Bobičastim voćem protiv Parkinsonove bolesti

 Oni muškarci koji jednom nedjeljno jedu  bilo koje bobičasto voće, poput jagode,  borovnice, kupine ili maline  mogu se zaštititi od Parkinsonove bolesti, pokazale su posljednje britanske studije 

Istraživanja, koja su provedena u Velikoj Britaniji, su pokazala uticaj flavonoida u zaštiti protiv Parkinsonove bolesti, kao i druga progresivna neurološka stanja koja utiču na čak 125 hiljada Britanaca, koji svake godine dolaze kod ljekara zbog mišićne ukočenosti ili rigidnosti.

Flavonoidi koji se takođe nalaze u čaju i crnom vinu, kao antioksidansi, mogu ponuditi zaštitu protiv niza bolesti, kao što su srčane bolesti, neke vrste raka i demencije.

Studija je pokazala da isti unos flavonoida ne donosi nikakve promjene u rezultatima kod žena, dok je kod muškaraca koji su jeli jednu ili nekoliko vrsta crvenog, bobičastog voća, svake nedjelje, smanjili šanse za dobijanje Parkinsonove bolesti za čak 24 odsto, prenosi Blic.

Antioksidansi pomažu da se neutrališu slobodni radikali, a poznato je da su moždane ćelije naročito osjetljive na slobodne radikale, stoga profesori sa Harvarda savjetuju da muškarci, sa povišenim krvnim pritiskom, u svoju redovnu ishranu obavezno ubace bobičasto voće.

 
October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face