PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Namirnice koje biste pod svaku cijenu trebali kupovati iz organskog uzgoja

Organska je hrana možda malo skuplja, ali za tih nekoliko KMova više barem možete biti sigurni da dobivate namirnice koje nisu pretrpane pesticidima i fungicidima koji rade više štete nego koristi

Ako vam je imalo stalo do vašeg zdravlja, educirajte se po pitanju hrane koju kupujete. Iako biste pomislili da barem s voćem i povrćem možete biti sigurni da ćete dobiti barem neke nutrijente, pesticidi koje ove namirnice sadrže mogu vam dobrano narušiti zdravlje. Zbog toga je bolje igrati na sigurno i ove namirnice kupovati iz organskog uzgoja, a evo i zašto.

Krumpiri

Većina konvencionalno uzgojenih krumpira u sebi imaju najveću koncentraciju pesticida među voćem i povrćem. Čak 81 posto krumpira testiranih 2006. godine sadržavalo je pesticide čak i nakon što su bili oprani i oguljeni.

Meso

Životinje iz uzgoja nerijetko su 'šopane' hormonima i antibioticima kako bi se spriječile pojave bolesti i ubrzao rast, što rezultira 'zaraženim' mesom pretvorenima u fast food 'delicije' koje nerijetko jedemo. Zbog hormona prirodne razine estrogena i testosterona kod ovih životinja neuobičajeno su velike, što itekako može utjecati na naš organizam. Iako je Europska unija zabranila da se krave 'filaju' hormonima, takvog mesa ima i na našem tržištu.

S druge strane, organski uzgajivači stoke pokušavaju održati prirodno ponašanje životinja i dopuštaju im pristup otvorenim pašnjacima. Kako bi smanjili bolesti, poduzimaju mjere kao što su rotacijske ispaše, održavanje higijenskih uvjeta u prostorijama u kojima se uzgajaju, kao i briga o organski uravnoteženoj prehrani bez životinjskih proizvoda.

Jabuke

Kora jabuke jedno je od najzdravijih dijelova ovog voća jer sadrži fitokemikalije koje mogu reducirati rizik od dobivanja raka i srčanih bolesti. Nažalost, kora jabuke mjesto je na kojem se akumuliraju pesticidi, zbog čega biste uvijek trebali kupovati isključivo organske jabuke.

Jagode

Pitate li se zašto su konvencionalne jagode ponekad malo svjetlije boje od onih organskih? To je zato što su neki od njih 'pojačani' protektivnim fungicidom kaptanom. Konvencionalne jagode s najviše pesticida se često uvoze jer ograničenja po pitanju uporabe pesticida nisu jednaka u svim državama.

Kelj i špinat

Dok su ove dvije biljke nevjerojatno bogate nutrijentima i istovremeno imaju nizak broj kalorija, često ih se šprica s više od 20 vrsta pesticida prije nego dođu na police supermarketa. Istraživanje je pokazalo da je u kupovnom špinatu nalazi u prosjeku 58 različitih pesticida.

Breskve

Iako sočne i ukusne, breskve se nalaze visoko na ljestvici voća najbogatijeg pesticidima, a razine tih otrovnih tvari koji se u ovom voću mogu pronaći često prelaze zakonsko dopuštenje. Fungicidi koji se mogu pronaći u breskvama usko su povezani s rakom.

(magazin.net.hr)

FIS NOVA KOLEKCIJA…
FIS NOVA KOLEKCIJA…
December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face