PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Proljeće na vašem tanjuru

Nutricionisti savjetuju: Uvijek jedite sezonske namirnice. Dolaskom proljeća i toplijeg vremena na tržnicama imate izvrsnu ponudu svježeg voća i povrća koje biste trebali uključiti u svoj jelovnik. To se posebno odnosi na kratkotrajne namirnice poput šparoga i jagoda. Iskoristite ih!
Djeca i proljetna prehrana

Voće i povrće sadrže vitamine i minerale koji su neophodni za naš organizam, no sadrže i dijetalna vlakna koja dokazano sprječavaju mnoge bolesti. Vrlo je važno i da vašu djecu naučite konzumirati voće i povrće. Mnoga djeca ne vole jesti voće i povrće i taj se problem može riješiti samo upornošću.

Istraživanja su pokazala da osobe koje su u djetinjstvu konzumirale više voća i povrća, njih i dalje uključuju u svoju prehranu. U mnogim zemljama provedene su kampanje 5 na dan, u kojima se promovira 5 ili više serviranja voća i povrća dnevno.

Rezultati su pokazali da je kampanja imala dobar utjecaj na djecu i da je potaknula veliki broj djece na konzumiranje svježih proizvoda.

Sezonske namirnice

Svakodnevno svom djetetu nudite različito voće, uvijek jedite pred njim i postupno ga navikavajte na različite okuse i mirise. Najbolje ćete napraviti ako djetetu pokažete vlastitim primjerom da držite do zdrave prehrane.

Osim toga, proljeće je vrijeme kada tijelo samo traži čišćenje odnosno detoksikaciju, ali to ne znači da trebate krenuti na dijetu, već samo promijeniti prehranu.

Naime, ista vrsta hrane kakvu smo jeli zimi jednostavno više nije primjerena toplijem vremenu kada prirodno trebamo laganiju vrstu hrane.

Ukoliko nastavimo sa zimskim načinom prehrane, naše tijelo će nam slati signale umora, pada energije i težine. Te signale ne smijemo ignorirati. U svoje jelovnike stoga obavezno uvedite sezonske proljetne namirnice.

Promijenite prehranu

Prehrana treba biti laganija, s mnogo sezonskog voća i povrća i s manje masnoća. Izbjegavajte teške začine, zaprške, masnu i tešku hranu kakvu ste jeli tijekom zime.

Čišćenje organizma

Proljeće je idealno za čišćenje organizma, pa konzumirajte namirnice koje pospješuju čišćenje poput ječma, ali i mahunarki. Osim toga proljeće je vrijeme raznobojnih proljetnih juhi koje možete kuhati od raznih vrsta povrća, ali i leće. Leća je proljetna zvijezda, neovisno je li riječ o zelenoj,smeđoj…

Mnogo tekućine

Pijte mnogo tekućine, no ako niste neki 'vodopija', barem nešto više tekućine nego zimi. Limunov sok je uvijek dobar izbor ako želite i pročistiti organizam.

Sačuvajte vitamine

Povrće nemojte kuhati predugo. Znate kako se kaže, vitamini ostaju na kuharevoj pregači. Brokulu valja samo kratko prokuhati, a ostalo povrće treba kuhati što je kraće moguće.

Vrijeme je za salate
Jedite mnogo, mnogo raznih vrsta salata, voćnih i povrtnih. Ukoliko dobro odaberete voće, njegov omjer, takva će salata biti izvrsna i za vaše dijete. Izbjegavajte jake začine i pokušajte koristiti kiselo i slatko vrhnje, jogurte i slično. Voćne salate možete začiniti vlastitim sokom.

Malo maslinovog ulja...

Dobar su izbor hladna prešana ulja, a u proljeće najbolje paše maslinovo ulje.

Zeleno je boja proljeća

Zavolite zelenu boju, jer je zeleno bolja proljeća. Brokula, mladi kupus, blitva, špinat.. bogati su beta karotenom, vitaminom C, kalcijem, željezom, a to vam ne može zamijeniti niti jedan vitaminski supstitut.

Zeleno povrće, osim toga, nema masnoće, a bogato je klorofilom koji je snažni antioksidans. Zeleno povrće nikada nemojte kuhati predugo, najviše pet minuta.

Malo savjeti za veći užitak

Uvijek dobro operite sve voće i povrće, pa čak i one kojima gulite koru, kako bi uklonili sve bakterije, pesticide…
Namakanje se ne preporuča, jer se pritom vitamini topivi u vodi gube.

 

face