Abeceda začinskog bilja

Abeceda začinskog bilja

Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.

Začini, začin... Bez toga je gotovo teško zamisliti svakodnevnu prehranu, a kad razmišljamo malo šire, pa što bi pizza bila bez origana, indijska jela bez currya, meksička hrana bez chillija...? Možete li zamisliti Uskrs bez luka, Božić bez cimeta i vanilije, razna domaća jela bez peršina i papra...?

Ne samo što jela nacionalne kuhinje čine prepoznatljivima, začini obogaćuju namirnice raznim mirisima i okusima. Njima i ukrašavamo gotova jela, a mnogi od njih imaju korisna, ljekovita svojstva.

Začini se koriste svježi (što je, ako smo u mogućnosti, uvijek prednost), osušeni, a rjeđe zamrznuti i konzervirani. U većini slučajeva svježa je biljka aromatičnija i ima veću količinu eteričnih ulja od sušene. Ako sušeni začini nisu već smrvljeni, nemojte to činiti unaprijed, već neposredno prije stavljanja u jelo. Kada se radi o začinima u obliku sjemena (kim, papar, gorušica), radije ih čuvajte u takvome obliku, a sameljite prije korištenja. Tako će manje izgubiti od arome.

Pri spravljanju hrane, ponekad se teško odlučiti koji začin odgovara kojoj namirnici. Osobito je teško kuharskim početnicima, koji ponekad zaborave začiniti jelo, a ponekad pretjeruju s dodacima. Nadamo se da će svima (i početnicima i majstorima) naš vodič biti koristan putokaz kroz veliki, mirisni i šareni svijet začina...

Anis
    sadrži eterična ulja
    pomaže kod bolesti dišnog sustava
    ublažava želučane dispeptične tegobe i nadutost
    afrodizijak i antibiotik

Borovica
    kao začin upotrebljavaju se sušene ili svježe bobice
    pomalo su smolaste, slatkasta, balzamična mirisa
    okus im je trpak i oštar
    aroma je jača u biljaka koje rastu južnije
    kao začin naročito je popularna u alkpsom području i Skandinavskim zemljama
    zdrobljene se borovice stavljaju u marinade za divljač, u nadjeve za perad i pernatu divljač
    dobro se slažu sa svinjetinom, srnetinom i drugom divljači njome se začinjavaju paštete
    s borovicom se prave rakije travarice
    sadrži 2-3 % eteričnih ulja, ima antibakterijsko djelovanje

Bosiljak
    lako ga je uzgajati u domu, gdje ga možete smjestiti i na najsunčaniju
    poziciju – obožava sunce, pod uvjetom da ga redovito zalijevate
    dobar je za tjesteninu, ribu, juhe te jela od jaja i gljiva
    potiče apetit te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore

Celer
    kao začin koriste se svi dijelovi biljke
    celer je vrlo popularna u cijeloj Europi, kao začin i kao povrće
    primjenjuje se slično kao peršin – nasjeckanim svježim listom posipaju se salate, juhe, meso i povrće
    stabljika s listom i korijen dodaju se juhama, umacima i složencima
    list se dodaje pri kraju kuhanja
    stavlja se u marinade
    u narodnom ljekarstvu primjenjuje se kao sredstvo za jačanje krvi, diuretik i lijek za želučane tegobe

Chilli/Feferon
    Čili/feferon Čili potječe iz Meksika, Južne i Srednje Amerike
    uzgaja se u zemljama sa toplijom klimom
    koristi se kao svjež začin, sušen, mljeven, kao umak, pasta ili ulje, te u začinskim mješavinama
    dobar je i zaleđen
    poznata vrsta čilija je kajenska paprika
    upotrebljava se za začinjavanje mnogih vrsta jela: jela od mesa, ribe, povrća, sira, te za suhomesnate proizvode
    ljutost čilija, ako nije pretjerana, ne prekriva miris i okus jela
    sadrži vitamin C i magnezij
    stimulira probavni sustav i cirkulaciju krvi, a pomaže i u obrani od prehlade

Cimet
    jedna čajna žličica cimeta dnevno snižava razinu šećera u krvi i potiče lakšu probavu ugljikohidrata
    snižava LDL (loš kolesterol)
    smanjuje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa
    ne treba pretjerivati s konzumacijom jer sadrži spoj kumarin koji u prevelikim količinama može uzrokovati oštećenje jetre

Češnjak
    snižava razinu kolesterola
    djeluje antimikrobno, uništavajući neke bakterije
    ima antiparazitski učinak i učinkovit je protiv virusa herpesa i kvaščevih gljivica
    antikancerogena svojstva

