Autohtoni livanjski sir

Autohtoni livanjski sir, koji je sa tradicijom dugom 127 godina odavno postao prepoznatljiv brend na tržištu, još nije zaštićen zakonom zbog čega i proizvođači i BiH trpe veliku štetu, ističu u Udruženju proizvođača livanjskog sira “Cincar”.

Predsjednik Udruženja Jozo Baković rekao je Srni da je projekat sertifikacije, standardizacije i brendiranja livanjskog sira godinama na čekanju zbog dugotrajne procedure, zahtjeva i kriterijuma koje je postavila EU i neusvajanja adekvatne zakonske regulative na nivou BiH.

Baković je podsjetio da se autohtoni livanjski sir, kao originalni proizvod izvornog kvaliteta, jedino proizvodi na području opštine Livno po precizno utvrđenim standardima, na nadmorskoj visini od 800 metara, gdje se uzgajaju domaće pasmine ovaca i muznih krava.

Na području opštine Livno registrovano je sedam većih proizvođača autohtonog livanjskog sira, koji je u ovom kraju prvi put proizveden 1885. godine u vrijeme Austro-ugarske monarhije u BiH.

“Naš cilj je da zaštitimo njegovo ime i autentično geografsko porijeklo kako bi se spriječila proizvodnja surogata u raznim područjima BiH, koji se prodaju kao originalni livanjski sir”, ističe Baković.

Prema njegovim riječima, zbog nepostojanja zakonske regulative u ovoj oblasti proizvođači tradicionalnog livanjskog sira, čije mini-mljekare ispunjavaju sve standarde EU, svoj proizvod ne mogu izvoziti niti prodavati na slobodnom tržištu.

Zbog toga su, navodi, prinuđeni da ga prodaju nakupcima koji zarađuju više od proizvođača.

Prema informaciji iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, koja je ovlaštena za registraciju i izdavanje sertifikata o brendiranju proizvoda koji imaju određena svojstva, u BiH postoji 155 prehrambenih proizvoda koji ispunjavaju uslove da postanu zakonom zaštićeni brendovi.

Na upitnik za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i tradicionalnog ugleda hrane, koji je ova Agencija uputila u 144 opštine, odgovor je stigao iz 54 lokalne zajednice – 32 iz Federacije BiH i 22 iz Republike Srpske.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face