U kojoj sve hrani ima više soli nego u čipsu?!

Sol je nužna za zdravlje, ali danas se neumjereno dodaje u industrijski prerađenu hranu kako bi poboljšala okus ili usporila propadanje. A previše soli povećava rizik od srčanog i moždanog udara, te smrti povezane s drugim srčanim komplikacijama.

 

Zapadnjaci svaki dan unesu oko 3.300 mg natrija, što je oko 1.000 mg više nego se preporučuje. Ove količine su posebno opasne za starije od 51 godinu, one s povišenim tlakom, dijabetesom te bolesti bubrega – oni ne trebaju više od 1.500 mg natrija na dan.

Čips, krekeri, štapići – već po okusu vam je jasno da sadrže previše soli. Međutim, neki obroci i napici skrivaju veće količine natrija. Ovo je čest slučaj sa žitnim pahuljicama. U jednom tanjuru može se naći oko 212 mg natrija. Tako vam čak i slatki doručak može donijeti veću količinu soli. Gdje se još skriva sol?

Kruh
Kruh ne mora biti slaniji od vrećice čipsa, ali budući da tijekom dana pojedemo veće količine kruha, natrij se polako, ali sigurno nakuplja. Ovisno o vrsti, kriška kruha može sadržavati od 100 do više od 200 mg natrija. Američki centar za kontrolu bolesti CDC izvještava da putem kruha dobijemo više od sedam posto dnevnog unosa soli. I slatka peciva sadrže puno soli, od 180 do 250 mg.

Konzervirano povrće
Žuri vam se pa kupujete konzervirano. To je uvijek loš izbor, pa i zbog prevelike količine soli koja se nalazi u konzervama. Jedna šalica ovog povrća može sadržavati od 240 do 800 mg natrija.

Umjesto konzerviranog radije kupujte svježe ili barem smrznuto povrće. A ako već morate jesti konzerve, povrće dobro isperite vodom prije konzumiranja.

Umaci
Samo jedna žlica kečapa ima 167 mg natrija ili sedam posto preporučenog dnevnog unosa. A ljudi obično pojedu više. Jednaka količina senfa sadrži oko 150 mg natrija. Ljuti umaci mogu biti i gori – srećom što ih ne možemo puno pojesti.

Sok od rajčice i konzervirana rajčica
Tko još koristi rajčice ili domaće kuhane rajčice za pripremu umaka za tjestenine i druga jela? Uglavnom ih kupujemo kao poluprerađevine koje već sadrže veće količine soli. U nekim konzervama može biti i više od 600 mg natrija.

Juhe
Istraživanje iz 2007. pokazalo je da osobe koje obrok započnu povrtnom juhom pojedu 20 posto manje kalorija. Juhe su dobre i za probavu. Problem je samo što instant-juhe često sadrže previše kalorija (kremaste) i previše soli. Jedna šalica instant kokošje juhe može sadržavati od 800 do više od 1.600 mg natrija.

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Mi Mix 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baXiaomi je kompanija koju kad spomenete sagovorniku u većini slučajeva ih asocira na brend koji prodaje budžet mobilne uređaje, što zaista nije tako. Xiaomi je kompanija koja je sposobna da napravi premium uređaje i lansira ih na tržište po razumnoj cijeni. Mi Mix je takav telefon koji zadovoljava sve standarde dobrog uređaja. On neće biti najprodavaniji telefon u zemlji, ali Xiaomi to i ne želi postići, Xiaomijev cilj jeste da napravi dobre telefone u madi da ćete ih kupiti.

face