Đumbir
    blokira signale u mozgu koji potiču na povraćanje i pražnjenje sadržaja želuca i tako da oslobađa mučnine
    neka istraživanja čak su pokazala da je đumbir dao bolje rezultate kod jutarnje mučnine negoli lijek Dramamin, s time što kod đumbira nema omamljenosti kao kontraindikacije
    liječi probavne probleme, kašalj te reume jer smanjuje upalu
    studija Sveučilišta u New Yorku pokazala je da konzumiranje malih količina đumbira može smanjiti mučninu do 40 posto
    sadrži neke spojeve koji mogu smanjiti rizik od obolijevanja od nekih vrsta raka, smanjiti krvni tlak te poboljšati cirkulaciju
    đumibrovo ulje ima antibakterijska svojstva

Estragon
    kao začin koristi se svjež ili osušen list, dobar je zamrznut
    postoje dvije osnovne vrste: francuski-nježniji i ruski- grublje arome i gorči okus mu je gorko-sladak i ljutkast, miris topao
    njime se začinjaju mnoga jela, umaci, senf, majoneze za riblja jela, juhe, salate, rajčice i omleti
    njime se aromatizira biljni maslac za povrće i meso
    utrljava se u piletinu i začinjava nadjeve za piliće
    od ribljih jela najviše se koristi u jelima sa tunom
    estragonom se aromatizira ocat, dodaje se ukiseljenom povrću, dobro se slaže sa gljivama izvanredno se slaže sa šparogama
    list je bogat jodom, mineralnim solima i vitaminima A i C

Gorušica
    ovo ukusno lišće sprječava rak i srčana oboljenja jer deaktivira snažne estrogene koji pospješuju rast tumora
    stimulira probavu te čisti sinuse
    koristi se kao začin
    od nje nastaje omiljeni senf
    najbolje je biljno sredstvo za konzerviranje namirnica
    sjemenke sadržavaju eterično ulje koje nosi njena ljekovita svojstva
    vrlo ju je dobro uzimati kod raznih upala
    efikasno je biljno sredstvo protiv reume

Hren
    može poslužiti kao dobar sastojak za umak ukoliko se nariba ili izmiješa sa limunovim sokom
    možete u to dodati i ribanu mrkvu
    koristite ovaj umak kako bi izliječili svoje probleme sa sinusima, prehladu i još mnoge zdravstvene poteškoće osobito je dobro takav umak pojesti rano ujutro, vrlo je učinkovit protiv začepljenosti nosa
    ukoliko vam se sinusi često upale, pojedite malo hrena čim imate osjećaj da vas hvata prehlada, to će zaustaviti nakupljanje sluzi u sinusnim šupljinama jer nakon što ga pojedete, nos će vam procuriti, a oči zasuziti, što je znak da se tijelo rješava toksina
    bogat je vitaminom C čak najviše od sveg povrća
    bogat i kalcijem, sumporom i fosforom
    koristi se i u liječenju dijabetesa, kao i kod problema s cirkulacijom
    blagi je antibiotik jer može stimulirati i mokraćne putove, pa se koristi i pri liječenju njihovih infekcija
    ponekad pomaže i za olakšanje boli uzrokovane iritacijom živaca i artritisa
    može se koristiti i kao oblog za liječenje inficiranih rana, kao i za liječenje osipa

Kadulja
    kao začin rabi se svjež ili osušeni list
    osušeni list koristi se cijeli, usitnjen ili mljeven
    aromatičnog je mirisa, gorkog i oporog okusa
    najviše se rabi u ljekarstvu, a nešto manje u pripremi hrane
    njome za začinjavaju riba i meso
    najbolje se slaže sa mesnim pečenjima, marinadama, umacima i nadjevima
    valja ju koristiti s oprezom jer u većoj količini prekrije druge okuse i mirise
    obično se začinjava svinjetina, patka, jetra i kobasice
    u Dalmaciji kaduljom začinjavaju pirjanu junetinu i ribu (pastrvu)
    pomaže kod probave masne i slatke hrane
    djeluje antiseptično i protugljivično
    čaj od kadulje ublažava prehladu i kašalj

Kapari
    začin su cvjetni pupoljci – pupovi se beru čvrsto zatvoreni, suše pa konzerviraju
    spremaju se u octenoj ili slanoj otopini te u ulju i soli
    miris im je topao i blag, okus malo trpak i aromatičan
    sitno nasjeckani osobađaju punu aromu
    stajanjem u otopini razvija se miris i nestaje gorčina
    najčešće se koriste za garniranje predjela, sira, pršuta, kobasica i salama
    izvrsni su sa filetima usoljene ribe, maslinovim uljem, crnim maslinama
    kaparima začinjavamo umake, mesna jela i riblja jela
    u jelo se dodaju pri kraju kuhanja jer brzo gube aromu
    cvjetovi sadrže pektinske tvari, eterična ulja, saponine i smole pa se upotrebljavaju i u ljekarstvu

