PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Evo kako vam gazirana pića štete

Uz sve studije koje ukazuju da su dijetetska gazirana pića povezana s nizom zdravstvenih problema – uključujući i povećani rizik od moždanog i srčanog udara – mogli bismo se zapitati jesu li napici ti koji uzrokuju probleme, ili ih najčešće piju upravo ljudi koji nisu dobroga zdravlja

Dijetalna ili zaslađena pića? Razlika u prisutnosti kalorija svakako postoji. No i jedna i druga gazirana pića imaju nepovoljne posljedice na organizam. Evo popisa najčešćih posljedica.

Uz sve studije koje ukazuju da su dijetetska gazirana pića povezana s nizom zdravstvenih problema – uključujući i povećani rizik od moždanog i srčanog udara – mogli bismo se zapitati jesu li napici ti koji uzrokuju probleme, ili ih najčešće piju upravo ljudi koji nisu dobroga zdravlja.

Nova istraživanja pokušavaju razjasniti ne samo odlike ljudi koji redovno piju takva pića, nego i njihove prehrambene navike.

Istraživači Univerziteta u North Carolini utvrdili su da ispitanici koji se hrane nezdravim zapadnim stilom (pizza, brza hrana, puno mesa) češće naginju srčanim bolestima – i tu nema veze zalijevaju li svoje obroke s gaziranim pićima.

Istodobno, ljudi na 'uravnoteženoj' prehrani – što znači puno žitarica, ribe, povrća i voća – koji uopće ne piju gazirana pića, smanjili su svoje zdravstvene rizike na minimum. Kod njih je i najmanja šansa za takozvani 'metabolički sindrom' što je skupina zdravstvenih poremećaja koji vode dijabetesu i gojaznosti (masne nakupine, visok holesterol i visok krvni pritisak). Skupina koja ima drugu najmanju razinu rizika od metaboličkog sindroma sastoji se od ljudi koji se hrane uravnoteženom ishranom, ali uz to piju gazirana pića.

Studija uključuje 827 ljudi koje su pratili kroz razdoblje od 20 godina, izvještava Reuters, a prenosi Huffington Post. 'Bilo bi dobro da ljudi razmotre ukupnost svoje prehrane prije nego li zaključe da će umjesto gaziranih pića piti dijetalna gazirana pića. Jer ako ne promijene prehranu, prelazak na manje zašećerena pića neće sam po sebi donijeti željene promjene', komentirala je dr. Kiyah Duffey, jedna od istraživačica.

Dr. Duffey je istaknula da ljudi koji piju dijetetska pića – čak i kada se hrane uravnoteženo – imaju veći rizik od metaboličkog sindroma u usporedbi s onima koji ih ne konzumiraju. Donosimo potencijalne zdravstvene posljedice povezane s konzumiranjem gaziranih pića – zaslađenih ili nezaslađenih.

Srčani udari
Prošle nedelje istraživači s Harvardske škole javnog zdravlja objavili su da konzumacija samo jedne čaše zašećerenog pića dnevno ima veze sa 20 posto većim rizikom od srčanog udara. Ipak, to se neće dogoditi preko noći, nego ako pića konzumirate duže od 20 godina. Taj se rizik povećava čak i kada su drugi faktori – kao što je pušenje i težina – pod kontrolom.

Pa premda ova studija nema potpuno pouzdane dokaze veze između industrijskih pića i srčanog udara, druga studija pokazuje da ti napici imaju uticaj na druge rizične faktore: ispitanici koji su smanjili konzumiranje tih pića uspjeli su smanjiti krvni pritisak.

No prije nego što odlučite prebaciti se na napitke bez šećera, treba imati na umu da i oni imaju negativnu vezu sa srčanim udarima. U drugom istraživanju provedenom na 2.600 odraslih osoba utvrđeno je da oni koji redovno piju 'light' napitke imaju 40 posto povećan rizik srčanog udara.

Metabolički sindrom i masna jetra
Čak i kada ne uzrokuje debljanje, zašećerena pića mogu biti štetna za kardiovaskularni sistem – posebno u žena. To je zato što žene koje piju napitke s puno šećera imaju veće šanse razviti trigliceride, masnoće u krvotoku koje uzrokuju metabolički sindrom. Istraživanje koje ukazuje na tu pojavu dokazalo je da žene koje popiju dvije čaše nedeljno imaju četiri puta veće šanse za opasnu razinu triglicerida nego li one koje piju jednu nedeljno.

U čemu je stvar? Šećer iz napitaka pretvara se u tjelesne masnoće. Ali za razliku od potkožne masti koja je vidljiva, najveći dio tog šećera pretvara se ili u trigliceride ili u masne maramice koje oblažu unutarnje organe, poput jetre. A i jedno i drugo – i metabolički sindrom i masna jetra povećavaju rizik srčanih bolesti, dijabetesa i udara.

Naravno da neumjereno konzumiranje zaslađenih pića deblja. Međutim, i dijetalna pića mogu vam nabaciti neželjene kilograme, ili barem tako kažu posljednje, ne dokraja istražene, sumnje naučnika. Indicije ukazuju na to da postoji neka veza između 'light' napitaka i širenja struka.

Debljanje
Studija koju je predstavilo Američko udruženje dijabetologa navodi na zaključak da je konzumiranje 'dijetalnih' gaziranih pića povezano sa širenjem opsega struka. Pokusi na miševima pokazuju da aspartam, umjetno sladilo koje se dodaje napicima, povećava rizike od dijabetesa. 'Naši podaci ukazuju da promoviranje dijetalnih napitaka i umjetnih zaslađivača kao zdravije alternative može biti pogrešan savjet', komentirala je istraživačica dr. Helen P. Hazuda. 'Možda ne sadrže kalorije, ali sadrže štetne tvari.'

Osteoporoza
Jedan sastojak u koli crpi kalcij u kostima. Istraživanje je pokazalo da žene koje piju tri čaše kole nedeljno imaju u prosjeku četiri posto veće gubitke koštane tvari nego li one koje piju bilo koja druga pića, uključujući i gazirana. Postavlja se pitanje – zašto? I obična kola i ona 'dijetalna' sadrže fosfornu kiselinu. Prema voditeljici istraživanja Kathleen Tucker, to uzrokuje veću kiselost u krvi. 'U takvoj situaciji prioritet tijela je povratiti ravnotežu pa crpi kalcij iz kostiju kako bi se neutralizirale kiseline', izjavila je Tucker.

Dijabetes tipa 2
Dijabetes ide ruku pod ruku s debljinom i povećanom konzumacijom šećera, zato je očekivano da je konzumiranje slatkih sokova povezano s razvojem ove bolesti. Istraživanje na 90.000 odraslih žena pokazalo je da one koje piju jednu ili više čaša gaziranih pića ili voćnog soka dnevno imaju dva puta veće šanse za dijabetes tipa 2. U zasebnoj studiji dokazano je zašto: zaslađena pića povećavaju razinu glukoze u krvi i smanjuju otpornost inzulina – dva predsimptoma dijabetesa. Štoviše, pokus na miševima ukazuje da povišena konzumacija umjetnog sladila aspartama može imati loše učinke na rast razine glukoze u krvi, premda se naučnici još uvijek klone iz ovoga izvlačiti preuranjene zaključke.

face