PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Konacno ljeto, ali…

Temperature su sve veće, s njima i zdravstveni problemi koji pogađaju i stare i mlade. Evo kako im se suprotstaviti i kako ih spriječiti

Dolaskom ljeta živa u termometrima često pokazuje nevjerovatne vrijednosti, postaje nepodnošljivo vruće i, sve češće, veoma sparno. Apelira se na djecu i starije da budu oprezniji, te da iz kuće izlaze samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Ali, nisu ugrožene samo ove starosne skupine, na sve čudniju klimu koja podsjeća na tropsku, često se žale i mlađe i osobe srednjih godina. Svi mogu osjetiti manje ili veće smetnje, ili specifične zdravstvene probleme tokom ljetnog perioda. Koji su najčešći i kako ih spriječiti?

Toplotni udar manifestira se slabošću, zbunjenošću i povišenom tjelesnom temperaturom, koža postaje crvena, a otkucaji srca ubrzani. Uzrok je visoka temperatura zraka udružena s visokim postotkom vlage uz nedostatak vjetra. U takvim uslovima tijelo se ne uspijeva dovoljno znojiti, te tjelesna temperatura raste. Ove simptome nikada ne treba potcjenjivati, jer ako se odmah ne reagira može doći do gubitka svijesti. Treba leći u hlad, najbolje na pod, podići noge i hladiti se lepezom ili nečim sličnim. Ako je situacija teška, treba skinuti odjeću i tijelo hladiti vlažnom krpom ili spužvom. Sem toga, obavezno treba piti vodu (ne smije biti pretjerano hladna) pomiješanu s malo soli. U slučaju gubitka svijesti, najbolje je pozvati hitnu pomoć. Kako biste izbjegli toplotni udar dovoljno je boraviti u zatamnjenoj izvjetrenoj prostoriji i izbjegavati obavljanje težih poslova sredinom dana, kada su temperature najviše.

Sunčanicu karakteriziraju glavobolja, mučnina, povraćanje i pretjerano crvenilo kože, do kojih dolazi usljed pretjerane izloženosti suncu bez kape ili šešira na glavi. Potrebno se odmah skloniti u hlad i hladnom vodom kvasiti zglobove ruku i sljepoočnice. Izgorjelu kožu obilno namazati hidratantnom kremom, ukoliko nemate pri ruci specifičnu kremu koja se nanosi poslije sunčanja. Sunčanicu ćete izbjeći ukoliko se ne izlažete suncu tokom najtoplijeg dijela dana, a ne zaboravite pamučni ili šešir od pruća.   

Hipotenzija ili pad krvnog pritiska prepoznat ćete po vrtoglavici, pospanosti, općem osjećaju slabosti. Obično se dešava osobama koje inače imaju nizak pritisak: tijelo se ubrzano znoji, kapilari se šire usljed toplote i pritisak opada. U ovom slučaju treba leći i podići noge, kako bi se pojačala moždana prokrvljenost, piti vodu s dodatkom minerala u malim gutljima. Kako biste izbjegli naglo opadanje krvnog pritiska pijte dosta tekućine, najbolje vode, i to oko dva litra dnevno. Izbjegavajte alkohol i povećajte unos voća i povrća. Ne izlazite između 11 i 16 sati, i nikada ne ustajte naglo iz ležećeg položaja.

Otečenost nogu i stopala javlja se često tokom ljeta. Toplota zraka uzrokuje širenje krvnih sudova i otežava cirkulaciju. Kako biste izbjegli pojavu otečenosti, nekad je dovoljna masaža hladnom vodom: uvijek tuširanje počnite od stopala prema gore. Sjedite li dugo, povremeno prošetajte nekoliko minuta na vrhovima prstiju. Ako ste na moru, godit će vam šetnja plićakom.

Dehidriranost uzrokuje pospanost, nedostatak energije i glavobolju. Ova pojava je veoma česta ljeti, jer zbog pretjeranog znojenja gubimo tekućinu i minerale. Čim primijetite prve simptome, popijte mineralnu vodu ili običnu s dodatkom minerala, što će nadoknaditi izgubljene. Važno je znati: šta god da pijete, neka bude sobne temperature. Dehidriranost organizma ćete izbjeći stalnim unošenjem tekućine – i kada niste žedni.    

Herpes simplex na usnama javlja se nakon dužeg izlaganja jakim sunčevim zracima, a najčešće ga prati neprijatan osjećaj žarenja. Virus herpesa nalazi se u našem organizmu i biva aktiviran kada nije najsnažniji ili usljed nekog okidača, kao što je sunce tokom prvih dana izloženosti. Nakon pojave mjehurića treba nanijeti antivirusnu kremu, sposobnu da umanji ili zaustavi infekciju. U preveniranju ove neestetske i neprijatne pojave može pomoći stick za zaštitu usana od sunca s visokim faktorom, koji ćete nanositi svakog sata.

