Najbolji slastičar na svijetu: Pierre Hermé – Pariz

Picasso of Pastry (Vogue), The King of Modern Patisserie (The Guardian), Kitchen Emperor (New York Times) – tim su nazivima najveći svjetski časopisi počastili Pierre Hermé-a, po mnogima najboljeg slastičara na svijetu. I meni se čini da je uz Michel Roux-a, Jr., Hermé doista najbolji maître pâtissier. Ovaj vrhunski francuski chef, 50-godišnjak, četvrta je generacija slastičara i pekara iz Alzasa, svijetu ponajviše poznat po makaronima ali i fantastičnim čokoladnim pralinama, desertima i kolačima.

O njemu već dugo godina čitam, skupljam njegove recepte, ali tek sam nedavno posjetio njegov pariški boutique u Rue de Vaugirard 185. U blizini je još jedan sličan njegov boutique u Rue Bonaparte 72 ( u Parizu ih je trenutno 9), oboje nedaleko od meni najdražih dijelova Pariza Saint Germain des Pres i Jardin du Luxembourg.
Kako je cijeli ovaj dio okružen odličnim restoranima, buffetima i gostionicama, sa uličnim jazz bendovima, kinima, slastičarnama i čokolaterijama, Hermé se ovdje odlično uklopio.

Sva moja iščekivanja su ispunjena, jer sam ovdje pojeo (do sada) najbolji kolač u životu!

Envie Individuel (Žudnja) – bijelo-žuti kremasti voćni kolač ispunjen s nekoliko slojeva intenzivnog a nježnog okusa i fascinantne teksture, s umakom od crnog ribizla, dacquoise na prženim bademima, natopljeni tamnocrvenim likerom od ribizla, suptilnom kremom od vanilije i mascarponea s mirisom ljubićica. Upravo ovaj spoj voća i cvijeća daje posebnu notu delikatnosti.

Tarte Infiniment Vanille (nevjerojatan kontrast ganachea od bijele čokolade i vanilije, te kreme od mascarponea i vanilije – mješavina nekoliko različitih vanilija iz Meksika, Tahitija i s Madagaskara).

Cijena jednog kolača je u prosjeku 6-7 €. Čokoladne praline, ovisno o veličini pakovanja su i do 100 €, nevjerojatne ratničke maske (od čokolade) s Nepala, Perua, Bornea i sl. su 67 €, čokolade (obično pakovanje od 100g) su oko 13 €, instant za pravljenje tople čokolade 13 €, makaroni po 2€ komad (veće pakovanje je bilo oko 85 € mislim), itd.

U trgovini sam se ‘povampirio’ pred mnoštvom različitih čokoladnih pralina, kolača koji izgledaju kao umjetnička djela, čokoladama od najboljeg kakaa iz Venezuele i Madagaskara, Ghane, Brazila, Equadora; raznim dodatcima kod priprave čokoladnih deserata, sve njegove kuharice itd. (ovdje sam potrošio najviše para, očekivano…). 

 

August 28, 2020

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

in Kupi tehniku

by Super User

Kupi tehniku - General Servis Kataloska ponuda

Kupi tehniku - KATALOŠKA AKCIJA - Super PONUDA!

August 03, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog AUGUST / SEPTEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

face