PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Pretis sklopio posao vrijedan 12,5 miliona KM

Ugovorom od 12,5 miliona KM koji je potpisan ovih dana vogošćansko privredno društvo Pretis vraća se na stare staze slave.

Pretis je sklopio posao kojim će na svjetsko tržište plasirati granate novog kalibra, a što je još važnije, biće sačuvano više od 200 radnih mjesta. Ovo je juče Oslobođenju potvrdio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

“Nakon više od 20 mjeseci borbe za spašavanje privrednog društva Pretis d.d. Vogošća, potpisan je ugovor vrijedan 12,5 miliona KM. Značaj ugovora je proizvodnja novog proizvoda, granata novog kalibra koje imaju veliku potražnju na svjetskom tržištu. Ugovorom će se sačuvati radna mjesta i izgraditi realna osnova za razvoj Pretisa, koji će ponovo biti lider namjenske industrije u FBiH. Akreditiv je već otvoren na cijeli iznos, baš kao u slučaju ugovora Igmana Konjic, koji ga je vratio u život”, rekao je Trhulj.

Trhulj naglašava da je značaj Pretisa veliki i da bez njega nema ni namjenske industrije u FBiH.

“Ako ćemo konkretno, s ovim ugovorom možemo pružiti šansu Binasu iz Bugojna, još jednoj fabrici namjenske industrije koja je u teškom stanju. Imamo u planu da ovim ugovorom pokrenemo i jednu livnicu. Ovaj posao vraća Pretis na svjetsko tržište, gdje mu je i mjesto”, istakao je Trhulj.

Dodaje da Pretis ima jasnu perspektivu, te da će obaveze odranije biti riješene tako što će zalihe proizvoda i poluproizvoda biti prodate.

Što se tiče ostalih fabrika iz namjenske industrije, Trhulj kaže da je Igman 2012. prvi put nakon 20 godina poslovao s dobiti, Unis Ginex je jedan od lidera na svjetskom tržištu, a BNT Travnik, uz Pretis, ima najveće mogućnosti.

“U Indoneziji imamo veliku šansu za BNT koji bi, takođe, povukao za sobom još neke fabrike, ali nam je tu Vlada FBiH jedan od najvećih problema. Ne možemo da imenujemo upravu izabranu u zakonskoj proceduri. Teško se upuštati u bilo kakav ozbiljniji posao u takvoj situaciji”, ističe Trhulj.

(Oslobođenje)

March 21, 2023

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC OFFICE KATALOG! AKCIJA DO 30.04.2023

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face