Ljekovita svojstva lubenice

 Slasnoj lubenici rijetko tko može odoljeti. I dobro je da je tako, jer je riječ o izuzetno zdravom, a pritom i niskokaloričnom voću, punom blagodati po naš organizam.

Osnovne zdravstvene koristi lubenice:

1. Lubenica je bogata elektrolitima i vodom, dakle prirodni je dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije.

2. Ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g). Ipak, trudnice koje su sklone prejedanju određenom namirnicom trebaju paziti da ne pretjeraju jer bi mogle razviti dijabetes.

3. Izuzetno bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

4. Odličan izvor vitamina A, prirodni antioksidans, (100 g svježe lubenice nudi 569 mg ili 19% dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija uključujući zdravlje pluća i usne šupljine.

5. Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin. Ovi antioksidansi su učinkoviti u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, endometrija, pluća i gušterače.

6. Odličan je izvor kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i tlaka. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara.

7. Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B-1), vitamina-C i mangana. Hrana bogata vitaminom C pomaže imunološkom sustavu, dok je mangan kao element u tragovima važan za zdravu kožu i kosti.

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

December 04, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog DECEMBAR 2020 / JANUAR…

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog DECEMBAR 2020 / JANUAR 2021

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face