Kardamom
    kardamom je biljka iz porodice đumbira, potječe iz Indije
    jedan je od najstarijih začina
    mahune u kojima se nalaze sjemenke beru se prije potpune zrelosti i suše na suncu
    to je jedan od najskupljih začina
    miris mu je topao, prodaoran i aromatičan, a okus s podtonovima kamfora, eukaliptusa i limuna
    dobro se slaže sa rižom, mesom, peradi i školjkama
    nalazi se u kariju, njime u Indiji začinjavaju i razna slatka jela i pića
    skandinavci njime začinjavaju peciva, kolače i tjesteninu
    plodovi sadrže 2-10% eteričnih ulja cineola i terpinilacetata
    rabi se za umirenje želučanih grčeva

Kari (curry)/masala
    kari je mješavina mljevenih začina
    ne proizvodi se u standardnoj kakvoći, već kao blagi, ljuti i jako ljuti, a variraju i sastojci i njihovi količinski omjeri
    temeljni sastojci su kurkuma, korijandar, kumin i papar, a tu su zatim i čili, kajenska paprika, đumbir, cimet i klinčić, te muškatni oraščić, gorušica, mak, kardamom, piment i pikavica, na kraju sol i škrob
    sami indijci nisu još prihvatili upotrebu karija, no trgovačke tvrtke na Zapadu unatoč tome „progurale“ su kari kao tradicionalni indijski začin
    masala je tradicionalni indijski začin, a začinska mješavina koja se upotrebljava ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje
    naziv kari koristi se i za svako jelo začinjeno karijem
    upotrebljava se za začinjavanje vegetarijanskih jela, jela od mesa, rižota i jela od ribe
    velika mana karija jest brza degradacija kakvoće, već nakon 2-3 mjeseca iz njega ispari sve ono što vrijedi

Kim
    potječe iz središnje Europe i Azije, ujedno je i najstariji začin središnje Europe
    za začin se upotrebljava plod
    bere se prije pune zrelosti jer tada sadrži najveću količinu hlapivih ulja
    najbolji kim dolazi iz Nizozemske
    sitno nasjeckamo mlado lišće posipa se po salatama i juhama
    miris je snažan i poseban, a okus topao s podtonovima ljutog i trpkog
    njime se začinjava krumpir, meso, variva od kelja, cikla, svježi i kiseli kupus, sirevi, juhe i umaci
    omiljen je i kao začin za kruh, češke knedličke , razne vrste peciva i kolače s jabukama
    plodovi se žvaču ili se pije oparak za olakšanje probave, poboljšanje teka, svjež dah i protiv nadutosti
    iz plodova se dobiva eterično ulje koje se koristi u industriji likera i parfema

Klinčić
    to je maleni, osušeni pupoljak drveta iz porodice mirta
    pupoljci se ručno beru ili tresu bambusovim štapovima, a potom suše na suncu
    najbolji su cijeli jer u prahu brzo gube svojstva
    tvrdi su i teško ih je samljeti,vrijedi pokušati u električnom mlincu za kavu
    miris klinčića je topao, prodoran i aromatičan, okus je slatkast i žestok sadrži tanin pa je trpak, pomalo steže, srednje je ljut i savršeno nadopunjuje cimet
    njime začinjavamo kompote, marinade, kolače i pića (božićna u SAD-u i V.Britaniji)
    koristi se i u pripremi divljači
    sastavni je dio mnogih začinskih mješavina
    sadrži 15-20% esencijalnih ulja, uglavnom eugenola
    rabi se pri zubobolji kao lokalni anestetik
    klinčić je i stimulans, pomaže kod želučanih bolova

Kopar
    koristi se mirisno svježe ili sušeno lišće i stabljika, kao i sjemenke oplemenjuje jela od riže, umake, ribu (naročito pastrvu, haringu i lososa)
    dodatak je hladnim salatama i juhama, varivu od graha, pikantnim sosovima
    listovi kopra dodatak su svježem siru, namazima, plodovima more, punjenim listovima loze, jelima od teletine, mahunama, omletima
    možemo ga koristiti cijele godine, jer jako dobro podnosi smrzavanje
    prirodni je konzervans, kiselite krastavce za zimnicu, svakoj tegli dodajte lišće kopra ali isto tako i sušene sjemenke istoimene biljke
    sjemenke kopra oplemenjuju rižu, mesna variva, kuhano korijensko povrće
    poboljšava apetit, ali isto tako dobar je i za probavu
    čaj od kopra sprečava povraćanje, dobro je sredstvo protiv grčeva i bolova u želucu
    lijek je protiv nesanice

