Poljoprivrednici optužuju ministra Lijanovića

Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo smatra da se većina sredstva za podršku poljoprivredi dijeli klijentima iz reda hrvatskog naroda.

"Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH i suvlasnik najveće mesoprerađivačke kompanije u BiH nastavlja praksu svojih hadezeovskihministarskih prethodnika po kojoj se većina sredstva za tzv. podršku poljoprivredi, ma šta to značilo, dijeli klijentima iz reda hrvatskog naroda“, navodi ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Analizom Izvještaja o utrošku tih sredstava za 2011. godinu, kako se dodaje u saopćenju, vidi se da su klijenti Hrvati dobili oko 60 posto tih sredstava, a ostali oko 40 posto.
"Ako se ima u vidu da Hrvati čine tek oko 18 posto stanovništva Federacije, može se zaključiti ili da su oni glavni nosioci federalne poljoprivrede ili da je distribucija sredstava 'podrške poljoprivredi' planski usmjerena od ministra tome konstitutivnom narodu“, dodaje se u saopćenju.
"Da je u pitanju ovo drugo, vidi se iz podatka da Bošnjaci raspolažu sa oko 90 posto ovaca, isto toliko ili više goveda, da je zemljišni fond raspoređen u sličnom odnosu itd.“, navodi u saopćenju predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo Kadrija Tahmaz.
On je dodao da Udruženje smatra "da se jednom mora progovoriti i o ovome aspektu rada i zloupotreba ministra Lijanovića i njegovog prethodnika“.
"O njihovom koruptivnom radu mediji su izvještavali u zadnje četiri godine. Ovim putem podsjećamo i Financijsku policiju i tužilaštvo Federacije da se konačno oglase o rezultatima istrage protuzakonite raspodjele para poreskih obveznika u režiji ministra Lijanovića o kojoj su mediji izvještavali prije nekoliko mjeseci“, dodaje Udruženje u saopćenju i predlaže da se ukinu novčani podsticaji poljoprivredi dok se ne uvede zakonitost u tu oblast.

May 22, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Redmi Note 8

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi Redmi Note 8 dolazi u različitim bojama. Meni omiljena na ovom uređaju je definitivno kristalno zelena, daje telefonu neki „cool – šmekerski“ izgled.
Xiaomi Redmi Note 8 pokreće Qualcomm SOM665 Snapdragon 665 Octa-core procesor.
Uređaj radi na Android 9.0 (Pie) + MIUI 10. Imamo IPS LCD zaslon rezolucije 1080 x 2340 piksela.

May 22, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy Xcover 4S

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baRazmišljao sam neki dan šta bi bilo kada bih se ja počeo baviti nekim sportom?! Ali ne bilo kojim, nekim ekstremnim. I tad mi padne na pamet, kakav bih telefon ponio sa sobom, a da može izdržati teške terene!?
Dok tako razmišljam, padne mi na pamet Samsungovo telefon, ali ne bilo koji, nego Galaxy Xcover 4S.

May 22, 2020

RECENZIJA: Sony Xperia XZ3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baJeste li znali da je XZ3 prvi Sony-ev pametni telefon sa OLED zaslonom? Niste?! Sad znate 
Predstavljen je u tri boje: - crna, zelena (forest green) i bijela (silver white).

May 21, 2020

RECENZIJA: Honor 9x

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPrvo primjetno je odsustvo ureza na povećem ekranu. Moram reći da me izgled fascinira, Honor 9X na prvi pogled stvarno ima dobar dizajn. Ekran koji ne sadrži „urez“ odnosno tipični pad na vrhu ekrana, daje vam osjećaj FULL ekrana, kao da u ruci držite samo ekran. Za ovakav budžet friendly uređaj pozitivno sam iznenađen. Svaka čast Honor. Ekran nudi omjer između zaslona i tijela čak od 91%.
Na prvi pogled ne možete ni pomisliti da je ovaj uređaj spada među „pristupačne“ . Način izrade vam u fokus samo stavlja ekran. Još jednom Honor – čestitam na dizajnu.

May 21, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A51

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji potpada u Samsungov „midle-range“ koš?
Za sve ljubitelje Samsung uređaja koji nisu u mogućnosti ili jednostavno ne žele izdvojiti veliku sumu novca za „vladajuću“ seriju Galaxy S, tu je Samsung Galaxy A 51.

face