BiH gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture

U BiH prosječno se gubi oko 50 posto vode zbog slabe infrastrukture vodoopskrbnog sistema, dok u nekim područjima taj broj doseže i do 80 posto za razliku od zemalja Evropske unije gdje su gubici tek deset posto", upozoreno je u četvrtak u Sarajevu na predstavljanju MDGF programa upravljanja vodosnabdijevanjem BiH. 

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević- Dizdarević kazala je da je vodni sektor u BiH u procesu reforme i prilagođavanja evropskim standardima i praksi, te naglasila značaj MDGF programa koji se odnosi na osiguranje pristupa vodosnabdijevanja kroz institucionalni i razvoj infrastrukture.

"Jasno je da je pred nama veliki posao i da ćemo vrlo brzo morati provesti dodatne reforme i donijeti vrlo važne odluke u sektoru koji se odnosi na vodosnabdijevanje i vode", kazala je.

Mišljenja je da je MDGF program važan za BiH jer će doprinijeti razvoju politika u državi, razvoju lokalnih zajednica i podizanju kvaliteta života, ali i ispunjenju regionalnih i globalnog cilja definiranog kroz direktive EU.

Rezidentni predstavnik UNDP-a BiH Juri Afanasiev naglasio je da je BiH najbogatija vodom u regionu, ali i upozorio na činjenicu da se u ovoj državi mora razviti infrastruktura da bi bili uvedeni evropski standardi u oblasti vodosnabdijevanja.

MDGF program fokusiran je na poboljšanje upravljanja u oblasti ekonomije i popravku infrastrukture vodoopskrbnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Taj program zajedno provode UNDP i UNICEF u partnerstvu s ministarstvima za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i civilne poslove BiH, ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoopskrbe RS-a i FBiH, općinama i njihovim komunalnim preduzećima, te organizacijama civilnog društva.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face