Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, paradajz je super povrće koje ne smijete zaobilaziti.

Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje paradajza nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, paradajz sadrži antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li paradajz svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.

Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži paradajz:

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

Izvorno, curry u prahu je zapravo britanski proizvod koji je nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Sama riječ “kari” potječe iz južne Indije, može sadržavati od 5 do 30 različitih začina, te označava jako začinjeno kuhano jelo, koje sadrži različite vrste namirnica. 

Osim što poboljšava ukus hrani, važan je i za ljudsko zdravlje, a pomaže i kod čišćenja

Jabučni ocat je za glumicu Scarlett Johansson prirodno sredstvo kojim održava svoju ljepotu. Isprobavajući prirodnu kozmetiku, otkrila je da je najbolja tekućina za čišćenje lica upravo jabučni ocat.

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije. 

Ovo je samo vrh liste toksičnih prehrambenih proizvoda koje bi, prema mišljenju stranih, ali i domaćih nutricionista, trebalo izbegavati.
– Najveći neprijatelj zdravlja je prerađena hrana s mnoštvom aditiva, a još se ne zna koje su dugoročne posledice konzumiranja ove hrane – smatra Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.

Većini početnika u kuhinji najveći problem stvara odlazak u mesnicu i suočavanje s odabirom ispravnog komada mesa za planirano jelo. Kako bi riješili takve muke i nedoumice, te svakoj svježoj kuharici olakšali pola posla u pripremi slasnih zalogaja, donosimo vodič za kupnju mesa i njegovu ispravnu primjenu u kuhinji

Poznata američka poslastica koja svoje mjesto redovito pronalazi gotovo u svakom tamošnjem domaćinstvu te je popularizirana kroz američke filmove i serije, nije dostigla tu popularnost u našim krajevima i gotovo ju je nemoguće naći na policama trgovina. Zato je dobro znati kako napraviti maslac od kikirikija u vlastitoj kuhinji.  

je izvanredan lijek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane dio svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspješni u liječenju pojedinih smetnji i bolesti. 

Jabučnim octom možeš oprati prozore, stakla i kuhinjske površine
Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, ali to je samo dio blagotvornih učinaka fermentacije jabučnog soka. Jabučni je ocat čudestan proizvod koji se može koristiti na desetke načina:

Uz sve studije koje ukazuju da su dijetetska gazirana pića povezana s nizom zdravstvenih problema – uključujući i povećani rizik od moždanog i srčanog udara – mogli bismo se zapitati jesu li napici ti koji uzrokuju probleme, ili ih najčešće piju upravo ljudi koji nisu dobroga zdravlja

Dijetalna ili zaslađena pića? Razlika u prisutnosti kalorija svakako postoji. No i jedna i druga gazirana pića imaju nepovoljne posljedice na organizam. Evo popisa najčešćih posljedica.

Knjiga "Štedljivi recepti" je trenutno najprodavanija u Italiji. Zbog recesije sve više domaćica odlučuje da sačuva ostatke hrane od jučerašnjeg ručka i da uz pomoć magičnih recepata napravi novo ukusno jelo za danas. Osnova recepta su krompir, testenina, hleb, povrće i meso koje je ostalo od juče. Ovo su samo neke ideje. 

Musli predstavlja doručak sastavljen od pahuljica napravljenjih od žitarica i sušenog voća. Pahuljice u sebi sadrže rastvorljiva sirova biljna vlakna, vitamin B, kalcijum i gvožđe. Suho voće je bogato vitaminima, mineralima i voćnim kiselinama, dok su sjemenke izvor vitamina E i B1,....

Između svježe i smrznute hrane (u slučaju da je smrznuta najduže šest mjeseci) nema jako velike razlike što se tiče hranjivih materija. Problem je ako kupujete polugotove i gotove proizvode koji su smrznuti. Naime, sam način pripreme dramatično mijenja zdravstvene koristi takve hrane.

Ako se malo želite odmoriti od mesnih jela, donosimo vam ideju za ukusne popečke od povrća. Ono što je super jest da možete koristiti povrće koje volite i dati mašti na volju u kombinacijama - recept pred vama je samo jedna od mnogih mogućih kombinacija

Konzervirana riba koju biste obavezno trebali jesti

Svi znaju da je riba dobra za zdravlje jer je bogat izvor proteina i zdravih masti, no većina ljudi ribu jede tek povremeno i obično u restoranima.

Vratite sjaj predmetima u vašem domu zahvaljujući preparatu koji redovno stoji u kupatilu. Pasta za zube šokiraće vas svojom svestranošću u borbi protiv nečistoće. Ona ne samo da može očisti vašu kosu, kože, ali i zidove, već pomaže i kod problema sa opekotinama. Evo svih 13 primjena paste za zube, za koje možda niste znali.

kospice tikve sjemenkeSjemenke tikve se u medicinske svrhe koriste vec hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožda, cinka i vitamina K. Odlican su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Otkrijte iznenadujuce zdravstvene prednosti koje imaju sjemenke tikve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.

Koliko si puta čuo ili upotrijebio rečenicu 'sol nije zdrava'? Činjenica je da naš organizam ne može sam proizvesti sol pa ju je nužno konzumirati kako bi naš sofisticiran tjelesni mehanizam dobro funkcionirao. Normalno funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava bez soli bi bilo nemoguće. Ali, ne bilo kakve 

Njegovo veličanstvo sir

Potaknuti testiranjem prehrambenih proizvoda koje već duže vrijeme izlazi u jednom dnevnom listu, okupila se i naša mala ekipa kušača spremna da isprobava razne delicije i pri tome se dobro zabavi. Iako je postojala određena doza sumnjičavosti u sam tijek kušanja, jer smo totalni amateri, sve je ispalo dobro.

Ojačajte svoj imunosustav i popravite raspoloženje te smanjite rizike od nastajanja raka uz redovno ispijanje ovih "zdravih" napitaka.

Moglo bi se s lakoćom i to tako postaviti. Ojačajte svoj imunosustav i popravite raspoloženje te smanjite rizike od nastajanja raka uz redovno ispijanje ovih "zdravih" napitaka.

Posmatrano iz današnjeg 21. vijeka, moglo bi se reći da se bijeli luk oduvijek upotrebljavao u ljudskoj ishrani, ali i medicini. Igrajući se sa različitim hemijskim procesima čovjek je uspio iz malenih režnjeva izvući visokovrijedno ulje, koje ima medicinsku vrijednost, dok se u kulinarske svrhe koristi ulje aromatizirano bijelim lukom.