PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Pet finansijskih savjeta za kriznu 2012. godinu

Ako je 2012. godina u znaku velike finansijske neizvjesnosti, osnovno pitanje za sve nas je kako se od te neizvjesnosti zaštitimo. Ova godina, ne usprkos - nego baš zbog sumornih pokazatelja, je vrijeme da naučite planirati troškove i postanete finansijski odgovorni, jer tako možete se spasiti od tsunamija porodičnog budžeta.

 Ako je 2012. godina u znaku velike finansijske neizvjesnosti, osnovno pitanje za sve nas je kako se od te neizvjesnosti zaštitimo. Ova godina, ne usprkos - nego baš zbog sumornih pokazatelja, je vrijeme da naučite planirati troškove i postanete finansijski odgovorni, jer tako možete se spasiti od tsunamija porodičnog budžeta.

1. Zaštitite se u slučaju najgoreg scenarija

Mali ili nulti privredni rast u prevodu znači loše stanje privrede. Znači da preduzeća loše rade, da su im limitirane mogućnosti za rast i investiranje i da će se vjerojatno fokusirati na smanjenje troškova, što u krajnjoj liniji može značiti smanjenje plaće ili gubitak radnog mjesta.

Mada postoji rizik, najgore što možete učiniti je da ne razmišljate o njemu, po principu „nema šanse da se to meni dogodi“. Činjenica je da garancija ne postoji. Možda ste sjajan radnik kojeg kompanija želi zadržati, ali šta će se desiti ako baš firma u kojoj radite nema dobre rezultate. Možda zbog krize izgubi potencijalne klijente, padne prodaja proizvoda ili počne se guši u dugovima ... Svaki zaposleni, ma koliko bio kvalitetan, snosi sudbinu kompanije u kojoj radi, pa zato treba postaviti sljedeća pitanja:

Kako ću se finansirati ako mi smanje plaću ili ostanem bez posla? Što će biti s mojim kreditom, stanarine i računima?

Za preživljavanje ovakve potencijalne finansijske katastrofe nude se dva rješenja:

- Napravite budžet za nepredviđene slučajeve. Izračunajte koliko vam treba da preživite mjesec dana bez posla, sagledajte sve izvore finansiranja kojima biste mogli pokriti te troškove i počnite štedjeti da biste pokrili razliku. Ekonomski stručnjaci procjenjuju da kvalitetan fond za nepredviđene slučajeve podrazumijeva sredstva za pokriće tromjesečnih troškova, koliko je neki okvirni rok da u tom periodu možete naći novi posao i da ponovno stanete na noge. Fond za nepredviđene slučajeve ima još jednu vrlo važnu ulogu. Umnogome smanjuje stres u kome se nalazite kada izgubite posao. Daje vam mogućnost da polako tražite drugi posao i da ne pristajete na sve, zato što vas troškovi pritišću. Također, daje vam slobodu da odete iz firme pod svojim uvjetima u slučaju mobinga ili situacije da vam poslodavac ne isplaćuje plaću ili ne plaća doprinose.

- Razmišljajte o alternativnom i dopunskom poslu. Bez obzira što imate posao i smatrate da ga uprkos krizi nećete izgubiti, budite otvoreni prema novim mogućnostima. Nemojte limitirati svoje mogućnosti prijeći na novi posao, raditi na dodatnom projektu i zaraditi više novca. Održavajte kontakte i stvorite sebi otvorene opcije koje možete iskoristiti ako vam zatrebaju.

2. Započnite upravljati dugovima

Doba krize nije vrijeme u kojem se može biti nemarn prema novcu i zato što prije preuzmete kontrolu nad dugovima. Jedna od najvećih pogrešaka koje pravimo kada nemamo dovoljno novca je da kasnimo u plaćanju računa, čime svoj budžet opterećujemo dodatnim troškovima kroz zatezne kamate i razne troškove.

Umjesto da plaćate troškove za koje ionako nemate novca, napravite listu svega što tokom mjeseca morate platiti, tačan datum plaćanja i kamate (redovne i zatezne), koje se obračunavaju na svaki od dugova i odredite tačan plan otplate tako da prođete što jeftinije.

