PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Pet namirnica od kojih najvise starimo

 Hrana je naše gorivo koje nam daje energiju i polet ili u slučaju da izaberemo pogrešnu vrstu životnih pokretača, usporava nas i čini starijim i umornim. Izdvojili smo pet namirnica koje trebate konzumirati u što manjim količinama.

Šećer

Vaš mozak se hrani glukozom. Međutim, za razliku od svih drugih organa, on nema mogućnost čuvati zalihe - koliko god je dobije, sve će odmah otići u krvotok. Zato je slatki obrok ili piće poput injekcije glukoze za vaš mozak. Dobivate trenutni udar, koji brzo nestaje i mozak dolazi u krizu. Osjećate se slabo, boli vas glava, neraspoloženi ste i ne možete se koncentrirati. Brojna istraživanja su potvrdila da pretjerano konzumiranje šećera skraćuje život, zbog čega ga nazivaju "bijeli ubojica". Od svih namirnica, on najviše ubrzava starenje.

Sol

Natrij i klor - dva sastojka soli - važni su minerali koji održavaju mišićni i živčani sustav. Sol je jednostavan začin jelu i prisutna je u prerađevinama: konzerviranom povrću, siru, suhomesnatim proizvodima i juhama. Ako je koristimo u pretjeranim količinama štetna je za našu mladolikost, jer u prevelikim količinama ubrzava starenje. Zato nije preporučljivo uzimati više od tri grama soli dnevno.

Kravlje mlijeko

Iako je kravlje mlijeko bogato kalcijom, vitaminima i bjelančevinama, ono također aktivira četiri procesa starenja - usporavanje probave, upale, hormonalnu neravnotežu i formiranje kiseline. Treba paziti i na mliječne derivate u kruhu, kolačima, keksu, mjesnim prerađevinama i grickalicama. Počnite piti kozje ili ovčje mlijeko jer je bogatije mnogim vitaminima i mineralima pa konzumirajte feta sir i mozzarellu.

Meso

Bjelančevine iz mesa potrebni su za izgradnju mišića, ligamenata i kože, ali ova namirnica aktivira svih pet procesa starenja jer je bogata zasićenim mastima i vrlo je kalorična. Prerađeno meso ima visoku razinu kancerogenih materija, jer prženje uzrokuje promjene u DNK, pojavu slobodnih radikala i dovodi do oksidacijskog stresa.

Neka se na vašem jelovniku češće nađe riba, koja je dobar izvor bjelančevina. Ostali poželjni izvori bjelančevina su jaja, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Jedete li meso, izbjegavajte ga u pohovanoj varijanti, kao i kobasice, šunku i hamburgere.

Loše masti

Svaka ćelija u našem tijelu ima zaštitni sloj masti i bjelančevina. Ako se taj vanjski sloj sastoji od dobrih masti, to može pomoći ćelijama da apsorbiraju hranljive materije i vodu. Međutim, ako je riječ o sloju koji nije fluidan zbog ishrane s velikom količinom loših masti, taj proces je oslabljen. Smatra se da je to okidač za mnoge simptome starenja, uključujući pad kvalitete kože, upale, alergije. Među mastima najgore su trans-masti, koje se mogu naći u industrijski prerađenoj hrani, kao što su kolači, brza hrana, sladoled, te ulja za duboko prženje. Konzumirajte masti od neprerađenih proizvoda, plavu ribu, avokado, kozje i ovčje proizvode, soju i orahe. Ne zaboravite da je kokosovo ulje, iako vrlo kalorično, zdravo pa čak pomaže kod mršavljenja.

face