Samo četiri kockice crne čokolade dnevno smanjuju stres! Crna čokolada dobra za vid!

Još dobrih vijesti za ljubitelje čokolade: novo istraživanje, koje je provela tvrtka Nestlé, pokazalo je da svakodnevno konzumiranje crne čokolade može pomoći u smanjenju razine hormona koji izazivaju stres!

Znanstvenici istraživačkog centra u Švicarskoj proučavali su biokemijsku osnovu zbog koje se čokolada smatra "hranom koja pruža utjehu", a njihovo istraživanje pokazalo je kako kemijski sastav crne čokolade može popraviti raspoloženje ljudi koji su izloženi stresu.

Istraživanje je provedeno na 30 odraslih zdravih osoba koje su svakodnevno konzumirale po 40 g čokolade. Rezultati su pokazali kako se kod svih sudionika smanjila razina hormona koji utječu na stres. Crna čokolada korištena u ovom istraživanju sadržavala je 75 posto kakaa koji svojim kemijskim sastavom utječe na metabolizam i na kemijske reakcije koje se odvijaju u stanicama.

Dr. Sunil Kochhar objasnio je : "Kada ste pod stresom, vaš organizam je u kemijskoj neravnoteži. Tijekom dužeg perioda ovakvo stanje može biti štetno za vaše zdravlje. Naše istraživanje je pokazalo da konzumiranje umjerene količine crne čokolade svakog dana može pomoći u balansiranju kemijske ravnoteže organizma. Možemo pretpostaviti da će uvođenje crne čokolade u zdravu i balansiranu prehranu uspostaviti kemijsku ravnotežu koja će omogućiti organizmu da se na bolji način bori sa stresom. Ovi rezultati uvelike podržavaju naše stalne napore da ustanovimo utjecaj određenih sastojaka hrane na ljudski metabolizam i zdravlje."

Crna čokolada dobra za vid!

Konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid, pokazalo je najnovije istraživanjenaučnika sa britanskog univerziteta Riding.

Autori istraživanja testirali su vid 30 muškaraca i žena između 18 i 35 godina, nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu normalne veličine.

Test je urađen dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put bijelu. Razlika između ove dvije čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau.

Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.Da bi izbjegli netačne rezultate naučnici su ispitanicima rekli da im mjere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam. Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u istraživanju su pokazali najbolje rezultate na testovima za provjeru vida i mentalnih sposobnosti.

Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u bijeloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka. U prethodnim istraživanjima, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan dio zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face