Bh. turizam: Stihijski razvoj bez ucesca vlasti

Već godinama brojni specijalirani časopisi i web portali preporučuju turistima BiH, a u posljednje vrijeme BiH je proglašavana i najisplativijom, pa i najboljom avanturističkom destinacijom na svijetu.

Netaknita priroda, kulturno-istorijsko bogatstvo, različitost kultura i religija, uglavnom su razlozi zbog kojih turisti sve češće posjećuju Bosnu i Hercegovinu.

Strani turisti koji su prvi put posjetili Sarajevo o svojim impresijama kažu:

“Moram biti iskren i reći da nisam mnogo znao, ali sad kada sam ga posjetio, oduševljen sam. Grad je interesantan zato što je multikuturalan.“

“Nismo imali baš neke posebne ideje šta ćemo naći u Sarajevu, ali bili smo znatiželjni. Osim o periodu o proteklom ratu, ne znam puno toga o ovom gradu.”

U skladu sa savremenim trendovima sve je više onih koji se žele okušati u ekstremnim sportovima. Bosna i Hercegovina je zbog planina i rijeka idealna za razvoj avanturističkog turizma.

No, zbog nedostatka sluha onih koji bi se trebali baviti razvojem ove privredne grane, turisti u BiH, recimo, nemaju mogućnost da se spuštaju padobranom, paraglajderom ili lete jedrilicama.

"Pružanje eventualnih usluga turistima kroz oblast sportske avijacije, gdje spadaju letenje sportskim avionima, jedrilicama, paraglajding, padobranstvo, što mnoge zemlje u regionu i u Evropi pružaju, to je kod nas sada skoro nemoguće zato što takav vid pružanja usluga treba da ima i podršku države“, kaže generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza BiH Alen Halak.

Zbog planina, brzih i čistih voda i netaknute prirode čuveni magazin National Geographic uvrstio je BiH u najbolje avanturističke destinacije za ovu godinu.

Turisti su sve više zainteresovani i za rafting na bh. rijekama, kaže Kasim Džajić, koji već desetak godina organizuje rafting ture na Neretvi. Iz godine u godinu osmišljava kako svima koji se odluče posjetiti ovaj dio BiH pokazati ljepote Neretve. To čini samostalno, bez pomoći države:

"Jedino što imamo ponuditi je priroda, tako da sam ja to već ranije shvatio i opredijelio se. Opredijelio sam se da se ostatak života bavim turizmom, jer to je ono što imamo“, kaže Kasim Džajić.

Bez smišljene strategije

Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu posjećuje sve više turista koji su zainteresovani za gotovo sve vrste turizma. Samo za prvih pet mjeseci, za 13 posto su povećani i broj turista i broj noćenja.

No, pored toga što brojke pokazuju pozitivan pomak, ne postoji smišljena strategija za razvoj turizma, kaže predsjednik Udruženja turističkih agencija BiHZoran Bibanović:

"U principu nemamo nikakvog plana, nemamo smišljene politike i rezultat toga je stihijski razvoj, mimo nas. Turizam je kao i žvot - razvija se onako kako se razvija.“

Ono što koči Razvoj turizma je nedostatak zakona na državnom nivou, a samim tim i državne strategije kojom bi se odredile top destinacije u BiH. Postoji strategija za razvoj turizma u Republici Srpskoj, ali ne i u Federaciji, zbog čega cijeli teret pada na pleća turističkih radnika, kaže glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić Mešić:

"Mi imamo definisanu turističku zajednicu koja je zadužena za promociju turističke ponude Federacije BiH, a nemamo do kraja regulisano zakonom predviđeno prikupljanje sredstava za tu promociju. Problemi sa kojim ase sreću turistički subjekti su možda još i veći. Praktično bi država trebala intervenisati različitim vrstama poticaja prema turističkim subjektima koji se bave receptivnim turizmom, znači koji dovode turiste. Oni rade u veoma teškim uslovima trenutno. Uopće mislim da je turističkom sektoru veoma teško, ali se pokazao kao vrlo elastičan faktor - jer moram napomenuti da je u prošloj godini, bez obzira na sve zamjerke našoj statistici i našim legalnim tokovima novca, Centralna banka BiH objavila da je praktično 10 posto ukupnog izvoza izvozni turizam.“

May 22, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Redmi Note 8

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi Redmi Note 8 dolazi u različitim bojama. Meni omiljena na ovom uređaju je definitivno kristalno zelena, daje telefonu neki „cool – šmekerski“ izgled.
Xiaomi Redmi Note 8 pokreće Qualcomm SOM665 Snapdragon 665 Octa-core procesor.
Uređaj radi na Android 9.0 (Pie) + MIUI 10. Imamo IPS LCD zaslon rezolucije 1080 x 2340 piksela.

May 22, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy Xcover 4S

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baRazmišljao sam neki dan šta bi bilo kada bih se ja počeo baviti nekim sportom?! Ali ne bilo kojim, nekim ekstremnim. I tad mi padne na pamet, kakav bih telefon ponio sa sobom, a da može izdržati teške terene!?
Dok tako razmišljam, padne mi na pamet Samsungovo telefon, ali ne bilo koji, nego Galaxy Xcover 4S.

May 22, 2020

RECENZIJA: Sony Xperia XZ3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baJeste li znali da je XZ3 prvi Sony-ev pametni telefon sa OLED zaslonom? Niste?! Sad znate 
Predstavljen je u tri boje: - crna, zelena (forest green) i bijela (silver white).

May 21, 2020

RECENZIJA: Honor 9x

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPrvo primjetno je odsustvo ureza na povećem ekranu. Moram reći da me izgled fascinira, Honor 9X na prvi pogled stvarno ima dobar dizajn. Ekran koji ne sadrži „urez“ odnosno tipični pad na vrhu ekrana, daje vam osjećaj FULL ekrana, kao da u ruci držite samo ekran. Za ovakav budžet friendly uređaj pozitivno sam iznenađen. Svaka čast Honor. Ekran nudi omjer između zaslona i tijela čak od 91%.
Na prvi pogled ne možete ni pomisliti da je ovaj uređaj spada među „pristupačne“ . Način izrade vam u fokus samo stavlja ekran. Još jednom Honor – čestitam na dizajnu.

May 21, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A51

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji potpada u Samsungov „midle-range“ koš?
Za sve ljubitelje Samsung uređaja koji nisu u mogućnosti ili jednostavno ne žele izdvojiti veliku sumu novca za „vladajuću“ seriju Galaxy S, tu je Samsung Galaxy A 51.

face