Postepeno i skriveno poskupljenje: Proizvođači smanjuju gramažu artiklima

 Proizvođači prehrambenih proizvoda koji se mogu kupiti u trgovinama u BiH neumorno smanjuju gramažu artiklima, ali ne i cijene, pišu Nezavisne novine. List navodi da je sve teže kupiti čokoladu od 100 ili čips od 50 grama, dok keks nekih proizvođača umjesto 200 teži 165 grama.

U entitetskim ministrastvima trgovine ističu da građani nisu prevareni sve dok gramaža odgovara onoj koja je navedena na deklaraciji.

“Kupcima preostaje da paze koliko teži proizvod koji kupuju, odnosno da čitaju deklaraciju što mnogi od njih ne čine”, kaže načelnik Službe za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine FBiH Amra Vučijak. Slično navode i u Privrednoj komori Republike Srpske.

U instituciji Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH smatraju da smanjena gramaža, a ista cijena znači da je proizvod poskupio. Riječ je, tumače ombusmani, o postepenom i veoma skrivenom poskupljenju.

SRNA

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face