Jačanje pluća

Imati snažna pluća, vrlo je važno svakoj osobi, jer zdrava i snažna pluća omogućuju dobar noćni san i uživanje u svakodnevnim aktivnostima. Poduzmite neke korake kako bi vaša pluća ostala zdrava, te bolje radila, a samim time ćete ublažiti i stres.

Za bolju tehniku disanja naučite meditirati, gigong ili jogu! Svaka od navedenih tehnika razvija bolju tehniku disanja, te vas uči kako da dišete duboko u abdomenu i pratite izdisaj kroz prsa do ramena i glave, te kako da budete svjesni udaha i izdaha.

Mentalno i fizičko zdravlje poboljšava svjesno i duboko disanje. Duboko disanje snižava krvni tlak, poboljšava funkciju uma, ublažava depresiju i stres, ublažava simptome astme i podiže energiju. Dubokim udisanjem povećavate uvlačenje količine zraka.

Ukoliko patite od poremećaje nedostatka zraka, trebali bi vježbati mišiće za disanje. Vježbati ih možete pomoću uređaja za vježbanje respiratornih mišića. Uređeaj za vježbanje respiratornih mišića pruža otpor dok dišete i potiče mišiće na naprezanje.

Pušenje uzrokuju bore, a onima koji imaju najviše bora najčešće se razvija kronična opstruktivna plućna bolest. Pušenje oštećuje elastičnost pluća jednako kao što oštećuje kožu. Ukoliko ste pušač, pušite izvan kuće, jer pasivno pušenje češće uzrokuje rak, od aktivnog pušenja.

Kašalj i hroptanje u plućima možete ublažiti konzumirajući zeleno, žuto, crveno , plavo i ljubičasto povrće i voće. Šarena konzumacija zdravih namirnica pomoći će da bolje dišete, zbog antioksidanasa i vitamina C od kojeg se sastoje.

Kako bi povećali opskrbu kisikom, lakše se opustili, povećali energiju i kocentraciju isprobajte ovu vježbu:

– lezite pa na pluća stavite lakšu knjigu, koja će se podizati i spuštati prilikom disanja, podižite i spuštajte knjigu nekoliko minuta

– udišite na nos polaganim tempom, te osjetite kako se knjiga podiže

– kada zrak dođe do želuca, gurajte abdomen prema gore

– sada zrak zadržite jednu sekundu, pa postupak izvedite u obrnutom smjeru

– prilikom izvođenja vježbe vilica mora biti opuštena

Vježbu ponavljajte sve dok se u potpunosti ne opustite!

October 01, 2020

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

in Imtec

by Super User

Kataloška ponuda IMTEC Katalog OKTOBAR / NOVEMBAR 2020

 

July 22, 2020

RECENZIJA: Suuntu 7 pametni sat

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSuunto 7 je atraktivan sat koji nekako uspijeva izgledati u isto vrijeme robusno, elegantno i uglađeno.

June 26, 2020

RECENZIJA: Black Shark 2

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baIgranje igrica na pametnim telefonima postalo je ozbiljna stvar kod najvećih proizvođača igara poput Ubisofta, Activision Blizzard-a i mnogih drugih koji su prošli dodatnu kilometražu i dali svoj maksimum u tom području.

June 26, 2020

RECENZIJA: Samsung Galaxy A30s

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baSamsung Galaxy A30 prilično je budžetni telefon - njegov veliki ekran poprilično je impresivan. Lagan je za držanje i prilično tanak, debljine samo 7,7 mm.

June 24, 2020

RECENZIJA: Xiaomi Amazfit Bip

in Tehnika & IT

by Super User

www.snizenja.baOvdje je riječ o pametnom satu, koji ima sve karakteristike "bad boy" sata, ali po cijeni koja je itekako pristupačna svima. Kad kažem pristupačna, onda to stvarno i mislim, ako imate želju za dobrim pametnim satom, a malo novca sa strane, onda je ovo sat koji je vrijedan vaše pažnje.

face