Plin poskupljuje za oko 16 posto, a grijanje za 30 posto

 Generalni direktor "BH-Gasa" Adnan Kreso, osvrćući se na posljednju obustavu plina "Sarajevogasu" i Fabrici glinice "Birač", kaže da "trenutna finansijska potraživanja "BH-Gasa" od dužnika iznose oko 64 miliona KM, a najveći dužnik nam je 'Sarajevogas', koji nam treba isplatiti više od pola ovog iznosa, tačnije 38 miliona maraka."

"'Birač', koji nam je dugovao oko 22 miliona maraka, počeo je svoj dug isplaćivati, i do kraja ovog mjeseca on će pasti na 18 miliona KM. Upozorili smo i Vladu KS da ovu grijnu sezonu moramo dočekati spremni, što znači da dugovanja 'Sarajevogasa' moraju doći na razuman nivo", kazao je Kreso za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, "Sarajevogas" mora do 30. decembra uplatiti "BH-Gasu" 18 miliona maraka.

"To znači da će, na žalost građana, morati doći do korekcije cijene grijanja da bi se ovaj iznos namirio. Toplane će, prema svemu sudeći, morati povećati cijenu grijanja za minimalno 30 posto, i to već sada, početkom septembra. Kao naš najveći potrošač, 'Sarajevogas' je uvijek imao oko 15 miliona KM dugovanja, ali posljednjih nekoliko godina stvari su se zakomplicirale, pa je ta cifra dostigla rekordnih 38 miliona", dodao je Kreso.

Istakao je da će i plin poskupjeti, za oko 16 posto, jer "BH-Gas" plin skuplje plaća u nabavci nego što ga prodaje.

"Imamo nultu cijenu koju plaćamo ruskom 'Gazpromu', a na to se dodaju troškovi transporta kroz Mađarsku i Srbiju. Što se tiče ratnog duga BiH od 105 miliona dolara, bio sam tri puta u 'Gazpromu' i moram vam reći da su oni veoma zadovoljni kako otplata teče. Do sada smo otplatili oko četiri miliona", istakao je Kreso, piše "Avaz".

Kreso se tokom razgovora dotaknuo i posljednjih nesuglasica s bivšim direktorom "BH-Gasa" Almirom Bečarevićem, rekavši da je ovaj trenutno na bolovanju, a kada se vrati, bit će raspoređen na adekvatnu funkciju u firmi.

"Ni meni ni firmi nije u interesu nikakav sukob. Prema njemu nemam nikakav animozitet i što se mene tiče, mislim da Bečarević može biti od velike koristi, tako da se nadam da će on biti zadovoljan svojim novim radnim mjestom", kazao je Kreso.

May 22, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Redmi Note 8

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi Redmi Note 8 dolazi u različitim bojama. Meni omiljena na ovom uređaju je definitivno kristalno zelena, daje telefonu neki „cool – šmekerski“ izgled.
Xiaomi Redmi Note 8 pokreće Qualcomm SOM665 Snapdragon 665 Octa-core procesor.
Uređaj radi na Android 9.0 (Pie) + MIUI 10. Imamo IPS LCD zaslon rezolucije 1080 x 2340 piksela.

May 22, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy Xcover 4S

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baRazmišljao sam neki dan šta bi bilo kada bih se ja počeo baviti nekim sportom?! Ali ne bilo kojim, nekim ekstremnim. I tad mi padne na pamet, kakav bih telefon ponio sa sobom, a da može izdržati teške terene!?
Dok tako razmišljam, padne mi na pamet Samsungovo telefon, ali ne bilo koji, nego Galaxy Xcover 4S.

May 22, 2020

RECENZIJA: Sony Xperia XZ3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baJeste li znali da je XZ3 prvi Sony-ev pametni telefon sa OLED zaslonom? Niste?! Sad znate 
Predstavljen je u tri boje: - crna, zelena (forest green) i bijela (silver white).

May 21, 2020

RECENZIJA: Honor 9x

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPrvo primjetno je odsustvo ureza na povećem ekranu. Moram reći da me izgled fascinira, Honor 9X na prvi pogled stvarno ima dobar dizajn. Ekran koji ne sadrži „urez“ odnosno tipični pad na vrhu ekrana, daje vam osjećaj FULL ekrana, kao da u ruci držite samo ekran. Za ovakav budžet friendly uređaj pozitivno sam iznenađen. Svaka čast Honor. Ekran nudi omjer između zaslona i tijela čak od 91%.
Na prvi pogled ne možete ni pomisliti da je ovaj uređaj spada među „pristupačne“ . Način izrade vam u fokus samo stavlja ekran. Još jednom Honor – čestitam na dizajnu.

May 21, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A51

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji potpada u Samsungov „midle-range“ koš?
Za sve ljubitelje Samsung uređaja koji nisu u mogućnosti ili jednostavno ne žele izdvojiti veliku sumu novca za „vladajuću“ seriju Galaxy S, tu je Samsung Galaxy A 51.

face