Žica priprema teren: Bauhaus ove godine počinje gradnju objekta u Sarajevu

Poznati trgovački lanac specijaliziran za ponudu alata i građevinskog materijala Bauhaus do kraja ove godine trebao bi početi sa izgradnjom prvog maloprodajnog centra na tržištu Bosne i Hercegovine. Objekat će se graditi u sarajevskoj općini Novi Grad, na zemljištu koje je Njemcima prodala fabrika za proizvodnju vučene žice i čelične užadi "Žica" iz Sarajeva.

 Kako nam je potvrdio Hrusto Tupeković, direktor kompanije "Žica", ugovor sa njemačkim investitorom o prodaji zemljišta ukupne površine 40.000 metara kvadratnih potpisan je još u decembru prošle godine. Tupaković nije želio otkrivati finansijske detalje ugovora, ali je naveo da je Žica ovom saradnjom dobila značajnu materijalnu korist.

Nakon što dobiju okolinsku dozvolu, radnici preduzeća Žica počinju sa rušenjem postrojenja koji su duži niz godina van funkcije. Rad se o poslovnim prostorima koji uključuju proizvodne hale, skladišta i druge pomoćne objekte, a koji su izgrađeni u periodu od 1960. do 1990. godine. Nakon rušenja, zemljište preuzima Bauhausov tim zadužen za vođenje poslova u Sarajevu. 

"Naša obaveza jeste da pripremimo lokaciju i obezbijedimo građevinsku dozvolu. Uskoro počinjemo sa rušenjem objekata koji se zbog smanjenog obima proizvodnje već duže vrijeme ne koriste, a svoje kapacitete premještamo na preostali dio lokacije. Čišćenje terena trebalo bi biti gotovo do kraja septembra, kako bi Bauhaus najkasnije do kraja ove godine počeo sa izgradnjom novog objekta", istakao je Tupeković.

On je također potvrdio da će novac koji su dobili od prodaje zemljišta iskoristiti za finansijsku konsolidaciju, povećanje proizvodnje i ulaganje u daljnji rad preduzeća.

S druge strane, poznati njemački lanac maloprodajnih trgovina Bauhaus prema ranijim najavama namjerava uložiti 40 miliona konvertibilnih maraka u BiH te zaposliti 200 radnika. Očekuje se da će u skladu sa politikom firme, Bauhaus pružiti priliku i lokalnim dobavljačima da plasiraju svoje proizvode.

Inače, ovaj lanac osnovan je 1960. godine, bavi se prodajom opreme za kuću i bašte i raznih vrsta alata i jedan je od lidera u segmentu "Uradi sam". Danas posluju u 15 zemalja sa više od 200 prodajnih objekata. 

May 22, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Redmi Note 8

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi Redmi Note 8 dolazi u različitim bojama. Meni omiljena na ovom uređaju je definitivno kristalno zelena, daje telefonu neki „cool – šmekerski“ izgled.
Xiaomi Redmi Note 8 pokreće Qualcomm SOM665 Snapdragon 665 Octa-core procesor.
Uređaj radi na Android 9.0 (Pie) + MIUI 10. Imamo IPS LCD zaslon rezolucije 1080 x 2340 piksela.

May 22, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy Xcover 4S

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baRazmišljao sam neki dan šta bi bilo kada bih se ja počeo baviti nekim sportom?! Ali ne bilo kojim, nekim ekstremnim. I tad mi padne na pamet, kakav bih telefon ponio sa sobom, a da može izdržati teške terene!?
Dok tako razmišljam, padne mi na pamet Samsungovo telefon, ali ne bilo koji, nego Galaxy Xcover 4S.

May 22, 2020

RECENZIJA: Sony Xperia XZ3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baJeste li znali da je XZ3 prvi Sony-ev pametni telefon sa OLED zaslonom? Niste?! Sad znate 
Predstavljen je u tri boje: - crna, zelena (forest green) i bijela (silver white).

May 21, 2020

RECENZIJA: Honor 9x

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPrvo primjetno je odsustvo ureza na povećem ekranu. Moram reći da me izgled fascinira, Honor 9X na prvi pogled stvarno ima dobar dizajn. Ekran koji ne sadrži „urez“ odnosno tipični pad na vrhu ekrana, daje vam osjećaj FULL ekrana, kao da u ruci držite samo ekran. Za ovakav budžet friendly uređaj pozitivno sam iznenađen. Svaka čast Honor. Ekran nudi omjer između zaslona i tijela čak od 91%.
Na prvi pogled ne možete ni pomisliti da je ovaj uređaj spada među „pristupačne“ . Način izrade vam u fokus samo stavlja ekran. Još jednom Honor – čestitam na dizajnu.

May 21, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A51

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji potpada u Samsungov „midle-range“ koš?
Za sve ljubitelje Samsung uređaja koji nisu u mogućnosti ili jednostavno ne žele izdvojiti veliku sumu novca za „vladajuću“ seriju Galaxy S, tu je Samsung Galaxy A 51.

face