Korijandar
    to je samonikla i kultivirana biljka,
    uzgaja se od davnine
    kao začin uglavnom se koriste osušeni plodovi – male,kuglaste sjemenke promjera 3-5 mm
    miris sjemenki je topao i nježan, okus im je blag, slatkast, s podtonom narančine kore nemagorčine i ljutosti
    listovi su također začin, osebujnog mirisa
    najvoluminozniji je sastojak začinske mjeašavine karija
    njime se začinjavaju tradicionalni engleski puding, talijanska mortadela, pite od jabuka, kolači, keksi i marmelade
    korijandar je jak antiseptik, dobro djeluje na živčani sustav
    koristi se kao sredstvo protiv želučanih i crijevnih tegoba, te u liječenju nekih kožnih infekcija

Kumin
    kao začin koriste se plodovi, popularno nazvani sjemenkama
    izgledom je sličan kimu, ali radi se o posve različiteim biljkama
    miris mu je jak i težak, a okus oštar i ljutkast, malo gorkast
    prije začinjavanja jela kumin je poželjno malo prepržiti kako bi razvio punu aromu
    raširen je u zemljama gdje se jede ljuća hrana, jer zaokružuje ljuto jelo
    sastojak je karija i začinskih mješavina sa čilijem
    upotrebljava se u kiseljenju povrća te aromatiziranju likera i sirupa
    iz plodova se dobiva eterično ulje
    rabi se u ljekarstvu, veterini i proizvodnji parfema
    pomaže kod nadutosti, kolika, loše probave i proljeva

Kurkuma
    kurkuma je trajnica iz porodice đumbira
    korijeni se kuhaju pa se suše na suncu 5-7 dana, potom se gule i poliraju – ručno, trljanjem, te melju
    u trgovinama se prodaje kao zlatnožuti prah, iako je sušeni korijen bolji (obojat će vam ruke ako ga primite bez zaštite)
    smatra se jednim od najfinijih začina, zemljastog okusa, malo reskog poput papra i đumbira
    okus kurkume je blag, aromatičan s podtonovima ljutog i gorkog rabi se kao začin na Dalekom i Bliskom istoku
    jedan je od glavnih sastojaka začinske mješavine karija pa tako i tzv,kari jela
    njome se začinjavaju jela od peradi, svinjetine, jaja, riže, te rasol i senf
    poboljšava se okus zaleđene i ribe koja više nije svježa
    destilacijom se dobiva kurkumino ulje
    ekstrakt prehrambenog bojila poznat je pod nazivom kurkumin (E 100)
    djeluje antiseptično, pospješuje probavu

Lavanda
    lijek je i začin
    njena eterična ulja najčešće su bila upotrebljavana u kozmetičkoj industriji
    u kuhanju jelima će dati cvjetni, slatkasti i elegantan, blagi okus
    uglavnom se koristi njen sušeni cvijet, bogat esencijalnim uljima
    ukoliko volite eksperimentirati, poslužite se i sušenim listićima
    danas se najčešće koristi u pripremi raznih deserta – sladoled, semifreddo, mousse, žele, sokovi samo su neki od njih
    kao svježa biljka, predivnim blagim mirisom ispunit će vaš dom i naravno, otjerati moljce

Limunska trava
    citrusnog je okusa
    možemo je koristiti suhu, mljevenu, ili pak svježu
    koriste se mekani unutarnji dijelovi biljke
    upotrebljava se za pripremanje čajeva, juha, curryja, jela od piletine, ribe ili morskih plodova
    odlična je kao dodatak pečenjima (naročito pečenju od kunića), kao i marinadama za jela na žaru
    zbog svojih antiseptičkih svojstava koristi se i kao dodatak kozmetičkim pripravcima

Lovor
    bere se kada su mu listovi potpuno razvijeni i kožasti jer mladi listovi pocrne pri sušenju
    suše se na zraku i u sjeni
    ima ugodan miris koji pristaje svim jelima
    plodovi lovora su male crne bobice, beru se kada su potpuno zrele
    dodaje se pečenjima, jelima od kiselog kupusa (sarma, Szegedinski gulaš, restano zelje), ribljim marinadama, kod kuhanja hobotnice ili sipe, raznim umacima, kiselim krastavcima, paprikama, cikli, ali isto tako kao dodatak kod spravljanja jela od divljači, teletine
    poboljšava probavu
    ima antiseptičko djelovanje
    jača apetit
    sprječava varenje u crijevima
    također je dobar kao sredstvo za iskašljavanje
    koristi se u liječenju bronhitisa, prehlade i reuma

