PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

ZNAK ZA UZBUNU Hrvatska u Bruxellesu lobira za svoje tvrtke, a protiv interesa BiH!

 SARAJEVO – Čelnici Europske unije razmatraju opciju o dopuštenju Hrvatskoj da i nakon ulaska u Uniju 1. srpnja 2013. godine zadrži slobodnu trgovinu sa zemljama regije, što pogoduje hrvatskim tvrtkama, ali dodatno urušava bh. gospodarstvo.
Potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica sa službenog puta u Bruxelles vratio se s jako pozitivnim vijestima za susjednu zemlju, odnosno velikom mogućnošću da se u regiji nastavi slobodna trgovina. Sve ovo dočekano je s oduševljenjem i u Hrvatskoj gospodarskoj komori i kod hrvatskih izvoznika. U BiH međutim još nema službenih reakcija.

Pogubne posljedice

 Duljko Hasić, savjetnik za makroekonomska pitanja pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kaže kako bi svaki jednostrani potez Hrvatske donio ogromne probleme domaćim proizvođačima i stavio ih u još nepovoljniji položaj.

- Hrvatska na ovaj način štiti svoje interese, ne mareći za interese BiH. Ako EU zaista i popusti ovakvim zahtjevima te se slobodna trgovina nastavi prema dosadašnjoj praksi, to će za nas biti katastrofa, navodi Hasić.

On upozorava na silne probleme koje je naša zemlja imala i u CEFTA-i, kada su Hrvatska i Srbija obilato koristile necarinske prepreke.

- BiH je imala sužen prostor i velike štete bez obzira što je bila potpuna liberalizacija. Primjerice, imali smo slučaj da su naši izvoznici građevinskih materijala imali potreban certifikat iz Austrije, znači EU-a, ali on u Hrvatskoj nije bio priznat i time su se pravile prepreke, istaknuo je Hasić.


Nakon ulaska Hrvatske u EU, bit će potrebno raditi novi trgovinski aranžman i to po pravilima EU-a. Na taj način obje zemlje naći će se u problemima, jer mi nećemo u EU moći izvesti oko 400 milijuna maraka, uglavnom roba životinjskog i biljnog porijekla, a Hrvatska zbog uvođenja carina samo na tržištu BiH gubit će godišnje oko 220 milijuna dolara. Tu se prije svega radi o duhanskim prerađevinama, nekim proizvodima biljnog i životinjskog porijekla itd.  S obzirom na sve to, Hrvatska je krenula u diplomatsku ofenzivu prema Bruxellesu kako bi zadržala slobodnu trgovinu, na taj način izbjegla plaćanje carina i anulirala negativne učinke.


- Hrvatska gospodarska komora je uputila zahtjev vlastima da se lobira u Europskoj komisiji za održavanje slobodne trgovine ne uvažavajući zahtjeve BiH da mi gubimo ogromna sredstva zbog svih navedenih problema. Prema tome, ni u kom slučaju ne smije se prihvatiti jedan takav jednostran aranžman, kategorički je poručio Hasić. On smatra kako se određeni modaliteti suradnje moraju tražiti, jer je Hrvatska ključni vanjskotrgovinski partner BiH, ali samo kao rezultat dogovora. Bez obzira na sve, on ne isključuje mogućnost da EU i Hrvatska zaključe sporazum o slobodnoj trgovini bez mišljenja BiH, kao što je bio slučaj i s graničnim prijelazima preko kojih može ići izvoz iz BiH u EU.

Ostaviti carine

Jerko Ivanković Lijanović, federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, također smatra kako se nakon ulaska Hrvatske u EU moraju poštovati pravila Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. On navodi kako će BiH tada izgubiti izvoz roba životinjskog porijekla jer nije ispunila sve potrebne kriterije EU-a i s te strane imat ćemo značajne štete.
- S druge, pak, strane, Hrvatska će izgubiti povlašteni status, jer prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, BiH na određeni dio tarifnih proizvoda iz EU-a naplaćuje carinu, kazao je Ivanković Lijanović. Nadalje, on navodi kako s EU-om imamo ogromni deficit pa je izrazio nadu kako Vijeće ministara BiH neće dopustiti da se dodatno liberalizira tržište s EU-om nakon ulaska Hrvatske.
- Jednostavno ne smijemo ukidati carine na bilo koju stavku koju imamo u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju jer bi to našu proizvodnju dovelo u još teži položaj, istaknuo je Ivanković Lijanović. Prema tome, jasno je kako Hrvatska lobirajući u Bruxellesu na sve moguće načine štiti svoje proizvođače ne mareći previše za interese BiH. Ako njihovi zahtjevi prođu, to će biti dodatan udar na ionako krhku domaću proizvodnju te još jedan ugovor koji pogoduje svima osim našoj zemlji. Hoće li se državne vlasti alarmirati i braniti naše interese, ili će, kako u mnogo slučajeva do sada, biti samo nijemi promatrači, doznat ćemo vrlo brzo.

face