Poslovni anđeli došli i u BiH: Okupljaju se investitori koji žele ulagati u domaće projekte

U BiH postoje dobri projekti, ali ne i mreža investitora, svojevrsnih poslovnih anđela, koja bi poduzetnicima koji imaju inovativne ideje osigurala početni kapital za realizaciju projekta, dosta se toga promijenilo.

Naime, Inovacioni centra Banja Luka, kojemu je traženje investitora za korisnike njihovog centra već u opisu posla, upravo je pokrenuo incijativu za formiranje mreže poslovnih anđela u BiH.

Vladimir Ćorda, menadžer poslovnog inkubatora u Inovacionom centru, za naš portal kaže da su se na ovaj korak odlučili jer su u kontaktu sa kompanijama vidjeli da postoje dobre ideje, ali da za njihovu realizaciju često nedostaje upravo kapital.

Navodi da u BiH postoji udruženje BosAngels,koje bi trebalo raditi na istom principu, ali da koliko zna, do sada nisu imali nikavih investicija i aktivnosti na tom planu. "Zbog toga smo se mi odlučili da pokrenemo incijativu za formiranjem ovakve mreže koja će biti u sklopu samog Inovacionog centra", navodi naš sugovornik.

Već su krenuli sa nekim konkretnim aktivnostima. Naime, u tijeku su aktivnosti na organiziranju investicijske večeri koja će se dogoditi 27. travnja/ aprila 2012. godine u Banja Luci, a na njoj će poduzetnici iz BiH imati priliku svoje ideje predstaviti poslovnim anđelima i na taj način osigurati sredstava za njihovu realizaciju.

Od Ćorde saznajemo da već imaju dobar odziv investitora zainteresiranih za ovakav način ulaganja. "Radi se o fizičkim licima koja imaju sredstva, znanje i želju za ulaganjem. Generalno, poslovni anđeli uvijek investiraju u projekte koji imaju potencijal za brzi rast. Projekt mora biti takav da nudi nešto inovativnije i novije nego što trenutno postoji na tržištu da bi se mogao ostvariti određeni profit. S obzirom da kao centar podržavamo inovativne aktivnosti naišli smo na dobar odziv što se tiče investitora", kaže Ćorda.

Inače, poslovni anđeli su obično neformalni individualni investitori koji svojim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovom budućem rastu. Najveća vrijednost ovih anđela jest upravo pružanje ekspertize, vještina i poslovnih kontakata. Osim toga njihova karakteristika je da oni prvenstveno ulažu u sektore koje razumiju i u regiju koju poznaju.

"Bilo da ste individualac, tim ili start-up poduzeće, ukoliko imate dobru poslovnu ideju, razrađen poslovni model, započeli ste sa realizacijom poslovne ideje, i nedostaju vam dodatna sredstva kako biste uspešno realizirali svoju poslovnu ideju, investicijsko večer je pravo mjesto za vas", pozivaju iz ovog Centra.

Već je raspisan poziv za prijavu projekata, a oni se mogu predavati do 18. travanj/ april 2012. godine. Iz Inovacionog centra ističu da će za poduzetnike koji budu odabrani da prezentiraju svoju ideju na spomenutoj večeri osigurati i obuku kako bi što bolje predstavili svoje ideje.

August 03, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face