Marmelada od naranče

www.veza.ba

Marmelada se može napraviti od limuna, limete, grejpa, mandarina, slatkih naranča, bergamota i drugih citrusa ili bilo koje kombinacije navedenih ali marmelada od seviljskih naranči je daleko najbolja i najpoznatija. Ovo je odličan, brz i lak recept za ovu klasičnu marmeladu.

Read more: Marmelada od naranče

Pekmez od dunja

www.veza.ba

Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.

Read more: Pekmez od dunja

ZIMNICA: Najbolji AJVAR

www.veza.ba

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, češnjak, ulje i sol, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, rajčicama, začinskim biljem...

Read more: ZIMNICA: Najbolji AJVAR

ZIMNICA: Ukuhavanje rajčice

www.veza.ba

Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak. Likopen rajčici daje crvenu boju, u njoj je u većoj koncentraciji nego u ijednom drugom voću ili povrću.

Read more: ZIMNICA: Ukuhavanje rajčice

Tradicionalni recepti za zimnicu - Iskoristite rajčice za zimnicu

www.veza.ba

Početkom jeseni, kada više nema toliko sunca, u vrtu obično ostane mnoštvo sitnijih, zelenih rajčica koje su vrlo ukusne da ih spremite za zimnicu. Rajčice, kao i ostalo povrće za kiseljenje, moraju biti zdrave i neoštećene. Prije pripreme povrće treba  očistiti, oprati i osušiti. Staklenke za povrće također treba dobro oprati u vreloj vodi i osušiti.

Read more: Tradicionalni recepti za zimnicu - Iskoristite...

Kiseli luk

www.veza.ba

Zdrave čvrste male glavice luka očistiti. Skinuti lupinu. Složiti u staklenke i dodati papar. Vinski ocat prokuhati, ohladiti i s njim preliti lučice. Staklenke zatvoriti celofanom.

Read more: Kiseli luk

Sušenje voća za čaj

www.veza.ba

Korica od voća prilikom sušenja zadržava mirise, vitamine, kiseline te hranjive tvari u prirodnom obliku te ju je u zimsko vrijeme najbolje koristiti kao zdravi dodatak svim vrstama čajeva. Vrlo je važno da prije sušenja plodove dobro operete te dobro oguljenu koru što sitnije narežete.

Read more: Sušenje voća za čaj

Marmelada od šipka

www.veza.ba

Šipak očistiti tako da mu nožićem odstranite dlakavu čašicu i peteljku, te prerežete na pola.
Držati ga na toplom mjestu u poklopljenoj osudi 3 dana. Često promiješati.
Propasirati ga i odvagati 1 kg mase. Dodati šećer i ukuhavati.
Pred kraj kuhanja dodati naribanu koricu limuna.
Toplo sipati u staklenke i zatvoriti.

Read more: Marmelada od šipka

SVI KATALOZI NA JEDNOM MJESTU

Turističke ponude

Slatko - Slani RECEPTI

NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI