Uvijek živa - čuvarkuća, ukras i lijek

SEMPERVIVI TECTORUM HERBA: Listove tek rijetko sušimo. Većinom ih koristimo svježe.

Zbog trajno zelenih listova, biljka nam je na raspolaganju gotovo cijele godine. Njezino ime znači "uvijek živa", što govori da je veoma jednostavna, izdržljiva biljka koja je zelena tijekom cijele godine.

Vjeruje se da štiti kuću od udara groma.

Koje bolesti liječi čuvarkuća?

Svježe iscijeđeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u liječenju rastrojenosti, padavice, nemirnih snova i straha u male djece.

Svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok koristi se kao sredstvo koje hladi i steže, zatim protiv čireva, rana, opekotina, za bolna mjesta nastala gihtom te za liječenje »kurjih očiju« i uklanjanje sunčevih pjega.

Svježi sok koristi se u liječenju nagluhosti, osobito one koja je izazvana skrućenim žutim sekretom (jer ga sok čuvarkuće rastvara). Dovoljno je par kapi 3-4 i pomaže. Pomaže i kod bolova u ušima. Čireva želudca, herpesa, hemoroida i glista. Sok se upotrebljava protiv opekotina.

 Iznimno jednostavna biljka i primjenjiva. Uglavnom je upotrebljavamo svježu, no od nje se može praviti i tiknktura kao i mast. Kod probadanja u području slezene ili bolova u slezeni kuhaju se listovi čuvarkuće u mlijeku i dobivena kaša polaže na bolna mjesta što je moguće toplija. Svježi sok služi za obloge kod rana koje krvare. Kurje oči i sunčane pjege s očitim se uspjehom suzbijaju svježim sokom čuvarkuće. Sok se preporuča i za klistiranje kod napadaja groznice.

Jedan do dva lista čuvarkuće stavlja se u čašu vode i taj se hladni napitak pije nakon što je odstajao pola sata, a gasi žeđ onima koji imaju groznicu.

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

August 03, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face