Kako napraviti maslac od kikirikija

Poznata američka poslastica koja svoje mjesto redovito pronalazi gotovo u svakom tamošnjem domaćinstvu te je popularizirana kroz američke filmove i serije, nije dostigla tu popularnost u našim krajevima i gotovo ju je nemoguće naći na policama trgovina. Zato je dobro znati kako napraviti maslac od kikirikija u vlastitoj kuhinji.

Maslac od kikirikija prati glas visokokalorične namirnice koja deblja, uzrokuje začepljenje žila te može izazvati snažnu alergijsku reakciju, no sve je to točno samo ukoliko se konzumira u pretjeranim količinama.
Ne treba pretjerivati s unosom, dovoljna je žličica

Ustvari je on jedan od izvora zdravih masnoća koje dižu energiju. Sadrži veoma puno biljnih proteina, minerala (fosfor, magnezij, kalij, bakar, mangan, cink, željezo), vitamina, folne kiseline, riboflavina i drugih hranjivih tvari. Ne treba pretjerivati s njegovim unosom, dovoljna je žličica dnevno, te se preporuča sportašima s potrebom dizanja mase.

Pošto ga je teško naći u dućanima te je poprilično skup kod nas, postoji mogućnost pripremanja maslaca od kikirikija u kućnoj radinosti što je puno jeftinije i lakše.
Recept: Kako napraviti maslac od kikirikija

Sastojci potrebni za pripremanje domaćeg maslaca od kikirikija su 15 dkg maslaca, 25 dkg očišćenog i poprženog sirovog kikirikija, pola žličice soli te 2 žlice ulja, bilo suncokretovog ili od kikirikija. Ukoliko je potrebno, kikiriki se može još dodatno popržiti na tavi te ga se zatim stavlja u blender zajedno sa soli. Postupno se dodaje ulje i mješa dok ta smjesa ne postane kremasta. I to je sve, vrlo jednostavno. Maslac možete spremiti u neku staklenku i čuvati u frižideru. Ukoliko se ulje popne na vrh, samo malo promješajte.

Ako niste još probali ovu američku deliciju, probajte. Recept za pravljenje maslaca je vrlo jednostavan, a možda vam se veoma svidi.

face