PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Za potrebe "Apifrucht" sokova ove godine u obradi 150 tona domaćeg voća

U po­go­nu za proi­zvo­dnju so­ko­va "Apifrucht" u jeku je proi­zvo­dna se­zo­na, a ove godine planiraju da obrade oko 150 tona voća, kazao je za portal Akta.ba Edis Talić, direktor zadruge "Apimed" iz Sanskog Mosta.

Sokovi "Apifrucht" nastali su prije nekoliko godina u okviru zadruge "Apimed" iz Sanskog Mosta, koja se, inače, bavi proizvodnjom i otkupom pčelinjih proizvoda u BiH.

"Proces prodaje je u konstantnom rastu i iz godine u godinu bilježimo značajan rast i plasman proizvoda na domaćem tržištu. Ove go­di­ne os­tvarili smo zapažene po­slo­vne re­zul­ta­te. Proi­zvo­di­mo šest vrsta so­ko­va i to od ja­bu­ke, kru­ške, du­nje, ja­go­de, a ove go­di­ne po­kre­nu­li smo i proi­zvo­dnju od borovnice i aronije, dok je u pripremi i sok od cvekle", kazao nam je Talić.

Prema njegovim riječima, dnevni kapacitet proizvodnje u jednoj smjeni je oko pet tona voća, a sokove pakuju u 5 litarskom Bag-in-Box pakovanju, zatim 1 litarskoj staklenoj ambalaži, te ugosteljskom 0,5 u staklenom pakovanju.

Apifrucht sokovi dobivaju se tehnologijom pranja, mljevenja i cijeđenja plodova voća čime se dobivaju prirodni voćni sokovi sa 100% udjelom voća bez dodatka vode, šećera, konezervansa ili aditiva. Pasterizacijom, odnosno zagrijavanjem do 80 stepeni celzijusa, rok trajanja soka se produžava do 2 godine. Sok ima talog, bogat je pektinom, pravi se od neprskanog voća i predstavlja 100% organski ili bio proizvod i što je najvažnije, pravi se od isključivo od domaćeg voća.

Inače, ova zadruga je nedavno pokrenula akciju prerade voća za građane koji žele da od svog voća naprave sok za svoje potrebe, koja je još uvijek u toku.

"Prava proizvodnja od otkupa jabuke i dunje počinje od 15. septembra, tako da za sedmicu krećemo u većim količinama", navodi on.

Što se tiče distributivne mreže rade se marketima Bingo, Penny Plus, Has-komerc Zenica, Seja, Almy itd. Što se tiče Sarajeva, imaju svoje maloprodajno mjesto u BBI Centru, a u toku su pregovori da uđu u još jedan veliki centar.

Kada su pitanju izvozne ambicije, Talić nam kaže da su nedavno izvezli malu količinu jabukovog sirćeta u Katar.

"Riječ je o simboličnoj količini samo da vidimo kakav je interes, dakle zajedno sa medom. Dakle, izvoz je svakako u planu, imamo puno upita pogotovo iz zemalja Evropske unije, ali naravno postoji puno stvari koje se moraju urediti da bi se jedan takav posao mogao odraditi", precizira naš sagovornik.

Ističe da će se u narednom periodu više fokusirati na proizvodnju zdrave hrane.

"Dakle, pored ovog programa na kojem trenutno radimo, a to je proizvodnja sokova, sljedeći korak je domaći pekmez od maline, borovnice i ostalih kultura koje su zastupljene na našem tržištu", dodaje on.

Osim toga, svojim programom imaju za cilj da rade na jačanju malih farmera, proizvođača voća, pčelara, sakupljača ljekovitog bilja, a sve s ciljem zajedničkog ekonomskog jačanja i dugoročne kooperantske saradnje.

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face