Pretis sklopio posao vrijedan 12,5 miliona KM

Ugovorom od 12,5 miliona KM koji je potpisan ovih dana vogošćansko privredno društvo Pretis vraća se na stare staze slave.

Pretis je sklopio posao kojim će na svjetsko tržište plasirati granate novog kalibra, a što je još važnije, biće sačuvano više od 200 radnih mjesta. Ovo je juče Oslobođenju potvrdio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

“Nakon više od 20 mjeseci borbe za spašavanje privrednog društva Pretis d.d. Vogošća, potpisan je ugovor vrijedan 12,5 miliona KM. Značaj ugovora je proizvodnja novog proizvoda, granata novog kalibra koje imaju veliku potražnju na svjetskom tržištu. Ugovorom će se sačuvati radna mjesta i izgraditi realna osnova za razvoj Pretisa, koji će ponovo biti lider namjenske industrije u FBiH. Akreditiv je već otvoren na cijeli iznos, baš kao u slučaju ugovora Igmana Konjic, koji ga je vratio u život”, rekao je Trhulj.

Trhulj naglašava da je značaj Pretisa veliki i da bez njega nema ni namjenske industrije u FBiH.

“Ako ćemo konkretno, s ovim ugovorom možemo pružiti šansu Binasu iz Bugojna, još jednoj fabrici namjenske industrije koja je u teškom stanju. Imamo u planu da ovim ugovorom pokrenemo i jednu livnicu. Ovaj posao vraća Pretis na svjetsko tržište, gdje mu je i mjesto”, istakao je Trhulj.

Dodaje da Pretis ima jasnu perspektivu, te da će obaveze odranije biti riješene tako što će zalihe proizvoda i poluproizvoda biti prodate.

Što se tiče ostalih fabrika iz namjenske industrije, Trhulj kaže da je Igman 2012. prvi put nakon 20 godina poslovao s dobiti, Unis Ginex je jedan od lidera na svjetskom tržištu, a BNT Travnik, uz Pretis, ima najveće mogućnosti.

“U Indoneziji imamo veliku šansu za BNT koji bi, takođe, povukao za sobom još neke fabrike, ali nam je tu Vlada FBiH jedan od najvećih problema. Ne možemo da imenujemo upravu izabranu u zakonskoj proceduri. Teško se upuštati u bilo kakav ozbiljniji posao u takvoj situaciji”, ističe Trhulj.

(Oslobođenje)

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face