Fizickom aktivnoscu do boljeg raspolozenja na poslu

Posljednje što želite raditi na kraju napornog radnog dana je navući patike i trenerku i zaputiti se u teretanu. Ipak, oni koji vježbaju nakon posla barem nekoliko puta sedmično, mogu znatno popraviti svoje raspoloženje na poslu, tvrde naučnici.

Tim sa univerziteta u Tel Avivu je otkrio da zaposlenici koji uspijevaju vježbati nekoliko sati sedmično imaju dvostruko manje šanse da dožive pad mentalnog zdravlja u odnosu na one koji nikako ne vježbaju.

Istraživači su utvrdili da vježbanje smanjuje rizik od sindroma izgaranja na poslu i depresije. Depresija je poremećaj raspoloženja, dok se izgaranje definira kao fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost.

U istraživanju su učestvovale 1.632 zdrave osobe koje su bile podijeljene u četiri grupe. U prvoj grupi se ispitanici nisu bavili fizičkom aktivnošću, u drugoj su vježbali između 75 i 150 minuta sedmično, u trećoj 150 do 240 minuta, a ispitanici u četvrtoj grupi vježbanju su se posvećivali više od 240 minuta sedmično.

Nakon perioda od devet godina, na sistematskom pregledu su morali ispuniti upitnik na osnovu kojeg je utvrđeno da su ispitanici iz prve grupe mnogo više patili od depresije i sindroma izgaranja.

Ljekari su otkrili da oni koji su vježbali najmanje četiri sata nisu imali simptome mentalnog naprezanja.

(Nasevijesti.ba)

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face