Korisni savjeti: U ljetnim mjesecima obratite pažnju na rokove trajanja proizvoda

 S dolaskom toplijih dana povećava se rizik od kvarenja hrane, a određene namirnice se pod takvim vanjskim uticajima više kvare od ostalih. Kod pripreme hrane posebnu pažnju posvetite higijeni i pripazite da radne površine budu čiste kako biste rizik sveli na minimum. Isto tako pripazite da hranu uvijek dovoljno termički obradite jer tako smanjujete rizik od pojave salmoneloza.

Simptomi ovih bolesti su snažni bolovi u trbuhu, proljev, mučnina, povraćanje i povišena temperatura, a uzrokuju ih bakterije iz roda salmonella koje se mogu naći u mesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama, mliječnim proizvodima, proizvodima od jaja i sl.

Vodite računa da namirnice nakon kupnje na vrijeme spremite u frižider jer ako proizvode ne spremite na hladno, namirnice se vrlo brzo mogu pokvariti i prouzročiti vam ozbiljne zdravstvene tegobe. Salmoneloze se najčešće javljaju u porodičnim domaćinstvima, a manjim dijelom su posljedica hranjenja u ugostiteljskim objektima (restorani, slastičarnice, hoteli i dr.) ili javnim kuhinjama zatvorenog tipa.

Zato u ljetnim mjesecima redovito provjeravajte rok trajanja proizvoda, posebno proizvoda na akciji, perite ruke i radne površine na kojima pripremate hranu, kupljene namirnice redovno spremajte u frižider i uživajte u sigurnoj kupovini.

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

August 03, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face