8 biljaka koje čiste zrak u vašem domu

Problem loše kvalitete zraka koji udišemo ne odnosi se samo na onaj zrak onečišćen ispušnim plinovima iz automobila na zakrčenim prometnicama ili pak industrijskim plinovima. Trebali bismo se pobrinuti i za čišći i zdraviji zrak u našim domovima. U tu svrhu ne treba vam nikakav aparat, već je dovoljno nabaviti sobnu biljku koja se hrani tim otrovom. Ona će tako uljepšati vaš radni i životni prostor i pritom učiniti zrak kvalitetnijim. Još je 80-ih godina prošloga stoljeća NASA sastavila popis biljaka koje filtriraju zrak, a neke od njih koristile su se u svemirskim postajama

Hladni dani koji nam slijede tijekom jesenske i zimske sezone, prisiljavaju nas da više boravimo u zatvorenom prostoru i izlažemo se raznim toksinima iz sredstava za čišćenje, boja i lakova, a koji i u manjim količinama izazivaju zdravstvene poteškoće (alergije, astma, otežano disanje, glavobolje, iritacija očiju) te ugrožavaju kvalitetu života.
Usto, tu su i štetna zračenja televizora i računalnih monitora kojima smo okruženi i kod kuće i na poslu.

Izdvajamo najpoznatije biljke koje uspješno uklanjaju razne toksine iz zraka.

Sansevieria odnosno sablja ili svekrvin jezik kako se još naziva ta biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova, pročišćava iz zraka benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i sjenu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora, jer taj cvijet ne voli puno vlage.

Đavolji bršljan popularna je puzavica koja ukrašava mnoge domove i filtrira zrak od benzena i formaldehida koji je primjerice prisutan u dimu cigarete. Vjeruje se kako đavolji bršljan donosi sreću. Ne treba mu puno svjetla, a treba ga svakako redovito zalijevati. Listovi su mu otrovni pa biljku valja držati podalje od male djece i kućnih ljubimaca.

Spatifilum je sobna biljka poznata po svojim elegantnim bijelim cvjetovima, međutim još je više poznata po tome što se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smjestiti je uz TV ekran ili pak računalni monitor. Usto, spatifilum poput sanseverije apsorbira benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak (često prisutan u sredstvima za čišćenje) te ksilen i toluen koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor.

Sok biljke u dodiru s kožom izaziva iritaciju, a progutaju li se dijelovi biljke, to će izazvati bolove u želucu pa valja pripaziti imate li malu djecu i kućne ljubimce.

Bambus palma tropska je biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača zraka iz kojega savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Premda joj treba osigurati dovoljno svjetla, nikako je ne biste smjeli smjestiti direktno na sunce. Pogodna je za mačkoljupce, jer njezini su listovi neopasni za mace. Ta atraktivna biljka donosi dašak ljeta u dom, stvarajući tako topliju atmosferu čak i za najhladnijih zimskih dana.

Gerber je cvijet prekrasnih boja koji će uljepšati prostor, ali ga i očistiti od dušika, benzena i formaldehida. Dobro upija i štetne spojeve koji se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žute, roza, crvene, narančaste i bijele boje. Nije mu potrebna velika njega, voli sunčana mjesta i može podnijeti velike vrućine, samo ga valja dovoljno zalijevati.

Bršljan je penjačica koja obično raste oko kuće, no možemo je uzgojiti i kao sobnu biljku pa će svojim ljupkim srcolikim listovima činiti lijepu dekoraciju u prostoru. Uz to što je ljekovit, bršljan će naš dom očistiti od benzena, formaldehida, ksilena i toluena.

Dracena je tropska biljka porijeklom s Madagaskara i filtrira mnoge unutarnje toksine uključujući i formaldehid. Lijep je ukras svakog doma, a može narasti i do 3 metra. Treba izbjegavati direktnu svjetlost, propuh i hladnoću.

Aloe Vera savršena je žderačica raznih štetnih spojeva iz zraka, uključujući i zračenje tv ekrana i računalnih monitora. Osim toga, možemo je iskoristiti i za liječenje opeklina te za izradu pripravaka za kožu.


zadovoljna.dnevnik.hr

Oplemenite svoje osnovne namirnice odličnim blagim carry začinom koji jelu daje posebnu teksturu

August 11, 2021

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 30.09.2021

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AKCIJA DO 30.09.2021

 

December 06, 2020

Recenzija: Xiaomi POCO F2 PRO

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baNe tako davno korisnike je zaludio Xiaomi-ev model POCO F1 koji je bio jedan od najjeftinijih uređaja sa Snapdragon 845 čipom. Xiaomi i ovaj put vam nudi super uređaj po nižoj cijeni sa Qualcomm Snapdragon 865

December 05, 2020

Recenzija: 12 TWS Airpods

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baUkoliko tražite kvalitetne bežične slušalice po niskoj cijeni, na pravom ste mjestu. Kina kao i uvijek nudi dobre replike, a jedna od takvih su upravo i12.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

face