Luk
    luk je rod trajnih zeljastih biljaka iz porodice ljiljana ili lukova
    od kultiviranih najvažniji su: crveni luk ili kapula, bijeli luk ili češnjak, i poriluk
    od samoniklih najpoznatiji su srijemuš ili medvjeđi luk, pasji lik, vlasac i ljutika (kozjak)
    miris luka dolazi od alkalnih sulfida, prodoran je, okus mu je ljut
    tijekom kuhanja postaje sladak
    potiče suze, no ostavi li se u hladnjaku nekoliko sati rezanje postaje ugodnije
    ljutika ima svojstva negdje između crvenog luka i češnjaka
    koristimo listove svježeg vlasca
    luk je jadan od naraširenijih začina rabi se i kao povrće
    luk srebrenac je hrskav i ima svjež i blaži miris i okus
    lišćem mladog luka posipaju se salate
    žuti luk idealan je za začinjanje juha, mesnih složenaca, marinada, nadjeva, umaka i jela kuhanih na pari
    crveni luk je manje aromatičan i slađi, najbolji je u pečenim jelima
    luk je blagi antibiotik, poboljšava probavu, pomaže pri plućnim bolestima, čisti krv, snižava krvni tlak i štiti od prehlade

Ljupčac
    u nas je rijedak kao samonikla biljka, no uzgaja se po seoskim vrtovima kao začin
    kao začin upotrebljavaju se svježi ili sušeni listovi, sjeme te sušeni i mljeveni korijen
    listovi se dodaju juhama, varivima, mesnim jelima i svježem siru
    nasjeckanim svježim listovima posipaju se salate
    listovima se trlja piletina
    stabljike i peteljke listova kuhaju se na pari i poslužuju s nekim od bijelih umaka
    sjeme se dodaje biljnim likerima
    njime se aromatizira ocat u nekim predjelima u Itaaliji
    ljupčacem se začinjavaju jela od rajčica u kombinaciji sa origanom
    u nekim receptima i kao zamjenski začin preporuča se celer

Majčina dušica (timijan ili vrisak)
    kao začin koristimo listiće majčine dušice
    režu se škarama, suše, usitnjavaju i melju
    listići se koriste sušeni ili svježi
    svježi imaju nježniju aromu
    miris majčine dušice je aromatičan, ugodan, pun okus je intenzivan i topao, malo gorkast
    samonikle majčine dušice nisu tako intenzivno aromatične
    njome začinjavamo juhe, umake, nedjeve, marinade, povrće, tjesteninu, kobasice, marmelade, svježi sir
    nezamjenjiva je za perad i divljač pirjanu u vinu
    svježim listićima začinjavamo omlete, salate, leću i jela sa rajčicama
    majčina dušica kraljica je provansalskih začina i najvažnija u mnogim začinskim mješavinama
    sadrži oko 1% vrlo aromatičnog i antiseptičkog eteričnog ulja
    njome se liječe bolesti pluća i želuca
    kupke sa uljem majčine dušice poboljšavaju cirkulaciju
    pomaže kod probave masne hrane i kod mamurluka
    antiseptik je u zubnim pastama

Mažuran
    kao začin koristimo svježe ili osušene listove i cvatove
    biljke se režu, suše i rune
    sasušeni se listovi usitnjavaju i melju
    osušeni mažuran ima bolja i jača začinska svojstva
    miris mu je ugodan, okus topao, pomalo sladak, s malo gorkosti
    mažuranom se začinjavaju salate, meso, perad i divljač
    izvrsno se slaže s mrkvom, kupusom i krastavcima
    kako pri kuhanju ne bi izgubio na kvaliteti treba ga u jelo stavljati pred kraj kuhanja
    ljekovito djeluje na probavni sustav i pomaže kod prehlada, astme i migrene

Menta (metvica ili nana)
    svježa metvica najčešće se koristi kao začin slatkim jelima, pićima, voćnim salatama, koktelima, kao i jelima od mesa, ribe i povrća
    upotrebljavaju se mladi svijetlozeleni listovi, dok donje, starije listove treba izbjegavati zbog gorkog okusa
    zbog okusa mentola omiljena je ljeti jer osvježava i rashlađuje
    odličan je dodatak jogurtu
    lončanice mente branit će vas svojim mirisom od komaraca, muha i drugih dosadnih insekata
    od sušenih ili svježih listića mente priprema se osvježavajući čaj

