Začinite jelo: Curry koristi kod probave i čišćenja jetre

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

Izvorno, curry u prahu je zapravo britanski proizvod koji je nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Sama riječ “kari” potječe iz južne Indije, može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, te označava jako začinjeno kuhano jelo, koje sadrži različite vrste namirnica.

Originalno curry mješavina čini korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno o vašim željama i možete dodati raznovrsne sastojke kao što su češnjak, đumbir, čili, komorač, gorušica, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar, klinčić i kardamom. U Indiji ćete pronaći različite recepture koje se razlikuju od kuhara do kuhara. Tu najviše prevladava njihova kultura, kasta i područje na kojem se nalaze.

Osim u jelu curry prah se može naći i u tradicionalnoj indijskoj medicini gdje se koristi kao pomoć kod probave, kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Najdjelotvorniji i najvrjedniji začini su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidant, protuupalni agent, kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, a đumbir svoju učinkovitost prikazuje kod oporavka nakon operacije, piše Wish.hr.

face