Špinat - čuvar vašeg zdravlja

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije. 

Špinat je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisu kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije).

Odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola.

100g svježeg špinata sadrži oko 25% ukupne preporučene dnevne vrijednosti željeza. Špinat je jedan od najboljih izvora željeza koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Svježi špinat je odličan izvor antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kada se ovi spojevi udruže, čine odličnu zaštitu od nastanka raznih bolesti. Smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i igraju važnu ulogu u popravljanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala.

Špinat je odličan za zdravlje očiju. Štiti od bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.

Vitamin A će održati zdravlje kože i očiju. Unos svježih namirnica koje su bogate vitaminom A će zaštititi tijelo od nastanka raka usne šupljine i pluća.

Špinat sadrži vitamin K. Samo 100g svježeg špinata pruža čak 402% preporučene dnevne vrijednosti špinata. Vitamin K će ojačati vaše kosti, a znanstvenici su ustanovili da može odigrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka Alzheimerove bolesti.

Ovo zeleno lisnato povrće je odličan izvor vitamina B kompleksa, kao što je vitamin B6, tiamin (B1), riboflavin, folna kiselina i niacin. Folna kiselina može spriječiti nastanak urođenih poremećaja kod beba.

Samo 100g svježeg špinata će pružiti oko 47% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C. Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže tijelu da ojača imunitet i spriječi nastanak raznih bolesti.

Špinat je bogat mineralima kao što je kalij, magnezij, mangan, cink i bakar. Kalij je važan za opskrbu stanica vodom, regulira rad srca i krvni tlak. Mangan i bakar su za poboljšanje djelovanja antioksidansa. Bakar je potreban tijelu kako bi proizvodio crvena krvna zrnca. Cink je potreban za rast i razvoj, proizvodnju kvalitetne sperme i poboljšanje probave.

Špinat je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Kupnja i pohrana

Špinat je najviše dostupan tijekom zimskih mjeseci. Odaberite špinat koji je tamno zelene boje i ima hrskavo lišće. Izbjegavajte špinat koji po sebi ima znakove diskoloracije kao što su žute točkice.

Špinat dobro operite i namočite u slanoj vodi 30 minuta kako bi uklonili svu prašinu, prljavštinu i pesticide.

Iako u hladnjaku može stajati i do tjedan dana, najbolje bi bilo kada biste ga jeli svježeg jer ćete tada iskoristiti sva nutritivna svojstva ove čudesne namirnice.

Oprez

Podgrijavanje špinata može nitrate pretvoriti u nitrite, a nitrosamine u određene bakterije. Ovi spojevi mogu biti izrazito štetni, naročito za djecu.

Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi trebaju biti oprezne s unosom špinata jer je bogat kalijem. Najbolje bi bilo da se posavjetujete s liječnikom.

Špinat sadrži oksalnu kiselinu koja kod nekih osoba može uzrokovati bubrežne kamence. Osobe koje su već imale bubrežni kamenac trebaju obratiti posebnu pažnju na unos špinata, ali i drugih namirnica.

centar-zdravlja.net

June 04, 2020

RECENZIJA: Samsung Gear S3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Gear S3 je sat velikih dimenzija i vjerujem da se svako i neće odlučiti za njega, je mnogi ne vole satove koji su preveliki, a ako ste od onih kojima je to dobra osobina, onda ostanite i nastavite čitati.

June 04, 2020

RECENZIJA: UMIDIGI a3 Pro

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baKineska kompanija Umidi nudi uređaje po ekremno niskim cijenama. Ali značili niska cijena i niska kvaliteta. Hajde da vidimo.

June 04, 2020

RECENZIJA: Apple Watch 5

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baKralj pametnih satova?
Apple sat dolazi u dvije standardne veličine i to 40mm i 44mm, sa dvije trake različite veličine, tako da može odgovarati svakom zglobu.

June 03, 2020

RECENZIJA: Amazfit GTR

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Još jedan u nizu Huami-jevih pametnih satova. Amazfit GTR opremljen je sa mnoštvo funkcija, a može se kupiti po povoljnoj cijeni.

June 03, 2020

RECENZIJA: iPhone 11

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.ba

Za sve ljubitelje iPhone uređaja, Apple je prošle godine na tržište lansirao iPhone 11, koji me se nije mnogo dojmio, pa nisam imao želju da ga isprobam, ali ovo stanje prirodne nesreće je učinilo svoje.

face