PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Neobične primjene jabučnog octa

Jabučnim octom možeš oprati prozore, stakla i kuhinjske površine
Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, ali to je samo dio blagotvornih učinaka fermentacije jabučnog soka. Jabučni je ocat čudestan proizvod koji se može koristiti na desetke načina: pomaže kod mršavljenja, daje volumen i sjaj kosi, čisti kožu, osvježava zrak u domu, služi kao sredstvo za kućno čišćenje, pa i za tjeranje buha s krzna kućnih ljubimaca

  1. Pomaže pri mršavljenju - Ulij dvije žlice jabučnog octa u 500 ml vode. Napitak se uzima nekoliko puta tijekom dana. Istraživanja ukazuju na blag, ali postojan gubitak težine kod onih koji su pili razrijeđeni jabučni ocat u usporedbi s kontrolnom skupinom. Istraživanja su pokazala kako jabučni ocat može pomoći u rastapanju masnoće s trbuha i mršavljenju.

  2. Ublažava žgaravicu - Žgaravica nastaje kao posljedica pojačane želučane kiselosti. Želiš li smanjiti kiselost i ublažiti žgaravicu, uzmi jabučni ocat. Stručnjaci tvrde kako je dovoljno progutati žličicu octa i zatim popiti čašu vode. Za nekoliko minuta počet ćeš osjećati olakšanje. Pazi: jabučni ocat ne pomaže ako imaš čir.

  3. Olakšava alergijske tegobe - Jabučni ocat može biti učinkovit i kod alergija jer čisti sinuse i otvara dišne putove, usput ublažavajući upalu grla i glavobolju.

  4. Daje sjaj kosi - Jabučnim octom isperi kosu nakon šamponiranja. Ispuni praznu bočicu s pola žlice jabučnog octa i šalicom hladne vode. Polako prelijevaj smjesu preko kose, tako da se ona dobro natopi. Nakon nekoliko tretmana bit ćeš zadivljena rezultatima, jer će ocat povećati volumen i dati sjaj kosi.

  5. Ublažava opekline od sunca -Ulij šalicu jabučnog octa u kadu za kupanje. Kratko se okupaj u vodi kako bi ublažila neugodan osjećaj uzrokovan opeklinama od sunca.

  6. Uklanja bradavice - Namoči vatu jabučnim octom, prisloni je na bradavicu i učvrsti je flasterom. Drži vatu na tom mjestu preko noći i nakon nekoliko dana bi bradavica trebala otpasti. Ponovi tretman nekoliko puta nakon što bradavica otpadne tako da spriječiš njezin ponovni rast.

  7. Tjera buhe s krzna - Smjesu od jabučnog octa i vode u omjeru od pola-pola ulij u prskalicu. Poprskaj s tekućinom krzno kućnog ljubimca i nježno je utrljaj u njegovu kožu. Poprskaj cijeli krzneni omotač od glave to pete i ponavljaj postupak od pet do sedam dana.

  8. Čisti i osvježava dom - Sa smjesom jabučnog octa i vode u omjeru jedan prema dva očisti mikrovalnu pećnicu, kuhinjske površine, prozore, stakle i ogledala. Možeš ga upotrijebiti i umjesto deterdženta za posuđe. Želiš li da ti toalet miriše po jabuci, izlij malo jabučnog octa u školjku i pusti da odstoji preko noći.

Savjet bioblogerice Irine Zafranović
Bez obzira koristiš li blagotvorna svojstva jabučnog octa iznutra i/ili izvana, važno je da on bude prirodni i ekološki jer jedino takav sadrži pravi koktel aminokiselina, enzima, vitamina i minerala. Kosa će ti biti sjajna i mekana, a tjeme 'zahvalno' na vitaminsko-mineralnom koktelu ako ih počastiš takvim jabučnim octom.

Izmiješaj otprilike 1 l hladne vode, 1 dcl jabučnog octa i kap omiljenog eteričnog ulja,poput ruže geranije ili lavande. Na kraju tvog rituala pranja kose, isperi je mješavinom. Miris octa će ishlapiti, a ostat će samo diskretan miris eteričnog ulja. 

(zdravakrava.hr)

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

face