Poljoprivrednici optužuju ministra Lijanovića

Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo smatra da se većina sredstva za podršku poljoprivredi dijeli klijentima iz reda hrvatskog naroda.

"Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH i suvlasnik najveće mesoprerađivačke kompanije u BiH nastavlja praksu svojih hadezeovskihministarskih prethodnika po kojoj se većina sredstva za tzv. podršku poljoprivredi, ma šta to značilo, dijeli klijentima iz reda hrvatskog naroda“, navodi ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Analizom Izvještaja o utrošku tih sredstava za 2011. godinu, kako se dodaje u saopćenju, vidi se da su klijenti Hrvati dobili oko 60 posto tih sredstava, a ostali oko 40 posto.
"Ako se ima u vidu da Hrvati čine tek oko 18 posto stanovništva Federacije, može se zaključiti ili da su oni glavni nosioci federalne poljoprivrede ili da je distribucija sredstava 'podrške poljoprivredi' planski usmjerena od ministra tome konstitutivnom narodu“, dodaje se u saopćenju.
"Da je u pitanju ovo drugo, vidi se iz podatka da Bošnjaci raspolažu sa oko 90 posto ovaca, isto toliko ili više goveda, da je zemljišni fond raspoređen u sličnom odnosu itd.“, navodi u saopćenju predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo Kadrija Tahmaz.
On je dodao da Udruženje smatra "da se jednom mora progovoriti i o ovome aspektu rada i zloupotreba ministra Lijanovića i njegovog prethodnika“.
"O njihovom koruptivnom radu mediji su izvještavali u zadnje četiri godine. Ovim putem podsjećamo i Financijsku policiju i tužilaštvo Federacije da se konačno oglase o rezultatima istrage protuzakonite raspodjele para poreskih obveznika u režiji ministra Lijanovića o kojoj su mediji izvještavali prije nekoliko mjeseci“, dodaje Udruženje u saopćenju i predlaže da se ukinu novčani podsticaji poljoprivredi dok se ne uvede zakonitost u tu oblast.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face