PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Kucni insekticidi povezani s nizom bolesti

Novo istraživanje je nagovijestilo moguću vezu između izloženosti žena kućnim insekticidima i autoimunih poremećaja poput reumatoidnog artritisa i lupusa.

 Iako znanstvenici nisu otkrili direktnu uzročno posljedičnu vezu između izloženosti pesticidima i bolesti, moguće je da žene, zbog dosad neotkrivenog čimbenika, spadaju u rizičniju skupinu. 'Teško je predvidjeti koji bi drugi faktori mogli objasniti ovu povezanost,' izjavila je epidemiologinja Christine Parks.


I neka prethodna istraživanja su ukazivala na povezanost pesticida i povećanog rizika za razvoj reumatoidnog artritisa i lupusa. Radi se o bolestima tijekom kojih dolazi do poremećaja u imunološkom sustavu organizma. U osjetljivu populaciju, osim žena, spadaju i poljoprivrednici.

Autori istraživanja su željeli utvrditi mogu li male količine insekticida, poput onih koje skupljamo u kućnim ormarićima, imati sličan utjecaj kao i pesticidi. Pregledali su zdravstvene kartone gotovo 77 tisuća pacijentica u postmenopauzi i to u dobi 50 do 79. godina. Žene koje su prijavile korištenje insekticida – imale su veći rizik za razvoj dva autoimuna poremećaja, od onih koje nisu upotrebljavale sredstva za ubijanje insekata.

'Preporučila bih ljudima da pažljivo čitaju uputstva za upotrebu i etikete s mogućim upozorenjima. Savjetujem svima da upotrebu insekticida svedu na minimum', zaključila je epidemiologinja Parks.

face