Zašto treba iskoristiti sezonu paradajza?

Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, paradajz je super povrće koje ne smijete zaobilaziti.

Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje paradajza nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, paradajz sadrži antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li paradajz svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.

Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži paradajz:
Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji čini našu kožu otpornijom na sunce.
Jednom je britansko istraživanje pokazalo da su odrasle osobe koje su svakodnevno konzumirale pet žlica pirea od paradajza imale 33 posto veću zaštitu od opeklina (što je ekvivalent SPF-a 1,3) od onih koji nisu bili na takvoj dijeti.

Paradajz također potiču rast razine prokolagena čiji gubitak koji vodi do starenja kože i uzrokuje gubitak elastičnosti i bore. Prerađeni i kuhani paradajz sadrži više likopena od svježih te  se bolje apsorbiraju u tijelu.

Vlakna u paradajzu sprečavaju dijabetes, astmu, rak debelog crijeva i smanjuju količinu kolesterola iz tijela.

Vitamini C i A bore se protiv starenja, smiruje kožu i kosu, a također ih ima i u paradajzu.

Kalij, vitamin B6, folna kiselina vrijedni su sastojci paradajza, a dokazano je djelovanje protiv snižavanja razine kolesterola, smanjenju krvnog tlaka i djeluju protiv bolesti srca.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face