Suncokret i zdravlje

Iskoristite blagodati suncokreta

Obožavaju ga bumbari i pčele, svojim žutim vedrim laticama simbol je sunca i ukras ljeta, a njegovi su cvjetovi inspirirali i slavnog Van Gogha. Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijedilti sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom.

Suncokret potječe s jugozapada sjeverne Amerike, Perua te Meksika. Prije 3000 godina bio je neizostavna namirnica u prehrani sjevenoameričkih Indijanca, a Maje su ga štovale kao simbol svjetlosti i plodnosti.

Iznimno korisna i hranjiva biljka

Korijenje suncokreta može prodrijeti do dubine od čak 3 metra, te se zbog toga, kao i zbog izuzetne sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, često koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla, čak i od radioaktivnih tvari. Njime su se iz tog razloga nasađivala područja oko Černobila, što su odlučili slijediti i japanski znanstvenici sadnjom suncokreta u krugu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane u Fukushimi.


Sjemenke suncokreta bogate su bjelančevinama te po sadržaju njima ne zaostaju mnogo od mesa. U 100 grama sjemenki nalazi se oko 23 grama bjelančevina, 49 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, te 6 grama biljnih vlakana.

Najbolje je koristiti hladno prešano (mehanički cijeđeno) nerafinirano ulje, dobiveno od organski uzgojenog suncokreta. Ovakvo je ulje blažeg, manje gorkog okusa, a u njemu ostaju sačuvani svi prirodni visokovrijedni sastojci - vitamini A, E, B1, B2, B6 i D, minerali kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink, te polinezasićene masne kiseline.

Selen i vitamin E iz ovog ulja smatraju se važnim antioksidantima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.

Detoksikacija organizma suncokretovim uljem

Osim iznimnih nutritivnih vrijednosti, ova je biljka od davnina cijenjena zbog svojeg blagotvornog djelovanja na zdravlje. Sposobnost suncokreta da izvlači štetne tvari, može se primijeniti i za ljudski organizam. Sve popularnija metoda terapije mućkanja suncokretovim uljem (eng. oil pulling - izvlačenje) potiče iz tradicionalne Indijske medicine zvane Ayurveda, a stara je preko 5000 godina. Kako Indijci nisu imali suncokret, za terapiju su koristili sezamovo ulje, no korišenje suncokretovog ulja u iste svrhe, svijetu je predstavio ukrajinski liječnik dr. Karach. Primjenom ovog postupka iz tijela se odstranjuju štetne tvari čime se povoljno djeluje na imunitet i optimalan rad stanica i organa. Metoda je jednostavna za korištenje, a za redovitu se primjenu smatra kako donosi iznimne rezultate.

Provodi se tako što se jedna žlica ulja u ustima polako mućka provlačeći između zubiju, u trajanju od 15 do 20 minuta. Budite pažljivi da pritom ne progutate ulje. Po završetku ispljunute tekućunu koja bi trebala biti potpuno bijela. Usta potom isperite vodom, te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može provoditi i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporuča se koristiti hladno prešano nerafinirano ulje.

Za ovu metodu smatra se da pomaže kod glavobolja, zubobolja, bronhitisa, kronične bolesti krvi, artroze, bolesti crijeva, srca, bubrega, pluća, jetra itd., te da može djelovati i preventivno. Mnoge akutne bolesti mogu nestati iznenađujuće brzo, nakon nekoliko dana terapije, dok kronična oboljenja zahtijevaju dulju primjenu terapije. Ponekad je moguće privremeno pogoršanje stanja na početku, no to se smatra dobrim znakom da terapija djeluje.

Ova metoda detoksikacije tijela, premda nije zamjena za savjetovanje i pridržavanje uputa liječnika, jednostavan je, neškodljiv i lako dostupan način da poboljšate i sačuvate zdravlje i vitalnost vašeg organizma.
  

May 29, 2020

RECENZIJA: Amazfit Stratos 3

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baBudućnost na zglobu?

Proizvođač Huami pod vodstvom Xiaomi kompanije predstavio je novi sportski sat – Amazfit Stratos 3.

May 29, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy M20

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPostoji par stvari koje bi trebali znati ako se odlučite za kupovinu Samsung M serije.
Prvo ne očekujte puno od ovog uređaja. Samsung je lansirao M20 na tržište kako bi se mogao natjecati sa Xiaomi-evim budžet telefonima.
Galaxy M20 nema Amoled panel, ali svjedno nudi oštar i živopisan prikaz boja.

May 29, 2020

RECENZIJA: OnePlus 7

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUređaj koji je živi dokaz da su telefoni drugih kompanija precijenjeni.
OnePlus 7 je telefon velikih dimenzija, nešto veći i teži od Samsung Galaxy Note 9. Ako ste od onih korisnika koji su navikli na veće telefone, nećete imati problema, a ako ste ipak od onih koji vole imati kompaktnije uređaje u ruci, izazivam vas da probate.

May 28, 2020

RECENZIJA: Pametni sat - Amazfit GTS

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baPametni sat koji svojim izgledom podsjeća na Apple watch, što ne vidim da je mana. Većina je „zaluđena“ tim izgledom.
Amazfit vam dolazi od kompanije Huami, koja je pod krovom kineskog giganta Xiaomi.
Ovo je pametni sat koji je dizajniran da izdrži svakodnevno nošenje i fitness aktivnosti, a pri tome da ostane „svjetlo“ na zglobu.
Displej štiti Corning Gorilla Glass 3, AMOLED displej rezolucije 348 x 442 koji vam pruža jasan prikaz sadržaja. Sa bočne strane nalazi se on/off dugme. Dolazi u standardnoj boji, sa mogućnošću varijacije boje remena širine 20mm.

May 28, 2020

RECENZIJA: iPhone 11Pro Max

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNema sumnje da je iPhone 11 Pro Max do „bola“ skup telefon. Na našim područijima za taj novac možete uzeti četverotočkaša da vas preveze od tačke A do tačke B. Ali isplati li se? Golf 2 ili Iphone 11 Pro Max?

Tu je OLED-ov ekran. To je nešto što prvo gledamo, na kraju i jedino, jer bez ekrana nema telefona. Dobro je imati ekran koji „paše“ očima i koji vam nudi taj efekat gledanja stvarnih stvari. Za mene koji sam prije koristio, a i dan danas se znam koristiti telefonima sa starim Retina mrežama, nema neke „boom“ razlike. Sigurno ne mogu reći da OLED displeji nisu bolji, da ne slušam toliko o „pikselima po inču“, vjerujem da moj mozak ne bi znao napraviti razliku.

face