Poduzeti konkretne mjere kako bi se ublazile posljedice poskupljenja zivotnih namirnica

 SARAJEVO - Sindikat PPDIVUT BiH uputio je pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću u kojem navodi da je početkom jula u javnost iznio svoje procjene šteta koje će nastati zbog suše, ali i aktuelne političke situacije u BiH.

Tom prilikom, kako se navodi u pismu, Sindikat PPDIVUT je precizirao sve ono što se ovih dana potvrđuje oko povećanja cijena energenata i hrane i upozorili da je nužno da Vlada FBiH na čelu sa premijerom hitno i prioritetno poduzima konkretne mjere kako bi se ublažile posljedice.
 
„Neprimjereno je da se ministar poljoprivrede Jerko Ivanković - Lijanović zaklanja iza Federalne vlade, a da prethodno sam nije poduzeo potrebne konkretne mjere i aktivnosti da se zaštiti domaća proizvodnja, jedino je u tom cilju na džambo plakatima reklamirao sebe, a ministar trgovine Milorad Bahilj traži izlaz iz teške situacije pozivom građanima da se odriču hrane“, navodi Sindikat PPDIVUT.
 
Ovaj sindikat hitno traži da se određena sredstva Vlade, ali i bankarska sredstva, stave u funkciju nabavke pšenice, kako bi „preduprijedili prijeteću glad na našim prostorima“.
 
“Cijenimo da je ovo najprioritetniji problem koji treba rješavati, jer informacije kojima raspolaže ovaj sindikat govore da se dosad nije vodilo dovoljno računa o robnim rezervama. Zbog takve politike nalazimo se pred velikim problemima kako ublažiti predstojeća neminovna poskupljenja osnovnih životnih namirnica.
 
I ovom prilikom Sindikat PPDIVUT BiH izrazio je spremnost da, kao socijalni partner, pomogne u odabiru prioriteta za rješavanje aktuelnih problema. Tim povodom je ponovo aktueliziran prošlomjesečni zahtjev za hitan razgovor socijalnih partnera, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face