Glavobolja na godišnjem odmoru

Prvih dana ljetovanja ili prvog dana kratkog vikenda na moru javlja se glavobolja. Ako ste pomislili da se to uvijek i samo vama dešava, u krivu ste. Normalno je da se pojave napadi glavobolje upravo u trenucima opuštenosti. Uzrok koji pokreće ovu krizu nije dovoljno poznat, ali se zna da dolazi do promjene u nervnim ćelijama i serotoninu, čija se količina smanjuje i reducira prag bola. Krize variraju od osobe do osobe, zbog učešća različitih faktora individualnog karaktera. Prvi faktor je stres, čije jačanje ili slabljenje uzrokuje glavobolju prvih dana odmora. Sljedeći važan faktor je promjena – klime, zvukova, posebno jakih mirisa i svjetla. Neka hrana, također, može izazvati glavobolju: čokolada, alkohol i čuveni natrijev glutaminat, aditiv u mnogim namirnicama. Žene su posebno osjetljive na hormonske promjene vezane za menstrualni ciklus. Glavobolja je, ustvari, najprije ženska bolest. Možete se jedino odmarati, zaštićeni od buke i svjetla. Intenzivan bol onemogućava bilo kakvu aktivnost, a ako je oštar mogu se javiti mučnina i povraćanje.
Glavobolja koja se javlja tokom putovanja na odmor veoma je česta pojava. Uzroci mogu biti stres i nemir koji se javljaju pred putovanje, pad krvnog pritiska, klima-uređaj u prevoznom sredstvu, dugotrajan sjedeći položaj. Kako biste izbjegli glavobolje uzrokovane takozvanom putnom groznicom, počnite se pripremati i organizirati nekoliko dana ranije nego što obično činite. Ako je moguće, napravite dan-dva pauze nakon posla, za organizam ponekad predstavlja preveliki šok nagli prelazak iz mnogobrojnih obaveza u nerad.  
Dešava se da izlaganje suncu uzrokuje glavobolju umjesto očekivanog opuštanja, jer pretjerana vrućina djeluje na proširenje krvnih sudova, što smanjuje krvni pritisak. Ne zaboravite staviti sunčane naočale, šešir širokog oboda i piti dovoljno vode. Nagla promjena svakodnevnog načina života uvijek je rizičan faktor za pojavljivanje glavobolje.
Promjena svakodnevnog načina života čest je uzrok glavobolje, pa tako i odlazak na odmor. Prestajete odlaziti na posao, nemate više obaveza vezanih za određeno doba dana, te više spavate, ne jedete u isto vrijeme, budni ste do kasno navečer… Iako ste željno čekali sve te promjene, nemojte prenagliti i probajte postepeno mijenjati navike. Tipična pojava svakog odlaska na ljetovanje je skoro drastična promjena ishrane: čokolada, sladoled i alkohol sigurno će biti mnogo zastupljeniji nego inače. Nastranu određene namirnice koje uzrokuju glavobolju, ali i sva pretjerano hladna hrana i piće mogu je, također, izazvati. Sladoled je poželjno konzumirati u manjim količinama, a hladno piće piti u malim gutljajima.  

Putovanje za vrijeme “onih dana”

Suprotno mišljenju naših baka, menstrualni ciklus ne predstavlja prepreku normalnim i svakodnevnim aktivnostima, čak ni ljeti. Ako neke mlađe djevojke imaju negativan odnos prema mjesečnom ciklusu i vlastitom tijelu tokom ciklusa, potrebno je uzrok tih problema potražiti unutar porodice. Ne tako davno smatralo se da je kontakt s vodom u danima menstruacije štetan za organizam, te se izbjegavalo tuširanje, kupanje, more, bazen. Ustvari, ako se i dogodi da se ciklus prekine nakon kupanja u moru ili bazenu ili poslije tuširanja, to je privremeno. Razlog je kontakt s hladnom vodom, usljed čega se skupljaju krvni sudovi materice i smanjuje se krvarenje. Ovaj prekid ne stvara nikakve posljedice, dovoljno je prekriti stomak ručnikom, leći na sunčano mjesto ili staviti na stomak bocu s toplom vodom i – stanje će se normalizirati. Idealno je tuširanje mlakom vodom kako bi se izbjegao eventualni termički šok.
Bavite li se sportom, ne trebate ga izbjegavati tokom ciklusa. Kod profesionalnih sportašica primijećen je povremeni izostanak ciklusa, najvjerovatnije usljed stresa kojem je organizam izložen, što se odražava na hormonsku ravnotežu. U većini slučajeva, žene koje se sportom ne bave profesionalno, nemaju posebno izraženih problema, ni smetnji. Ukoliko se radi o sportu u vodi, vrijede isti savjeti kao za kupanje u moru i u bazenu. Za ostale sportove na otvorenom preporučuje se izbjegavati najtoplije doba dana.
Ako ste na putu, nema nikakvih ograničenja ni posebnih pravila. Može se desiti da dođe do intenziviranja ili prekida ciklusa usljed stresa. Ali, i u ovakvim slučajevima radi se o privremenim pojavama. Mogu se javiti glavobolja ili mučnina, pomoći će vam da pojedete slani keks (suh keks će pokupiti višak želučanih sokova i nadoknaditi minerale).
Tokom ljetnog perioda povećana je upotreba tampona, što je sasvim u redu, samo treba obratiti veću pažnju na higijenu. Tamponi su veoma praktični, pružaju određenu udobnost i omogućavaju da se normalno i nesputano krećemo. Za vrijeme vrućina tampon treba mijenjati svaka dva sata, a odmah nakon kupanja u moru ili bazenu, kako bi se izbjegle eventualne infekcije. Takđer, poželjno je koristiti specifično sredstvo za pranje, neutralno s dezinficirajućim dejstvom.

face