PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Žica priprema teren: Bauhaus ove godine počinje gradnju objekta u Sarajevu

Poznati trgovački lanac specijaliziran za ponudu alata i građevinskog materijala Bauhaus do kraja ove godine trebao bi početi sa izgradnjom prvog maloprodajnog centra na tržištu Bosne i Hercegovine. Objekat će se graditi u sarajevskoj općini Novi Grad, na zemljištu koje je Njemcima prodala fabrika za proizvodnju vučene žice i čelične užadi "Žica" iz Sarajeva.

 Kako nam je potvrdio Hrusto Tupeković, direktor kompanije "Žica", ugovor sa njemačkim investitorom o prodaji zemljišta ukupne površine 40.000 metara kvadratnih potpisan je još u decembru prošle godine. Tupaković nije želio otkrivati finansijske detalje ugovora, ali je naveo da je Žica ovom saradnjom dobila značajnu materijalnu korist.

Nakon što dobiju okolinsku dozvolu, radnici preduzeća Žica počinju sa rušenjem postrojenja koji su duži niz godina van funkcije. Rad se o poslovnim prostorima koji uključuju proizvodne hale, skladišta i druge pomoćne objekte, a koji su izgrađeni u periodu od 1960. do 1990. godine. Nakon rušenja, zemljište preuzima Bauhausov tim zadužen za vođenje poslova u Sarajevu. 

"Naša obaveza jeste da pripremimo lokaciju i obezbijedimo građevinsku dozvolu. Uskoro počinjemo sa rušenjem objekata koji se zbog smanjenog obima proizvodnje već duže vrijeme ne koriste, a svoje kapacitete premještamo na preostali dio lokacije. Čišćenje terena trebalo bi biti gotovo do kraja septembra, kako bi Bauhaus najkasnije do kraja ove godine počeo sa izgradnjom novog objekta", istakao je Tupeković.

On je također potvrdio da će novac koji su dobili od prodaje zemljišta iskoristiti za finansijsku konsolidaciju, povećanje proizvodnje i ulaganje u daljnji rad preduzeća.

S druge strane, poznati njemački lanac maloprodajnih trgovina Bauhaus prema ranijim najavama namjerava uložiti 40 miliona konvertibilnih maraka u BiH te zaposliti 200 radnika. Očekuje se da će u skladu sa politikom firme, Bauhaus pružiti priliku i lokalnim dobavljačima da plasiraju svoje proizvode.

Inače, ovaj lanac osnovan je 1960. godine, bavi se prodajom opreme za kuću i bašte i raznih vrsta alata i jedan je od lidera u segmentu "Uradi sam". Danas posluju u 15 zemalja sa više od 200 prodajnih objekata. 

face