Stetne bakterije: Opasnost za trudnice vreba iz feta sira, svjezeg soka i mesa

Feta ili drugi oblici nepasteriziranih sireva ne predstavljaju opasnost za obične ljude, ali su strogo zabranjeni za vrijeme trudnoće jer mogu sadržavati bakteriju listeriju.nfekcija tom bakterijom može izazvati pobačaj i ukasnim fazama trudnoće, a listerija se osim u nepasteriziranim sirevima može naći i u plodovima mora.

 

Slabo pečeno meso

Trudnoća je vrijeme u kojem treba jesti dobro pečeno meso, jer se pečenjem ubija opasna infekcija toksoplazmoza. Toksoplazmoza se može "zaraditi" i dodirivanjem stvari koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom, ali i kroz kontakt sa izmetom zaražene mačke.

Svježi sok

Svježe iscijeđeni sok od naranče iz restorana ili kafića najčešće nije pasteriziran i ne štiti od opasnih bakterija kao što su E.coli i salmonela. Također, nepasterizirani juice može se naći i na policama prodavnica, pa treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda.

Sushi

Iako je svježa riba odličan izvor proteina, sirovo meso riba može sadržavati opasne parazite i bakterije. Svaka riba koja se jede u trudnoći treba biti dobro kuhana ili pečena, a tunu treba posve izbjegavati radi prevelike koncentracije žive koja može naškoditi djetetu.

Sirovo tijesto

Ako pravite kolače, odolite iskušenju da pojedete komadić sirovog tijesta, jer ono sadrži sirova jaja. Iako tek jedno od 20.000 jaja sadrži bakteriju salmonela, kao trudnica izbjegnite taj rizik.

Paštete i mesni namazi

Paštete sa kratkim rokom trajanja mogu sadržavati pokvarljivo meso, u kojima se bakterija listerija razvija ako nisu na dovoljno hladnom mjestu. Izuzetak su konzerve, koje se smatraju sasvim sigurnima za trudnice.

Neoprano voće i povrće

Trudnoća je vrijeme u kojem ishranu treba obogatiti vitaminima i mineralima, ali pod uslovom da je voće i povrće dobro oprano. Na neopranom se voću i povrću može naći bakterija toksoplazmoza. Kod pranja ne treba koristiti deterdžent za suđe, već je najbolje koristiti četkicu sa mekim vlaknima, prenosi 24sata.

Kafa, cola i čaj

Previše kofeina nije zdravo za dijete jer povećava rizik od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja. Maksimalni unos kofeina ne bi smio premašivati 300 miligrama na dan.

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face