Ovo bi trebali izbjegavati u širokom luku

Sol i cigarete uzrokuju najviše smrti u svijetu, a ni jedno ni drugo nije lako izbjegavati. Dok je ovisnicima o nikotinu nezamisliv život bez cigareta stručnjaci otkrivaju kako nije lako ni kontrolirati unos soli u organizam.

Sol u hrani uzrokuje visoki krvni tlak, a on je glavni uzrok većine smrti u cijelome svijetu. Liječnici su na nutricionističkom kongresu u Rio de Janeiru poručili kako regulacija količine soli u hrani može spriječiti nekoliko milijuna preuranjenih smrti diljem svijeta.

'Sol i cigarete su otprilike izjednačene kao uzroci smrti u svijetu', tvrdi profesor kardiovaskularne medicine iz Londona, Graham MacGregor.

Sol je važan sastojak za održavanje zdravlja, ali nam je dnevno potrebno oko 350 miligrama. Amerikanci, npr. dnevno konzumiraju oko 3.500 miligrama soli. Većina soli koju konzumiramo se skriva u obrađenoj i već pripremljenoj hrani. Primjerice, vrećica čipsa sadrži oko 250 miligrama soli, ali u konzervi povrća ima oko 1.000 miligrama. Brza hrana može sadržavati i do 2.000 miligrama soli.
Ako bi svatko smanjio unos soli dnevno za 2.000 miligrama, mogli bismo spriječiti 1.25 milijuna smrti od moždanog udara i 3 milijuna smrti od kardiovaskularnih bolesti svake godine samo u Velikoj Britaniji. Ako bi svaki Amerikanac smanjio unos za 1.200 miligrama dnevno, SAD bi uštedio oko 24 milijarde dolara za zdravstvo.

'Uz dodatak soli jeftina i loša hrana ima bolji okus. Od soli ožednimo, pa je ona važna za industriju pića. Također, meso od soli nabubri pa je proizvođači često koriste kako bi prodali teži komad mesa slabije kvalitete', kaže MacGregor, koji naglašava kako korisnici ne mogu toliko utjecati na količinu soli koju unose u organizam jer jednostavno - ne znaju gdje se sve nalazi.  

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

August 03, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face