”Beladona" iz Slatine postaje dio austrijske kompanije?

Postaju član europske porodice? Vlasnik firme"Beladona" iz Slatine kod Banjaluke Dušan Rodić rekao je da bi ova firma u najskorije vrijeme mogla da postane dio jedne zanačajne austrijske kompanije za distribuciju sokova i prehrambenih proizvoda.

"Upravo sam dobio informaciju da će predstavnici jedne austrijske firme doći u Slatinu naredne nedjelje, kako bi se dogovorili o formi saradnje. Ta firma je došla do `Beladoninih` sokova u Zagrebu, gdje tradicionalno izvozimo, i vidjevši njihov kvalitet odmah izrazila želju za uspostavljanjem partnerskih odnosa", rekao je vlasnik firme "Beladona", čuvene u Republici Srpskoj i okruženju po prirodnim sokovima sačinjenim isključivo od šumskih plodova, veoma blagotvornih za ljudsko zdravlje.

Rodić je Srni na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu precizirao da bi firma zadržala ime "Beladona", ali da bi austrijska kompanija preuzela upravljačka prava nad njom.

"To znači da će `Beladona` imati siguran plasman sokova, ne samo u Austriji, nego preko te kompanije i na drugim tržištima zapadne Evrope. Austrijanci bi finasirali proširenje firme, kao i nabavku znatno veće hladnjače za čuvanje šumskih plodova", rekao je Rodić.

On je rekao da bi mu mnogo značilo uspostavljanje partnerskih odnosa sa austrijskom kompanijom, jer više ne bi morao da se "muči" sa plasmanom njegovih kvalitenih proizvoda na tržište Srbije.

"Nijedna moja flaša sirupa ne može ući u Srbiju, ako prethodno srpske laboratorije nisu izvršile analizu njihovog sadržaja. Analize su skupe i svaka od njih poskupljuje moj proizvod za najmanje pola marke, što me čini nekonkurentnim na srpskom tržištu. Da apsurd bude veći, već sam jednom platio analizu sirupa u akreditovanoj laboratoriji banjalučkog Tehnološkog fakulteta. Partnestvo sa Austrijacima lišilo bi me tih nepotrebnih poslovnih muka", naveo je Rodić.

"Beladona" godišnje otkupi 70 tona šumskih plodova, koje preradi u 30.000 do 40.000 litara sto-odsto prirodnih sokova. Najpopularniji proizvod firme je vino od divlje kupine, koje u maloprodaji košta oko četiri evra. Osim tog vina, "Beladona" pravi prirodne sokove od drenjine, zove, borovnice, sirće od divljih jabuka, sok od koprive, kao i turšiju od šumskog voća.

Na štandu Privredne komore Srpske, pored "Beladone", opštine Bijeljina, Agencije za lokalni razvoj ALORG iz Gradiške, svoju ponudu na Sajmu predstvlja i još dvadesetak firmi iz Srpske.

U halama Novosadskog sajma, njegovom otvorenom prostoru, kao i Master centru, u toku je 79. međunarodni poljoprivredni sajam, najveća sajamska smotra te vrste u jugoistočnoj Evropi. Na Međunarodnom sajmu izlaže 1.500 izlagača iz 78 država, iz okruženja Srbije, regiona, Evrope i svijeta.

Kapije sajma biće otvorene do petka, 18. maja.

May 22, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Redmi Note 8

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi Redmi Note 8 dolazi u različitim bojama. Meni omiljena na ovom uređaju je definitivno kristalno zelena, daje telefonu neki „cool – šmekerski“ izgled.
Xiaomi Redmi Note 8 pokreće Qualcomm SOM665 Snapdragon 665 Octa-core procesor.
Uređaj radi na Android 9.0 (Pie) + MIUI 10. Imamo IPS LCD zaslon rezolucije 1080 x 2340 piksela.

May 22, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy Xcover 4S

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baRazmišljao sam neki dan šta bi bilo kada bih se ja počeo baviti nekim sportom?! Ali ne bilo kojim, nekim ekstremnim. I tad mi padne na pamet, kakav bih telefon ponio sa sobom, a da može izdržati teške terene!?
Dok tako razmišljam, padne mi na pamet Samsungovo telefon, ali ne bilo koji, nego Galaxy Xcover 4S.

May 22, 2020

RECENZIJA: Sony Xperia XZ3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baJeste li znali da je XZ3 prvi Sony-ev pametni telefon sa OLED zaslonom? Niste?! Sad znate 
Predstavljen je u tri boje: - crna, zelena (forest green) i bijela (silver white).

May 21, 2020

RECENZIJA: Honor 9x

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPrvo primjetno je odsustvo ureza na povećem ekranu. Moram reći da me izgled fascinira, Honor 9X na prvi pogled stvarno ima dobar dizajn. Ekran koji ne sadrži „urez“ odnosno tipični pad na vrhu ekrana, daje vam osjećaj FULL ekrana, kao da u ruci držite samo ekran. Za ovakav budžet friendly uređaj pozitivno sam iznenađen. Svaka čast Honor. Ekran nudi omjer između zaslona i tijela čak od 91%.
Na prvi pogled ne možete ni pomisliti da je ovaj uređaj spada među „pristupačne“ . Način izrade vam u fokus samo stavlja ekran. Još jednom Honor – čestitam na dizajnu.

May 21, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A51

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji potpada u Samsungov „midle-range“ koš?
Za sve ljubitelje Samsung uređaja koji nisu u mogućnosti ili jednostavno ne žele izdvojiti veliku sumu novca za „vladajuću“ seriju Galaxy S, tu je Samsung Galaxy A 51.

face