Poduzeti konkretne mjere kako bi se ublazile posljedice poskupljenja zivotnih namirnica

 SARAJEVO - Sindikat PPDIVUT BiH uputio je pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću u kojem navodi da je početkom jula u javnost iznio svoje procjene šteta koje će nastati zbog suše, ali i aktuelne političke situacije u BiH.

Tom prilikom, kako se navodi u pismu, Sindikat PPDIVUT je precizirao sve ono što se ovih dana potvrđuje oko povećanja cijena energenata i hrane i upozorili da je nužno da Vlada FBiH na čelu sa premijerom hitno i prioritetno poduzima konkretne mjere kako bi se ublažile posljedice.
 
„Neprimjereno je da se ministar poljoprivrede Jerko Ivanković - Lijanović zaklanja iza Federalne vlade, a da prethodno sam nije poduzeo potrebne konkretne mjere i aktivnosti da se zaštiti domaća proizvodnja, jedino je u tom cilju na džambo plakatima reklamirao sebe, a ministar trgovine Milorad Bahilj traži izlaz iz teške situacije pozivom građanima da se odriču hrane“, navodi Sindikat PPDIVUT.
 
Ovaj sindikat hitno traži da se određena sredstva Vlade, ali i bankarska sredstva, stave u funkciju nabavke pšenice, kako bi „preduprijedili prijeteću glad na našim prostorima“.
 
“Cijenimo da je ovo najprioritetniji problem koji treba rješavati, jer informacije kojima raspolaže ovaj sindikat govore da se dosad nije vodilo dovoljno računa o robnim rezervama. Zbog takve politike nalazimo se pred velikim problemima kako ublažiti predstojeća neminovna poskupljenja osnovnih životnih namirnica.
 
I ovom prilikom Sindikat PPDIVUT BiH izrazio je spremnost da, kao socijalni partner, pomogne u odabiru prioriteta za rješavanje aktuelnih problema. Tim povodom je ponovo aktueliziran prošlomjesečni zahtjev za hitan razgovor socijalnih partnera, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

May 22, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Redmi Note 8

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi Redmi Note 8 dolazi u različitim bojama. Meni omiljena na ovom uređaju je definitivno kristalno zelena, daje telefonu neki „cool – šmekerski“ izgled.
Xiaomi Redmi Note 8 pokreće Qualcomm SOM665 Snapdragon 665 Octa-core procesor.
Uređaj radi na Android 9.0 (Pie) + MIUI 10. Imamo IPS LCD zaslon rezolucije 1080 x 2340 piksela.

May 22, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy Xcover 4S

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baRazmišljao sam neki dan šta bi bilo kada bih se ja počeo baviti nekim sportom?! Ali ne bilo kojim, nekim ekstremnim. I tad mi padne na pamet, kakav bih telefon ponio sa sobom, a da može izdržati teške terene!?
Dok tako razmišljam, padne mi na pamet Samsungovo telefon, ali ne bilo koji, nego Galaxy Xcover 4S.

May 22, 2020

RECENZIJA: Sony Xperia XZ3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baJeste li znali da je XZ3 prvi Sony-ev pametni telefon sa OLED zaslonom? Niste?! Sad znate 
Predstavljen je u tri boje: - crna, zelena (forest green) i bijela (silver white).

May 21, 2020

RECENZIJA: Honor 9x

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPrvo primjetno je odsustvo ureza na povećem ekranu. Moram reći da me izgled fascinira, Honor 9X na prvi pogled stvarno ima dobar dizajn. Ekran koji ne sadrži „urez“ odnosno tipični pad na vrhu ekrana, daje vam osjećaj FULL ekrana, kao da u ruci držite samo ekran. Za ovakav budžet friendly uređaj pozitivno sam iznenađen. Svaka čast Honor. Ekran nudi omjer između zaslona i tijela čak od 91%.
Na prvi pogled ne možete ni pomisliti da je ovaj uređaj spada među „pristupačne“ . Način izrade vam u fokus samo stavlja ekran. Još jednom Honor – čestitam na dizajnu.

May 21, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A51

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji potpada u Samsungov „midle-range“ koš?
Za sve ljubitelje Samsung uređaja koji nisu u mogućnosti ili jednostavno ne žele izdvojiti veliku sumu novca za „vladajuću“ seriju Galaxy S, tu je Samsung Galaxy A 51.

face