U ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima
Imajući na umu potrebe organizma tijekom ljetnih mjeseci, Ekozona je pripremila recept za ljetnu salatu koje se brzo spravlja, a tijelo opskrbljuje energijom i hranjivim tvarima.
Salata od kus-kusa
2 šalice kus-kusa
2 šalice vode
2 manje tikvice
1 šalica kuhanog bijelog ili crvenog graha
2 manja krastavca
4 listića svježeg bosiljka
Umak
2 žlice limunova soka
2 žličice senfa
1 mali režanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
3 žlice prženih sjemenki suncokreta
8 žlica vode
Postupak
Zagrijte vodu zasoljenu prstohvatom soli. Tikvice operite i prerežite po pola pa narežite na polumjesece. Prokuhajte ih u vodi tri do četiri minute i ostavite da se hlade.
Vodu u kojoj su se kuhale tikvice prelijte preko kus-kusa, promiješajte i poklopite teostavite da odstoji samo pet minuta. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Krastavce ogulite i prepolovite po dužini. Žlicom očistite od sjemenki pa krastavce narežite na tanke ploškice.
Pomiješajte kus-kus, tikvice, grah i krastavce pa umiješajte sitno sjeckani bosiljak.
Izmiksajte sve sastojke za preljev i dobro promiješajte sa salatom.