Ako znate da će vam mobilni operater isključiti telefon ukoliko ne platite račun i zaračunati proviziju kada ponovo budete htjeli koristiti, besmisleno je da se izlažete tom dodatnom trošku. Umjesto da pravite visoke račune koje ne možete platiti, racionalizirajte svoje troškove. Uzmite jeftiniji paket, smanjite potrošnju i odaberite opciju koja je za vas najjeftinija.

Zatezne kamate su dodatni trošak na račun koji ionako morate platiti i za vas je racionalnije da izbjegnete te dodatne troškove.

Ukoliko imate minus na tekućem računu, kredit i dug na kreditnoj kartici, stavite na papir tačno koliko vas košta svaki dug. Prema visini duga i visini kamate odredite prioritete u otplati. Potrudite se da otplatite dug na koji su najveće kamate. Ako je kamata na minus mnogo veća od kamate na kredit, potrudite se da što prije izađete iz tog duga, kako bi vas on u krajnjoj liniji manje koštao.

Pravilo „crvene linije“ naročito vrijedi kod finansijskih usluga. Ako ste uzeli kredit, a u zalog dali stan, auto ili strojeve i shvaćate da imate problema s otplatom kredita, počnite na vrijeme razmišljati o refinansiranju. Bolje je da sami potražite pomoć od banke, nego da dođete u situaciju da vaš dug proda nekome tko neće imati milosti u njegovoj naplati.

3. Racionalizirajte troškove

Napravite pregled svih troškova koje imate na mjesečnoj razini. Sagledajte tu podugačku listu i izračunajte konačnu sumu koju mjesečno dajete na račune, planirane i neplaniram kupnje.

Račune morate platiti, morate se obučete, kupiti djeci knjige i opremu za školu, ali ako već kupujete novi televizor, da li vam je stvarno potreban najveći?

Istraživanja su pokazala da na kućni budžet najviše uticaja imaju neplanirane kupnje, kao i kupnje „na akciji“ po sistemu „zatrebaće“. Ako adekvatno planirati svoju potrošnju besmisleno je trošiti novac kupujući nešto što je na akciji samo zato što će vam nekad u nekom trenutku u budućnosti zatrebati. Takvom kupovinom samo ćete zarobiti novac koji vam je potreban, a možete i izgubiti novac, jer će u budućnosti taj proizvod biti snižen ili na nekoj boljoj akciji koja vam može uštedjeti više novca nego sada.

Ako dođete do zaključka da ste svoje troškove sveli na minimalnu mjeru, odnosno da ste se ove godine već odrekli svega što ste mogli, onda razmislite o cijeni koju plaćate za pojedine usluge. Mobilni telefon vam je bez sumnje potreban, ali uvijek možete uštedjeti promijenom paketa ili mobilnog operatera koji je povoljniji za vas.

4. Zaštitite vrijednost svog novca

Ako imate višak novca nemojte ga čuvati u slamarici. Sa visokom stopom inflacije i kursnim razlikama to je najlošije što možete učiniti za svoje finansije, jer novac u ladici samo gubi na vrijednosti. Umjesto toga, stavite novac na štednju. Odaberite tip štednje ili investiranja koji za vas znači sigurnost, dostupnost novca koji vam je potreban i koji će imati dovoljno visoku kamatu da eleminiše učinke inflacije.

5. Iskoristite priliku da investirate

Magovi investiranja uvijek će vam reći da treba kupovati kad cijene padaju. Ukoliko imate višak novca sada je vrijeme da ga pametno uložite. U doba krize, dionice na burzi su često potcijenjene. Dobra investicija sada vam se može višestruko isplatiti u godinama ekonomskog oporavaka. Ukoliko nemate povjerenje u svoje finansijsko znanje, razmislite o investiranju u penzioni fond ili u neku vrstu osiguranja. Raspodijelite rizik investiranja i uživajte u rezultatima mudrih odluka. 

face