izmješati sastojke.

Kada se izmješa, mjera je 5 kafenih kašika sa 2 dcl jogurta.

Ukoliko je se priprema za doručak, potrebno je prethodno veče smjesu preliti jogurtom i držati u frižideru, kako bi preko noći svi sastojci upili jogurt i omekšali.

Ako se svaki dan upotrebljava za doručak, ova mjera dovoljna je za mjesec dana.

Savjeti

Umesto jogurta može da se koristi i mlijeko, čaj, sok, paradajz sok.

Od stvari će vam trebati: bundevino sjeme, kokos, laneno sjeme, mekinje, ovsene, pšenične, ražene i ječmene pahuljice, susam, suho grožđe i cimet

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face