PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Kataloncima u Sarajevu ponuđeni konkretni projekti

Kao gosti Kantona i Grada Sarajeva, a u povodu obiljažavanja 20-te godišnjice od početka opsade, u Sarajevu borave delegacije Vlade Katalonije i Grada Barselone. Generalni direktor za međunarodnu saradnju Vlade Katalonije Carles Llorens i zamjenica gradonačelnika Barselone Maite Fandόs u današnjem susretu sa premijerom Kantona Sarajevo Fikretom Musićem i njegovim saradnicima razgovarali su o nastavku saradnje Sarajeva, Katalonije i Barselone, te redefinisanju Sporazuma o saradnji iz 2008. godine, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.Grad Barselona, kako je rekla zamjenica gradonačelnika, finansirat će jednu fazu izgradnje Muzeja opsade, a posebnu zahvalnost iskazuje Juanu M. Tintoreu, počasnom predsjedniku Real Tenis Club Barselona, dokazanom prijatelju Sarajeva koji neumorno radi na održavanju i proširivanju veza Barselone i Sarajeva, i koji ni ovaj put nije propustio da posjeti naš grad.

Istog dana, premijer Musić i ministar postornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić primili su i predsjednika te potpredsjednika katalonske regije Girona Jaumea Torramandéa i Miquela Calma, kao i generalnog sekretara Katalonskog fonda za razvoj i saradnju Perea Triasa sa saradnicima.

S obzirom da je pokrajina Katalonija u proteklih 20 godina realizirala veliki broj značajnih projekata u Kantonu Sarajevo, i ovaj sastanak bio je prilika da se predlože novi projekti s ciljem nastavka dugogodišnje uspješne saradnje.

U tom smislu, premijer Musić je predložio da polja buduće saradnje budu oblasti turizma, zaštita čovjekove okoline, te razvoj malih i srednjih preduzeća, te dodao da KS ima zakone o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, što je odličan preduslov za preuzimanje evropski poznatih metoda u realizaciji budućih zajedničkih projekata.

Gostima iz Girone predočeni su konkretni projekti, a prvi se ticao ulaganja u pet vojnih objekata u zaštićenom prirodnom području Bijambare, kojima je neophodno potpuno promijeniti namjenu te u njima uspostaviti eko-školu. Također su navedena i zaštićena područja Vrela Bosne i Skakavca, gdje se isto tako mogu realizirati značajni ekološki projekti, kojim bi se unaprijedio i podstakao razvoj eko-turizma, ali i seoski i avanturistički turizam.

Naglašena je i potreba za uspostavljanjem dobre saradnje sa katalonskim Centrom za čistiju proizvodnju iz Barselone radi tehnološkog unapređenja i razvoja naše čiste proizvodnje i industrijskih kapaciteta, s ciljem njihovog prilagođavanja standardima Evropske unije. Također su ponuđeni konkretni, već pripremljeni, projekti izgradnje kabinske žičare i ski liftova, te rasvjete na našim olimpijskim planinama, kao i projekt sanacije skijaških skakaonica na Igmanu.

Predsjednik katalonske regije Girona Jaume Torramandé je, nakon što je saslušao konkretne prijedloge, kazao da će odmah krenuti sa razmatranjem ponuđenih projekata, te vrlo brzo poslati odgovor koji bi to projekti mogli da se zajednički realiziraju.

face