Smrznuta hrana koju po svaku cijenu treba izbjegavati

Jedite uvijek svježe sezonsko voće i povrće, a ono koje je izvan sezone možete i smrznuto. To je glavno pravilo za one koji žele iskoristiti sve hranjive materije iz hrane. A što svakako treba izbjegavati?

Između svježe i smrznute hrane (u slučaju da je smrznuta najduže šest mjeseci) nema jako velike razlike što se tiče hranjivih materija. Problem je ako kupujete polugotove i gotove proizvode koji su smrznuti. Naime, sam način pripreme dramatično mijenja zdravstvene koristi takve hrane.

Što izbjegavati?

1. Smrznute pizze

Velike su šanse da je ovo jelo puno aditiva i drugih nepoželjnih sastojaka. Ako vam se zaista ne mijesi tijesto i ne peče pizza, radije otiđite u pizzeriju gdje sve rade na licu mjesta.

2. Smrznuti burrito/cheeseburgeri

Ovakva jela sadrže i do 500 kalorija, te više od 15 grama uglavnom najjeftinije i najnezdravije masti. Vlakana gotovo da i nema, ali tu je zato puno natrijuma.

3. Smrznuta jela s tjesteninom

Razne vrste tjestenine koje se ubacuju u polugotova pakovanja uglavnom se rade s transmastima koje su opasne za cirkulaciju. Naravno, i tu se najčešće ubacuju aditivi i puno natrijuma.

4. Smrznuti štapići/kroketi s plodovima mora ili piletinom

Malo je mesa u ovoj hrani. No u smjesi je poprilična količina transmasti. U pravilu, smrznuta piletina sadrži dva do tri puta više masnoće nego običan cheeseburger. Uz natrijum, ubacuju se i vještački ukusi.

5. Smrznuti pomfrit

I najsvježiji pomfrit nije primjer zdrave hrane, pa možete zamisliti što predstavlja onaj smrznuti. Uza sve otežavajuće okolnosti koje se inače vežu za pomfrit, kao što je velika količina masti, onaj smrznuti se nalazi u plastičnim vrećama. Neke hemikalije koje se nalaze u plastičnoj ambalaži, poput akrilamida, mogu povećati rizik od raka.

6. Smrznuti polugotovi ili gotovi kolači i peciva

Kolači koje ćete pripremiti za minutu nisu dobri za zdravlje. Radije se potrudite i pripremite svježe slastice – tako ćete barem znati sve sastojke, te izbjeći transmasti, prevelike količine šećera i aditive.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face