PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Posjetite grad kojeg zovu muzej pod vedrim nebom

"Dragi prijatelju, javljam ti se iz grada koji u samom svom središtu ima najljepši vodopad u cijelom carstvu" pisalo je na razglednici, koju je krajem 19. stoljeća za vrijeme Austro- Ugarske iz Jajca u Prag uputio jedan Čeh koji je bio na proputovanju tim krajevima.

Kako bi ovaj vikend pobjegli od svakodnevnice i krenuli tragom prvih turista koji su pohodili ovaj grad naša preporuka je da ovaj vikend posjetite Jajce, nekadašnji stolni grad bosanskih kraljeva.

Osim bogate povijesti, ono što ga čini posebnim je vodopad visine 20 metara, sa kojeg se rijeka Pliva obrušava se u rijeku Vrbas. To je jedan od dvanaest najprepoznatljivijih vodopada u svijetu te jedini te visine koji je smješten u centru grada i istovremeno je ušće dvije rijeke.

Vodopad, koji je zbog vremena i pod utjecajem velikih kiša bio oronuo, saniran je prošle godine kao i korito rijeke Plive, tako da ove godine spreman dočekuje turiste. U sanaciju je uloženo 9,5 milijuna KM, a sredstva za te radove osiguralo je Federalno ministarstvo turizma.

(Drveni mlinovi)

Ono što turiste može privući je i kupanje na Plivskim jezerima koji se nalaze svega par kilometara od Jajca, te posjeta drvenim vodenicama koje je još Austro-Ugarska prepoznala kao turistički adut i koristila kao motiv za zvaničnu razglednicu Monarhije.

Tu je i stara tvrđava koja se nalazi u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na nadmorskoj visini od 470 metara. Pretpostavlja se da je tvrđava postojala već u 13. stoljeću.

Pojedini arhitektonski ostaci nađeni unutar tvrđave ili unutar srednjovjekovnih zidova grada, ukazuju da je ovdje, polovinom 15. stoljeća građena palača. Tvrđava je tijekom nekoliko stoljeća građena, popravljana i adaptirana.

(Stara tvrđava)

Iako se radi o malom gradu, postoje brojna, zanimljiva mjesta koja se mogu vidjeti. Neki ga zovu i muzej pod vedrim nebom jer ima više od 22 nacionalna spomenika, od kojih je 10 nulte kategorije. Jedan od njih su katakombe iz 14. stoljeća, po čemu su jedinstveni u BiH. Radi se o podzemnoj crkvi, kripti koja je izgrađena ili adpatirana u vrijeme vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a koja se nalazi unutar gradskih zidina.

Ono što bi bilo vrijedno vidjeti je i Dom AVNOJ-a u kojem se 29. i 30.11.1943.godine održalo II zasjedanje AVNOJ-a kada je osnovana bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Tu je također i hram boga Mitre koji potječe iz 4.st., a koji se nalazi ukopan u stijeni. Predstavlja najstariji spomenik u Jajcu. Otkriven je 1931. godine, a predstavlja staro indoiransko božanstvo Sunca, čiji su kult iz Male Azije, pretpostavlja se donijeli rimski vojnici.

Kult nepobjedivog boga Sunca bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. Spomenik je zbog restauracije bio zatvoren dvije godine, ali je od ovog ljeta ponovno je dostupan posjetiteljima.

(Hram boga Mitre)

Podsjetimo i to da se ovaj, sa povijesnog stajališta značajan grada za BiH, u pisanom dokumentu prvi put pominje 1396. godine kada se vojvoda bosanskog kraljevstva i herceg splitski Hrvoje Vukčić Hrvatinić, osnivač ovog grada, naziva jajačkim ("Conte di Jajcze").

Nakon njegove smrti 1416. godine, grad je prešao u posjed kraljevske bosanske porodice Kotromanić, koji su ga pretvorili u jedan od svojih stolnih gradova. U 15. stoljeću Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, u kojem je 1461. godine okrunjen posljednji bosanski kralj, Stjepan Tomašević. U pohodu na Europu, Turci su 1463. godine osvojili Jajce i pogubili kralja, čije se kosti danas čuvaju u Franjevačkom samostanu sv. Luka u Jajcu. Naziv Jajca potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.

face