Aqua Vita, domaća voda na dohvat ruke

Dok zemlje članice Evropske unije blokiraju izvoz proizvoda iz BiH, a uvoz se iz godine u godinu povećava, domaći kupci nikako da shvate da samo kupovinom proizvoda sa oznakom 387 pomažu sebi i domaćoj privredi, javlja ntv.ba.

Bosna i Hercegovina je sa 9.461 metrom kubnim pitke vode po glavi stanovnika, prema rezultatima istraživanja Svjetske banke o obnovljivim izvorima vode za piće, prva u regionu i sedma u Evropi, ali uvozi osam puta više vode nego što izvozi.

"Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, mi smo u prošloj godini uvezli vode oko 25.6 miliona KM, a izvezli smo svega vode vrijednosti 3.2 miliona KM. U prvih šest mjeseci već smo potrošili 6.2 miliona KM za uvoz vode", govori Muhamed Pilavdžić direktor i vlasnik Planinskog studenca koji stoji iza prirodne izvorske vode AquaVita.

On ističe da bi država trebala zaštiti domaće proizvođače te uvesti poreske olakšice za proizvođače. Ipak zadnju riječ daju potrošači koji u marketima imaju mogućnost izbora, kupiti domaći ili strani proizvod.

Kada je u pitanju ova godina najviše novca za uvoz vode dali smo Hrvatskoj iako je ona uložila veto na izvoz mlijeka iz BiH u zemlje EU, ali i Srbiji te Sloveniji. Od osamnaest domaćih voda koliko ih trenutno ima dozvolu za promet, jedna od njih je i prirodna izvorska voda AquaVita.

Inače izvorište vode je smješteno na liniji razgraničenja između entitetskih granica u podnožju planine Borogovo, opština Osmaci, odnosno Capardama, a kompletan fabrički i proizvodni kompleks smješten je u netaknutom dijelu prirode daleko od zagađivača.

Izvor star 200 godina

Planinski studenac počeo je sa radom 2011. godine kada na tržište BiH izlazi sa prirodnom izvorskom vodom AquaVita. Iste godine preduzeće je izvršilo i implementaciju HACCP sistema. Izvorište ”Studenac” iz kojeg se puni AquaVita je staro preko 200 godina, a temperatura vode na izvorištu je bez obzira na godišnje doba 11 stepeni celzijusa.

Da je riječ o kvalitetnoj prirodnoj izvorskoj vodi potvrdila su brojna ispitivanja kako na domaćim tako i na stranim institutima kao i Agencija za sigurnost hrane BiH koja je na osnovu Pravilnika o prirodnim i mineralnim i prirodnim izvorskim vodama BiH priznala vodu AquaVita kako prirodnu izvorsku.

"Prirodna izvorska voda ”Aqua Vita” spada u blago mineralizovanu vodu. PH vrijednost prirodne izvorske vode Aqua Vita je 7,22 i blizak je pH vrijednosti krvi. Kvalitet prirodne izvorske vode Aqua Vita ogleda se i u visokim sadržajima kalcijuma od 95,39 mg/L što je oko 10% dnevnih potreba i silicijuma 11,05 mg/L. Zbog svog blagog sastava preporučuje se svim kategorijama stanovništva, a posebno osobama starije životne dobi u cilju prevencije osteoporoze te adolescentima. Nizak sadržaj natrijuma od 1,1 mg/L čini je pogodnom za kozumaciju i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom te diabetes mellitusum. To je rekla struka, odnosno stručnjaci koji su analizirali našu vodu", govori Muhamed Pilavdžić.

Zapošljavanje povratnika

Planinski studenac upošljava veliki broj povratnika, koji su našli sigurnu budućnost upravo u ovoj firmi, koja i pored teških vremena za našu privredu uspijeva održati postojeći broj radnika, a planiraju proširenje asortimana tako da će to doprinijeti i novim upošljavanjima.

"Mi trenutno u proizvodnom asortimanu imamo AquaVitu u staklenim bocama od 0.25 litara, PET ambalaži od 0.33, 0.50, 1.5 i 5 litara i boce za aparate od 18.90 litara", priča Pilavdžić.

On ističe da je iza Planinskog studenca mukotrpan posao, a ono što krasi Aqua Vitu je to što je proizvedena u BiH i da je domaći proizvod sa oznakom kvaliteta i broja 387.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face