Štedite električnu energiju, novac i prirodu

Uz sve izvjesnije povećanje cijene električne energije, rasipništvo je luksuz koji si ne možemo dopustiti.
Evo nekoliko savjeta kako da osjetno smanjite iznos računa za električnu energiju.

Konvencionalne sijalice zamijenite štednim

Ukoliko to već niste učinili ranije, sada je pravi trenutak da konvencionalne sijalice zamijenite fluorescentnim, tzv. štednim sijalicama. U poređenju sa konvencionalnim, štedne sijalice troše i do 75 procenata manje električne energije, dok istovremeno traju do deset puta duže. Ništa manje važno je i očuvanje životne sredine, budući da štedne sijalice ne emituju toplotnu energiju poput već pomenutih konvencionalnih.

Na kraju,  važno je spomenuti i da je cijena štednih sijalica u slobodnoj prodaji dosta veća od cijene konvencionalnog modela. Ipak, uzmete li u obzir osjetnu uštedu električne energije i izrazito dugu trajnost, onda je upotreba štednih sijalica prva stvar koju trebate uraditi u svom domaćinstvu.

Debeli paravani za toplotu u prostoriji

Postavljanje paravana od debljih, neprozirnih tkanina druga su preporuka za efikasnu uštedu toplotne energije tokom zimskih mjeseci. Ne samo da su korisni za vrijeme ljeta, kada navučeni preko prozora spriječavaju prolazak toplog vazduha u prostoriju, nego i zimi imaju obrnuti, ali jednako koristan efekat - ne dozvoljavaju toploti da napusti prostoriju.

Isključite utikače iz utičnica

Ukoliko napuštate dom na nešto duže vrijeme, ne ostavljajte kućanske uređaje uključene u utičnice. Možda ne znate da za prekid potrošnje većine kućanskih aparata nije dovoljno pritisnuti taster ili dugme na daljinskom upravljaču. Većina električnih uređaja (čak i onih modernijih) troše određenu količinu električne energije samim tim što su priključeni na njen izvor.

Zato sljedeći put kada vidite svoje nešto starije rođake kako na izlasku iz kuće isključuju uređaje iz zidne utičnice, sjetite se da to ne rade isključivo zbog sigurnosti domaćinstva, nego i zbog uštede električne energije.

Zamijenite kućanske aparate štednim modelima

Shodno raspoloživim sredstvima napravite plan zamjene kućanskih uređaja novijim modelima sa "Energy Star" ili sličnom oznakom koja ističe smanjenu potrošnju električne energije kućanskih aparata. Ovaj certifikat pronaći ćete na novijim modelima mašina za veš i suđe, frižiderima, električnim štednjacima itd., a riječ je jednostavno o dokazu da uređaj na kojem se ovakva oznaka nalazi značajno reducira potrošnju električne energije.

Budući da su nam skoro pa svima sredstva ograničena i da trebamo napraviti redoslijed zamjene uređaja, pregledajte deklaracije i utvrdite koji kućanski uređaj troši najviše el. energije. Poredajte uređaje od najvećeg ka najmanjem potrošaču i kreirali ste listu prioriteta.

Dvostruka stakla za uštedu toplotne energije

Kada budete mijenjali prozore izdvojite dodatna sredstva i ugradite dvostruka stakla. Dvostruki paneli u odnosu na jednostruke pružit će dodatnu toplotnu, ali i zvučnu izolaciju, čineći na ovaj način vaš boravak u domu dosta prijatnijim.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face