Muškatni oraščić
    u narodnoj medicini služi za jačanje želuca
    liječi treperenje i ubrzan rad srca, liječi groznicu i pomaže kod slabe cirkulacije
    poznat je i kao afrodizijak, pa služi i za jačanje i pobuđivanje spolnog nagona
    djeluje kao narkotik, te kao toksin, i zato ga je potrebno uzimati s oprezom i u malim količinama
    upotrebljava se u dijetalnim jelima, jelima s mesom, juhama, kolačima i medenjacima

Origano
    koristimo njegove sitne listiće, svježe ili suhe
    ima nešto jaču aromu od mažurana, gorkastog je okusa, ali toplog, slatkastog mirisa
    jelo koje najčešće povezujemo s origanom je pizza
    najbolje se uklapa u umake s rajčicom, pirjanim mesom, tikvicama, graškom
    dobar je antioksidans
    posjeduje visok sadržaj fenolne kiseline i flavonoida
    ima antibakterijska svojstava
    u nekim zemljama koriste ga kao „čuvara“ hrane

Papar
    papar pripada porodici najstarijih začina
    pod pojmom „papar“ misli se na crni papar
    dobiva se tako da se bobice beru nedozrele pa se drže desetak minuta u vrućoj vodi, ocijede i boja im se promijeni iz crvene u smeđu ili crnu, potom se suše na suncu 3-4 dana
    bijeli papar proizvodi se od potpuno zrelih bobica i znatno je skuplji od crnoga
    zeleni papar je crni papar, bran prije zrelosti i obrađen tako da ne dođe do fermentacije
    crveni papar je potpuno zreli crni papar i vrlo je rijedak
    sivi papar je mješavina bijelog i crnog papra
    ružičasti papar nije iz iste porodice, bobice su mu sitnije i rijetko se rabi zbog skromna mirisa i okusa
    miris papra je prodoran i aromatičan, okus ljut i oštar
    crni je papar najljući, bijeli blaži, zeleni znatno blaži, a crveni negdje između bijeloga i zelenoga
    crni i bijeli papar prodaju se cijeli ili mljeveni, sterilizirani ili dehidrirani
    najbolje ih je kupovati cijele jer mljeveni papar vrlo brzo gubi aromu i ljutost
    zeleni papar prodaje se osiušen i smrznut, dehidriran, u slanoj vodi i zaleđen
    crveni se najčešće prodaje cijeli
    papar je univerzalni začin i rabi se u gotovo svim jelima sa izraženim okusom
    najbolje ga je mljeti izravno u hranu, i to bijeli jer on ne mijenja aromu jela
    pri pripremanju kuhanih jela treba ga dodati pri kraju kuhanja
    za umake preporuča se bijeli jer crni daje zamrljan izgled
    cijele bobice papra stavljaju se u juhe i marinade,
    lomljeni (dobiva se tucanjem u mužaru) je najbolji za jela na žaru i za nekuhano povrće
    svježe mljeveni najbolji je za salate i kuhana jela
    papar se dobro slaže sa češnjakom, paprikom i lukom
    sadrži 3% esencijalnih ulja

Papar dugački
    dugački je papar u Europu došao prije crnog papra i bio cjenjeniji i skuplji
    u nas ga je vrlo teško naći
    bere se zelen, kad ima najviše arome
    sličan je crnom papru, no nije tako oštrog okusa, više ljut sa slatkastim podtonom
    miris mu je topao i blag
    nema tako dobra začinska svojstva
    mljeven ili usitnjen razvija cvjetnu aromu
    njime se začinjavaju jela za koja se koristi bijeli papar, kod tradiciopnalnih složenaca, fondua, svježeg kozjeg sira, umaka s vinom, kuhane ribe
    osobito se dobro slaže sa kardamomom, đumbirom, klinčićem i cimetom

