
Idealan dodatak uz puno jela, napitaka, salata ili pak sendviča, paradajz je super povrće koje ne smijete zaobilaziti.
Jedan paradajz srednje veličine sadrži 22 kalorije i 94,5 posto vode. Jedna studija, koju su proveli kineski znanstvenici, otkrila je da konzumiranje paradajza nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, paradajz sadrži antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti. Jedete li paradajz svaki dan u bilo kojem obliku, smanjujete i šansu za obolijevanje od raka do 50% i čuvate srce.
Evo koje hranjive i korisne tvari sadrži paradajz:









Malo šta na svijetu miriše ljepše od tek ispečenog domaćeg hljeba. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude koji možda više nisu među nama. Mi vam donosimo recept za najbolji domaći hljeb sa mlaćenicom i medom.


Temperature su sve niže, ali izbor proizvoda koji su nam na raspolaganju sve je veći. Te su namirnice u ovo doba godine dostupne u vrtu, trgovinama, na tržnicama...










Kušali smo njemačku, talijansku i poljsku Nutellu. Sastavi navedeni na deklaracijama su identični, no boja, tekstura, ali i okusi se razlikuju. Zašto?






Sjemenke tikve se u medicinske svrhe koriste vec hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožda, cinka i vitamina K. Odlican su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Otkrijte iznenadujuce zdravstvene prednosti koje imaju sjemenke tikve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.

Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3.4% dnevnih potreba kod žena i 2.6% kod muškaraca
Nutricionisti savjetuju: Uvijek jedite sezonske namirnice. Dolaskom proljeća i toplijeg vremena na tržnicama imate izvrsnu ponudu svježeg voća i povrća koje biste trebali uključiti u svoj jelovnik. To se posebno odnosi na kratkotrajne namirnice poput šparoga i jagoda. Iskoristite ih!
Njegovo veličanstvo sir