Paprika ljuta
    paprika je i važan izvor vitamina, posebno C vitamina u svježim plodovima, a sadrži i vitamine A, B1, B2, E i P i tragove drugih
    može se koristiti svježa, osušena ili konzervirana
    vrlo je zdrava za naš organizam
    ljuta paprika stimulira apetit i pozitivno utječe na probavu
    ekstrakti ljute paprike služe kao sastojci mnogih ljekovitih sredstava koje upotrebljavamo za liječenje reumatskih i sličnih oboljenja
    važan sastojak, kako u slatkoj, tako i u ljutoj paprici je kalij
    kalij ima vrlo važnu ulogu u nadzoru aktivnosti mišića (osobito za srčani mišić), živčanog sustava te bubrega
    kod bolesti koje uzrokuju iznemoglost organizma, paprika u prahu okrepljuje organizam i vraća ga u ravnotežu
    koristi se za liječenje arteroskleroze
    pospješuje apetit, a pri tome potiče rad želuca (dispepsije), jer pojačava lučenje želučanog soka
    smiruje grčeve – kolike, i potiče peristaltiku
    sadrži dosta kalija koji ima diuretičko djelovanje, to jest izaziva pojačano mokrenje
    paprika pojačava cirkulaciju te je zato smatraju i afrodizijakom
    od ljute paprike, u pučkoj medicini postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova, lumbaga, artritisa, itd.
    sokom od paprike liječimo razne upalne procese kao sto su upala grla (laringitis) ili početke infektivnih oboljenja kao i posljedice infekcije (herpes zoster)
    sokom od paprike trljamo vlasište i sprječavamo opadanje kose
    prah ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji i hemoroida
    uz liječenje raznih depresija, kao i alkoholnog ludila, paprikom se uz liječnički nadzor danas mogu liječiti razna oboljenja ovisnosti kao što su alkoholizam i narkomanija

Peršin
    bogat eteričnim uljima i vitaminom C
    može se uklopiti u gotovo svako slano jelo – juhu, varivo, umak, jela od povrća, ribe ili mesa
    najbolje ga je koristiti svježeg, jer zamrzavanjem gubi svoja dragocjena ljekovita svojstva
    odličan je diuretik, čaj od peršina pomaže pri regulaciji visokog krvnog tlaka
    dobro ga je upotrijebiti i prilikom uboda komarca – svježim listićima istrljajte mjesto uboda i time smanjite iritaciju kože

Pesto
        u posljednje vrijeme pesto je sve popularniji i u našim krajevima zahvaljujući povećanom zanimanju za talijansku kuhinju
        to je zelena pasta od bosiljka, maslinovog ulja, češnjaka, pinjola i sira
        upotrebljava se kao umak za tjesteninu, ribu i janjetinu te kao začin za juhe, meso i povrće

Piment
    Piment (lat. Pimenta dioica) je poznat još pod nazivom jamajkanski papar, jer najbolji piment dolazi iz Jamaike, a uzgaja se još i u Meksiku i Indiji.. U tim je zemljama vrlo popularan začin. Prijatnog je mirisa (nešto između papra, klinčića, muškatnog oraha i cimeta), okus mu je sličan papru, ali nje toliko ljut i oštar.
    To su smeđesive bobice promjera 5-7 mm, a plod su istoimenog drveta koje može narasti i do 10 m visine. Bobice se beru kratko prije nego douore i suše se u posebnim pećima.
    Dobro se čuva sušen (do 3 godine), kao prah, sa vremenom gubi na intenzitetu.
    Kao začin upotrebljava se cijelo zrno u kiselom pečenju i u jelima od divljači.
    Upotpunjuje okus kiselih krastavaca i telećeg pečenja.
    Korisimo ga i u varivimaod kelja, juhi od volovskog mesa, jakim sosevima, ribljim juhama.
    Mljeveni piment je sastavni dio božičnih kolača i kompota od šljiva.
    Njegovo ulje se dodaje pri proizvodnji rakije i biljnih likera.
    Poznat je kao pojačivać apetita.
    U medicini se koristi ulje iz bobica pimenta protiv nadutosti i reume.
    Iz lista se dobiva losion protiv čelavosti, koristi se i u industriji kozmetike.
    Dijabetičari bi trebali upotrebljavati piment umjesto papra.

Ružmarin
    upotrebljavaju se cvjetovi, izdanci u cvatu i listovi; listovi se sakupljaju ljeti, režu se grane i stave se sušiti; cvjetovi i biljka
    u cvatu sabiru se u travnju i svibnju i suše u hladu uz eterično ulje
    ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male količine saponina
    zbog žestokog okusa stavlja se u malim količinama kao izvrstan začin za juhe, pirjano povrće, meso, pečenja, meke sireve
    najčešće se u jelo stavi stručak ružmarina koji jelu da određenu aromu, pa se potom izvadi ili se listići mogu odvojiti od stabljike, sitno nasjeckati i dodati u zgotovljeno jelo
    djeluje blagotvorno za želudac u masnim jelima i teškim umacima
    povoljno djeluje na rad žuči
    izvrstan je začin uz maslinovo ulje i ribu
    u narodnoj medicini preporuča se piti čaj od ružmarina za jačanje želuca, otklanjanje nadimanja, protiv bolesti bubrega i jetara, reumatizma, za jačanje srca, za bolju cirkulaciju, bolje pamćenje
    potiče rast kose, sprečava njeno opadanje i koristi se u prevenciji prhuti
    vrlo je čest sastojak receptura protiv celulita
    upotrebljava se za sve tipove kože, a posebno za umornu i zrelu kožu, te u pripravcima za prevenciju stvaranja bora

Sol
    sol, ili bolje rečeno, kuhinjska sol, dodatak je hrani i nije začin, ali ima jedno začinsko svojstvo: dodaje se hrani u maloj količini i mijenja okus hrane, poboljšava ga i potiče tek
    sol je temeljni dodatak hrani
    krupna sol, rafinirana i nerafinirana ima velike kristale, najpunijeg je okusa jer uz temeljni natrij klorid sadrži i druge mineralne tvari kao što su kalijev i magnezijev klorid
    sol za kuhanje sitnih kristala kojom začinjavamo hranu za vrijeme kuhanja
    sol za soljenku uvijek je rafinirana i sitno mljevena jer njome se dovršavaju jela
    osim osnovnih postoje i soli osobitih svojstava kao što je:

celerova sol – koja sadrži mljeven celerov korije i sjemenke – njome se začinjavaju sokovi od povrća i bistre mesne juhe
češnjakova sol – sadrži mljeveni osušeni češnjak
ljupčacova sol – sadrži mljeveni korijen ljupčaca
začinska sol – sadrži mljeveni bijeli papar i još neke začine, a koristi se za začinjavanje jela od mljevenog mesa i razne složence od mesa i povrća
kineska sol – nije natrijev klorid već monosodium glutamat i njome se začinjavaju uglavnom azijska jela

Šafran
    kao začin upotrebljavaju se sušene njuške tučka
    za kilogram začina potrebno je oko 150 000 cvjetova i stoga je ovaj začin izrazito skup (ako ga nađete po cijeni nižoj od 30 kuna po gramu, gotovo sigurno se radi o patvorini)
    profinjenog je mirisa i podsjeća na med
    okus mu je oštar i gorko-slatkast, nema ljutosti
    važan je začin za jela od riže, školjaka i bijelog mesa, za slastičarske i pekarske proizvode
    u prehrambenoj industriji sve se manje koristi za bojenje jer su umjetne boje znatno jeftinije
    daje okus i boju biljnim likerima
    u primjeni šafran je poželjno staviti u malo vruće vode i pustiti da malo odstoji i tek tada umiješati u jelo
    ne valja ga peći niti pržiti
    šafranom se nijansira kosa, dodaje se parfemima, potiče tek, poboljšava san, umiruje grčeve u želucu i crijevima

Vanilija
    tobolci vanilije beru se nezreli, zeleni sušenjem i fermentacijom postaju tamnosmeđi i ugodnog mirisa
    vanilija je jedan od najskupljih začina (uz šafran i kardamom)
    u kulinarstvu se uz cijeli tobolac rabi i mljevena vanilija te prirodni alkoholni ekstrakt vanilije
    za najfinija jela iz tobolca se izgrebe srž
    vanilin šećer je aromatiziran mljevenim tobolcima i zato biste u njemu trebali zamijetiti crne točkice (oko 10% od količine šećera)
    vanilija je najvažniji začin slatkih jela: kolača, krema, nabujaka, keksa, pudinga, kompota, slatkiša, čokolade, sladoleda…
    kadkad se njome začinjavaju riblje juhe te buzara od školjaka i rakova
    vanilija sadrži eterično ulje vanilin
    upotrebljava se u proizvodnji kozmetičkih preparata
    njome se aromatiziraju cigare

Vlasac
    kao začin upotrebljavaju se samo listovi – svježe i sitno nasjeckane
    koristimo za začinjavanje namaza, salata, jaja, juha od povrća i gljiva, kao i mnogih drugih slanih jela, posebno onih na bazi jaja, vrhnja ili jogurta
    ne podnosi termičku obradu, dodajemo ga na kraju kuhanja
    bogat je vitaminima A i C, kao i željezom
    ima blagotvorne učinke na poboljšanje cirkulacije i za rješavanje problema nadutosti
    blagi antibiotik
    uzgojeni vlasac je vrlo sličan divljemu, može se uzgojiti i u lončiću na prozoru, u zatvorenom prostoru, ne traži puno pažnje i zahvalan je i lijep zeleni ukras u kuhinji

SPONZORISANI KATALOZI

SVI KATALOZI NA JEDNOM MJESTU

Turističke ponude

Slatko - Slani RECEPTI

NAJNOVIJE ZANIMLJIVOSTI

Savjeti za malo zdraviji život

TOP INFO

TOP KATALOZI